Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Η Συρία αποδέχθηκε να τεθεί υπο διεθνή έλεγχο το χημικό της οπλοστάσιο...

Κίνα : «όλη η διεθνής κοινότητα πρέπει να το εξετάσει θετικά»...
Τα γεράκια της Ελλάδος τώρα τι πρέπει να μας πουν που έτρεχαν να ''συνταχθούνε''   πίσω από ΗΠΑ-ΓΑΛΛΙΑ και ΤΟΥΡΚΙΑ ;
Η κυβέρνηση της Συρίας αποδέχθηκε την πρόταση της Ρωσίας να τεθούν τα χημικά όπλα που διαθέτει υπό διεθνή έλεγχο,  δήλωσε σήμερα ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ. 

«Διεξαγάγαμε έναν πολύ καρποφόρο γύρο συνομιλιών με τον υπουργό Εξωτερικών (της Ρωσίας) Σεργκέι Λαβρόφ χθες (Δευτέρα), και εκείνος πρότεινε μία πρωτοβουλία η οποία σχετίζεται με τα χημικά όπλα.
Το απόγευμα συμφωνήσαμε στη ρωσική πρωτοβουλία», φέρεται να είπε ο Ουάλιντ αλ Μουάλεμ, κατά την διάρκεια μιας ομιλίας του στη Δούμα, τη ρωσική κάτω βουλή.
Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι συμφώνησε ότι αυτό θα «αναιρέσει τη βάση για μια Αμερικανική επίθεση», σύμφωνα με το πρακτορείο.
Στο μεταξύ, ένας εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας δήλωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε σχετικά με την πρόταση να τεθεί το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20), την εβδομάδα που πέρασε.
«Το θέμα αυτό συζητήθηκε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Δεν διευκρίνισε ποιος έθεσε πρώτος το θέμα, ούτε θέλησε να δώσει άλλες λεπτομέρειες. 
Ο Ομπάμα είχε ήδη αναφέρει χθες βράδυ, στο πλαίσιο μιας συνέντευξής του στο αμερικανικό δίκτυο PBS, πως οι δύο ηγέτες συζήτησαν την πρόταση αυτή.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας είχε πει πως η πρόταση αυτή δεν ήταν μια «εντελώς ρωσική» ιδέα.
Η Ρωσία ανακοίνωσε την πρότασή της να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας χθες, μερικές ώρες αφού ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχε πει στο Λονδίνο πως ο μόνος τρόπος με τον οποίο ο Άσαντ θα μπορούσε να αποτρέψει μια αμερικανική στρατιωτική επίθεση θα ήταν να παραδώσει στην διεθνή κοινότητα όλα τα χημικά όπλα που διαθέτει...
Η Μόσχα μολαταύτα, είπε νωρίτερα ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, εργάζεται σε ένα «αποτελεσματικό, επαληθεύσιμο, σαφές και συγκεκριμένο» σχέδιο ώστε να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το συριακό χημικό οπλοστάσιο.
Ο Λαβρόφ είπε στους δημοσιογράφους ότι το σχέδιο θα παρουσιαστεί σε άλλες κυβερνήσεις «σύντομα».
«Η ρωσική πλευρά εργάζεται τώρα για να εκπονήσει ένα σχέδιο εφαρμόσιμο, ακριβές, συγκεκριμένο, για το οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές με τη συριακή πλευρά τη στιγμή που μιλάμε», όπως σημείωσε ο Λαβρόφ.
«Ελπίζουμε να παρουσιάσουμε το σχέδιο αυτό στο πολύ εγγύς μέλλον και είμαστε έτοιμοι να το οριστικοποιήσουμε και να το τροποποιήσουμε σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων και τα (υπόλοιπα) μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας», τόνισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.
Στο μεταξύ, στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος της διπλωματίας της Κίνας Χονγκ Λέι δήλωσε ότι η χώρα του «καλωσορίζει και υποστηρίζει την πρόταση» της Ρωσίας για το συριακό χημικό οπλοστάσιο, αφού αυτή «είναι προς όφελος της άμβλυνσης της έντασης στη Συρία, της πολιτικής διευθέτησης του συριακού προβλήματος και προς όφελος της διατήρησης της ειρήνης στη Συρία και στην περιφέρεια», και πρόσθεσε πως «όλη η διεθνής κοινότητα πρέπει να το εξετάσει θετικά».
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ Αράμπι δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της ρωσικής πρότασης να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας και κάλεσε να υπάρξει μια «πολιτική λύση» στη σύρραξη. Πρόσθεσε ότι εντός της ημέρας επρόκειτο να εκδοθεί μια επίσημη ανακοίνωση υποστήριξης της ρωσικής πρωτοβουλίας.
Οι μοναρχίες του Κόλπου κάλεσαν από πλευράς τους για άλλη μια φορά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να «αναλάβει τις ευθύνες του σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και να λάβει τα απαραίτητα αποτρεπτικά μέτρα σε βάρος των δραστών αυτού του εγκλήματος (της επίθεσης με χημικά όπλα), η ευθύνη για το οποίο ανήκει στο συριακό καθεστώς».
 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...