Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Πρωτόγνωρη άνθηση γνωρίζει το ηλεκτρονικό εμπόριο στη χώρα μας.

Τα 3,5 δισ. ευρώ αναμένεται να αγγίξει, στο τέλος του 2013, ο τζίρος των ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο, έναντι 2,9 δισ. που κατέγραψε το 2012, υποδηλώνοντας ότι αποτελεί έναν πολλά υποσχόμενο κλάδο ακόμη και στην Ελλάδα της κρίσης.


Της Αλεξάνδρας Κασσίμη

Στον τομέα του τουρισμού.

Τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά με δεδομένο μάλιστα ότι ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο παραδοσιακό εμπόριο εμφανίζει δραστική μείωση, με παράλληλη συνεχιζόμενη αύξηση ζημιών.

Μόνο οι 85 επιχειρήσεις-μέλη του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GRECA) μετρούσαν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου τζίρο ύψους 1 δισ. ευρώ. Από το 1 δισ. ευρώ των παραπάνω επιχειρήσεων, τα 700 εκατ. ευρώ αναλογούν στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών και συγκεκριμένα στις τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ 500 εκατομμύρια ευρώ εξ αυτών αφορούσαν τουριστικές δραστηριότητες σε χώρες του εξωτερικού κατά το 9μηνο του 2013.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία του GRECA, οι υπηρεσίες διατηρούν την πρωτιά σε επίπεδο ηλεκτρονικών αγορών έναντι των προϊόντων, γεγονός το οποίο αποδίδεται στο υψηλό κόστος μεταφοράς μεταξύ Ελλάδος και υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών.

Πιο σίγουρος για τις αγορές μέσω Διαδικτύου εμφανίζεται με τον καιρό ο Έλληνας καταναλωτής, παρά το γεγονός ότι αποτελούσε έναν από τους πιο δύσπιστους αγοραστές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Σήμερα εκτιμάται ότι οι ενεργοί χρήστες του ηλεκτρονικού εμπορίου ανέρχονται σε περίπου 2,5 εκατ., με τον μέσο όρο των αγορών που πραγματοποιούν με το πάτημα ενός κουμπιού να ανέρχεται στα 1.400 ευρώ ετησίως, εξηγεί ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου και διευθυντής του εργαστηρίου ηλεκτρονικού εμπορίου του Πανεπιστημίου ELTRUN Γιώργος Δουκίδης.

Υπολογίζεται ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται συστηματικά και σε ηλεκτρονικές πωλήσεις ήδη ξεπερνούν τις 4.000, ενώ σε άνοδο βρίσκονται επίσης και οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες, ο αριθμός των οποίων άγγιξε τις 360 στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2013 έναντι 300 πέρυσι.

Έρευνα αγοράς

Όσο αυξάνεται το μερίδιο των ηλεκτρονικών αγορών τόσο «ωριμάζουν» και οι καταναλωτές, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα της εταιρείας Focus Bari. Οι ηλεκτρονικοί καταναλωτές κάνουν πλέον διαδικτυακή έρευνα αγοράς, ενώ η εμπειρία αυξάνει και τους προβληματισμούς τους σε σχέση με τη διαδικασία αλλά και την προέλευση και ποιότητα του τελικού προϊόντος. Σημαντικότερες προϋποθέσεις για όσους πραγματοποιούν online αγορές είναι οι καλές τιμές σε ποσοστό 68%, οι ξεκάθαροι όροι (54%), η γνωστή εμπειρία (41%), η καλή εξυπηρέτηση μετά την αγορά του προϊόντος (38%) και η δυνατότητα εναλλακτικών τρόπων πληρωμής (30%).

Παράλληλα, σε ποσοστό 26% αποτελεί προϋπόθεση για έναν αγοραστή η ύπαρξη φυσικού καταστήματος (πέραν του διαδικτυακού), η πιστοποίηση του e-shop (19%), το φιλικό περιβάλλον (12%) και, τέλος, με ποσοστό 6% η παροχή πόντων με τη μορφή bonus. Μειωμένη εμφανίζεται η ανησυχία των «ηλεκτρονικών» καταναλωτών για το ενδεχόμενο υποκλοπής προσωπικών δεδομένων παρά το γεγονός ότι παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, για τα προσωπικά τους δεδομένα δήλωσε ανησυχία το 53% των αγοραστών τον Δεκέμβριο του 2012, ποσοστό το οποίο τον Σεπτέμβριο του 2011 ήταν 61% και 71% τον αντίστοιχο μήνα του 2010.

Έλεγχος προϊόντος

Η συσσωρευμένη εμπειρία στις ηλεκτρονικές αγορές αυξάνει και την ανησυχία για τον έλεγχο του προϊόντος πριν από την αγορά, στον οποίο αναφέρθηκε το 7% των αγοραστών το 2010 (Σεπτέμβριος), το 11% το 2011 (Σεπτέμβριος 2011) και το 12% το 2012 (Δεκέμβριος).

Περιορισμένο εμφανίζεται ωστόσο το ποσοστό ικανοποίησης του κοινού από τις ηλεκτρονικές αγορές. «Πολύ ικανοποιημένο» από τις αγορές που πραγματοποίησε τους τελευταίους 6 μήνες εμφανίστηκε το 37% των ερωτηθέντων τον Δεκέμβριο του 2012, έναντι 42% τον Σεπτέμβριο του 2011.


http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_12/10/2013_522767

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...