Εάν ισχύουν αυτά που γράφει το περιοδικό, οι άνθρωποι είναι παράφρονες. Εάν δεν ισχύουν, κάποιος εισαγγελέας θα πρέπει να καλέσει τον πρέσβη για να δώσει εξηγήσεις. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει Ελληνική κυβέρνηση που “φοβάτει” τον Ελληνικό στρατό και στον αντίποδα προσλαμβάνει… μισθοφόρους!
New Statesman .Ελλάδα.Επαφές πολιτικών με Στρατό, για εγγυήσεις ότι δεν θα επέμβει σε πιθανή εξέγερση
Greece: “A promise from the army has been obtained to not intervene against a civil uprising”
Explosive revelations from a former Greek diplomat.
By Leigh Phillips Published 24 February 2013
Ελλάδα: “Εχει δοθεί υπόσχεση από τον στρατό ότι δεν θα επέμβει κατά λαικής εξέγερσης”
Εκρηκτικές αποκαλύψεις από πρώην Έλληνα διπλωμάτη.
Το περιοδικό New Statesman δημοσιεύει ολόκληρες τις δηλώσεις του Πρέσβη Χρυσανθακόπουλου, ο οποίος μας πληροφορεί ότι έχει προσληφθεί η μισθοφορική Blackwater από την Κυβέρνηση και ότι υπάρχουν συνομιλίες συγκεκριμένων πολιτικών με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να δοθούν εγγυήσεις ότι ο Στρατός στην Ελλάδα δεν θα επέμβει σε περίπτωση κοινωνικής αναταραχής ή λαικής εξέγερσης.
Εδώ να δούμε τρια πράγματα.
Το πρώτο είναι ότι ενώ το New Statesman αναφέρει στον τίτλο ότι η εγγύηση από τον Στρατό έχει δοθεί, ο Πρέσβης Χρυσανθακόπυλος δηλώνει ότι το αποτέλεσμα των επαφών αυτών, νομίζει ότι πρόκειται να είναι επιτυχές, άρα οι συνομιλές συνεχίζονται.
Ο ίδιος ο Χρυσανθακόπουλος πάντως δηλώνει πεπεισμένος ότι δεν θα υπάρξει στρατιωτικό πραξικόπημα, όπως έγινε το 1967.
Δεύτερον, δεν μιλαέι για ανάθεση στην Blackwater της ασφάλειας του Κοινοβουλίου, όπως έχει γραφτεί στο παρελθόν αλλά για πρόσληψη της από την Κυβέρνηση. Ότι και αν αυτό μπορεί να σημαίνει.
Και τρίτο θέμα είναι το γεγονός ότι ενώ κατακλυστήκαμε από την είδηση της συνέντευξης Χρυσανθακόπουλου προ ημερών, από διάφορά Μέσα, δυστυχώς κάποιοι “ξέχασαν” να αναφέρουν την παράγραφο σχετικά με τις ζητούμενες εγγυήσεις από τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Και συμβαίνει συνέχεια με τα ξένα δημοσιεύματα και τις επιλεκτικές μεταφράσεις και αποδόσεις τους, σε βαθμό που σε πολλά ζητήματα, οι πολίτες ξένων χωρών να είναι πιο ενημερωμένοι για τα δικά μας ζητήματα, απο ότι εμείς οι ίδιοι.
Το New Statesman δεν είχε κανένα λόγο να πράξει το ίδιο και το LEFTeria-news είναι υποχρεωμένο να μεταφράσει και να αποδώσει επακριβώς, ολόκληρες τις δημόσιες δηλώσεις ενός μέχρι πρότινος, σημαντικού διπλωμάτη καριέρας.
Ακολουθεί το δημοσίευμα του New Statesman.
Είναι πάντα διαφωτιστικό να ακούς την ειλικρινή εκτίμηση ενός διπλωμάτη κατά την έξοδό του από την υπηρεσία, αφού έχει αποσπασθεί από «την πατριωτική τέχνη του ψεύδους για τη χώρα του», όπως περιέγραψε τον 19ο αιώνα ο Αμερικανός δημοσιογράφος Ambrose Bierce, την άσκηση της διπλωματίας.
Ο Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος ήταν ένας διπλωμάτης καριέρας του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ως κατώτερος αξιωματούχος στην δεκαετία του 1970, βοήθησε να εξασφαλίσει την ένταξη της, η τότε πρόσφατα δημοκρατική χώρα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση (την λεγόμενη τότε ΕΟΚ). Υπηρέτησε σε διαφορετικές χρονικές στιγμές πρεσβευτής της Αθήνας στην Πολωνία, την Αλβανία και τον Καναδά και, τέλος, γενικός διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο υπουργείο.
Πέρυσι, τελικά παραιτήθηκε από γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Μαύρης Θάλασσας και εισήλθε στον ιδιωτικό τομέα και τώρα αισθάνεται ελεύθερος να μιλήσει ανοιχτά για την οργή του για ό, τι η Ευρώπη και οι διεθνείς δανειστές κάνουν στη χώρα του, όπως λέει.
«Σε κάποια στιγμή, πολύ σύντομα, θα υπάρξει έκρηξη κοινωνικής αναταραχής. Θα είναι πολύ δυσάρεστη », λέει, αναφερόμενος στα 15 ένοπλα περιστατικά των προηγούμενων δέκα ημέρών. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες, τα γραφεία των κυβερνητικών κομμάτων έχουν δεχθεί βόμβες μολότοφ καθώς και τα σπίτια των φιλοκυβερνητικών δημοσιογράφων. Τα κεντρικά γραφεία του συντηρητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας δέχθηκαν πυροβολισμούς και μέρες αργότερα, μια βόμβα εξερράγη σε ένα εμπορικό κέντρο που ανήκει στον δεύτερο πλουσιότερο πολίτη της χώρας, αν και κανείς δεν τραυματιστηκε σοβαρά από τις επιθέσεις.
“Πρόκειται για μια κλιμάκωση των ενεργειών”, ανησυχεί ο πρέσβης, προσθέτοντας ότι αναμένει οτι η “έκρηξη” θα συμβεί νωρίτερα παρά αργότερα. Ο ίδιος προβλέπει ότι η σπίθα θα είναι τα καινούργια, αναδρομικά και ευμεγέθη φορολογικά νομοσχέδια που έρχονται τους επόμενους μήνες καθώς οι άνθρωποι απλά δεν μπορούν να πληρώσουν.
“Θα υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις των ένοπλων ενεργειών. Θα υπάρξουν αιματηρές διαδηλώσεις”.
“Αυτές οι ενέργειες είναι καταδικαστέες, βέβαια, αλλά έχω την αίσθηση ότι αυτό το είδος της ένοπλης δραστηριότητας θα αυξηθεί όσο η κυβέρνηση συνεχίζει να επιβάλει καταπιεστικά μέτρα σε βάρος του ελληνικού λαού”.
Ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Elio Di Rupo, δήλωσε στο Νταβός ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει την πορεία λιτότητας, εντός έξι μηνών, αλλιώς δεν υπάρχει κανένα σημάδι ανάκαμψης. Αυτά είναι ελπιδοφόρα λόγια για τον Χρυσανθόπουλο, αλλά φοβάται ότι πλέον θα είναι πολύ αργά για την χώρα του.
“Δεν έχουμε έξι μήνες. Αν η ΕΕ πρόκειται να αλλάξει κάτι, πρέπει να το αλλάξει χθες. Έχουμε προβλήματα ακόμη και στην ταφή των νεκρών, επειδή οι άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα έξοδα κηδείας. ” Τα ψυγεία στο νεκροτομεία είναι γεμάτα, μέχρι και η εκκλησία, δήλωσε ότι προτίθεται να προσφέρει δωρεάν ταφή για κάποιες οικογένειες.
“Οδεύουμε τον δρόμο της καταστροφής.”
Το περασμένο καλοκαίρι, ο σοσιαλδημοκράτικο-συντηρητικός συνασπισμός υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά ξεκίνησε μια μεγάλη εκστρατεία καταστολής των παράνομων μεταναστών, προσάγοντας γύρω στα 60.000 άτομα, εκ των οποίων μόνο 4.200 συνελήφθησαν για παραβάσεις – μια κίνηση που έχει επικριθεί από την Διεθνή Αμνηστία και άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων .
Ο Χρυσανθόπουλος λέει ότι η κυβέρνηση έχει προσλάβει την Blackwater, την αμερικανική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία, διαβόητη για τις δραστηριότητές της στο Ιράκ, που τώρα λειτουργεί υπο το όνομα “Academi», μαζί με πέντε άλλες διεθνείς μισθοφορικές εταιρείες ασφάλειας. Εξηγώντας μας γιατί αυτό έχει συμβεί, λέει ξεκάθαρα: «Η ελληνική κυβέρνηση δεν εμπιστεύεται την αστυνομία, οι μισθοί της οποίας έχουν επίσης κοπεί».
Υπάρχουν και κάποια καλά νέα, ωστόσο, που μαθαίνει από τις επαφές που διατηρεί με πρώην συναδέλφους του και πολιτικούς. Είναι πεπεισμένος ότι δεν θα υπάρξει στρατιωτικό πραξικόπημα, όπως έγινε το 1967.
“Υπάρχουν επαφές ορισμένων πολιτικών με στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, για να εγγυηθούν, ότι σε περίπτωση μεγάλων κοινωνικών αναταραχών, ο στρατός δεν θα επέμβει”.
“Δεν θέλω να μπω σε πολλές λεπτομέρειες για αυτό, καθώς είναι ένα ευαίσθητο θέμα”, συνεχίζει. “Όμως, το αποτέλεσμα των επαφών αυτών, νομίζω ότι πρόκειται να είναι επιτυχές”.
Ο πρεσβης θρηνεί για το τι έχει συμβεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία πέρασε τόσο μεγάλο μέρος της καριέρας του: “Ήμουν μέρος της διαπραγματευτικής ομάδας ως κατώτερος διπλωμάτης που έφερε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ που προσχωρήσαμε το 1981, δεν υπάρχει πια”.
“Χρειαζόμαστε μια αλλαγή σχεδίου”.