Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Οι Άγιοι Eborius, Restitutus και Adelphius Επίσκοποι και η Ορθόδοξη Βρετανία στις μεγάλες Εκκλησιαστικές Συνόδους.

Άγιοι Eborius, Restitutus και Adelphius, Επίσκοποι.
Κοίμηση μέσα στον 4ο αιώνα. Ημέρα μνήμης 6 Φεβρουαρίου.

Η εκκλησία στη Βρετανία ήταν απόλυτα Ορθόδοξη στην πίστη.

Τρεις επίσκοποι συμμετείχαν στην εκκλησιαστική Σύνοδο του Arles στη Γαλατία το 314, ο Eborius από το York, ο Restitutus από το Λονδίνο και ο Adelphius ο οποίος καταγόταν από κάποια από τις προαναφερθείσες πόλεις. Μεταξύ των επισκόπων βρισκόταν ο  Sacerdos, ένας ιερέας, και ο Arminius, ένας διάκονος. Πιθανόν αυτοί να εκπροσωπούσαν κάποιον επίσκοπο από κάποια άλλη πόλη.
Είναι πολύ πιθανό πως Βρετανοί επίσκοποι συμμετείχαν στη μεγάλη Σύνοδο της Νίκαιας  το 325.  Ένα γράμμα που βρέθηκε στην περιοχή Bath, ήταν γραμμένο  για μια κυρά ονόματι  Nigra από έναν Χριστιανό ονόματι Vinisius ο οποίος ζούσε στο  Wroxeter, κοντά στο Shrewsbury. Ειδοποιεί την Nigra για την άφιξη ενός υποστηρικτή του Αρείου του οποίου τα διδάγματα ήταν το αντικείμενο συζήτησης της Συνόδου.
Ο μεγάλος επίσκοπος άγιος Αθανάσιος, ο ποιο δυναμικός υποστηρικτής και υπερασπιστής της συνόδου της Νίκαιας, στην άμυνα του ενάντια στους υποστηρικτές του Αρείου, αναφέρεται στη Σύνοδο της Σαρδικής το  343 ή 344, η οποία  είχε σχηματιστεί για να αντιμετωπιστούν οι οπαδοί του Αρείου.  Και λέει: «περισσότεροι από τριακόσιοι επίσκοποι αποδέχτηκαν τις προτάσεις μου». Αναφέρει τις περιοχές από τις οποίες ήρθαν αυτοί οι επίσκοποι. Το τελευταίο όνομα της λίστας είναι η Βρετανία.
Βρετανοί επίσκοποι ήταν παρόντες στη Σύνοδο του Rimini στην Ιταλία το 359. Οι επίσκοποι της Βρετανίας αντλούσαν τα έξοδα που χρειάζονταν για τα ταξίδια τους από τους βασιλικούς θησαυρούς και όχι από την εκκλησία. Και αυτό όχι γιατί η εκκλησία ήταν φτωχή αλλά γιατί δεν ήθελαν να επιβαρύνουν την εκκλησία με έξοδα καθώς πίστευαν πως έπρεπε να έχει λίγα αποθέματα σε χρήματα και να ζει με λιτότητα, οι βασιλικοί θησαυροί αρκούσαν για τα έξοδα τους.

Το 363 ο άγιος Αθανάσιος έγραψε ένα γράμμα στον Χριστιανό Αυτοκράτορα Jovian λέγοντας πως « όλες οι εκκλησίες, αυτές της Ισπανίας και της Βρετανίας αποδέχονται το Σύμβολο της Πίστεως».

Τον 4ο αιώνα οι επίσκοποι ήταν σε θέση να χτίσουν δικές τους εκκλησίες για δημόσια λατρεία αντί να μαζεύονται σε σπίτια. Εκκλησίες ιδρύθηκαν στις Ρωμαϊκές πόλεις του   Colchester(Αγγλία), στο Silchester, στο Λονδίνο, στο Lincoln, στο Gloucestershire και στο Icklingham του Suffolk.

Οι βαπτίσεις και η Θεία Λειτουργία ανήκαν στην καθημερινότητα της πρώτης εκκλησίας. Είχαν ιδρυθεί και πολλά εκκλησάκια σε περιοχές όπως   το Lullingstone στο  Kent, στο Dorset και στο Caerwent.
Προς το τέλος του 5ου αιώνα υπολογίζεται πως υπήρχαν 25 Βρετανοί επίσκοποι.

αγγλικό κείμενο http://synaxarion.org.uk/RomanSaints/Eborius_Restitutus_Adelphius/Eborius_Restitutus_Adelphius.html



μετάφραση orthodoxy-rainbow

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...