Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Στη Βόρεια Συρία, οι Κούρδοι έχουν εγκλωβιστεί.

Talal Al Attrache στη LHumanité (Γαλλία)              (μτφ. Κριστιάν)
"Οι Κούρδοι έτοιμοι να χαράξουν νέα σύνορα" (εικόνα αρχείου)
Ο αγώνας για τη δημιουργία μιας κουρδικής αυτόνομης διοίκησης στη Βόρεια Συρία βρίσκεται αντιμέτωπος με τους τζιχαντιστές και την εχθρότητα της Τουρκίας, με φόντο τον έλεγχο των κοιτασμάτων πετρελαίου.
Ανταπόκριση από τη Βόρεια Συρία. Δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι άμαχοι εγκατέλειψαν  πρόσφατα τη Συρία για το ιρακινό Κουρδιστάν, λόγω των σφαγών που διαπράττονται από μια ευρεία συμμαχία ομάδων τζιχαντιστών που συνδέονται με την Αλ-Κάιντα. 
Το έγκλημά τους; 
Ανήκουν σε μια εθνική κοσμική μειονότητα, που επιδιώκει την αναγνώριση της ταυτότητας της. 
Από τον περασμένο Μάιο, η αύξηση της δύναμης των πολιτοφυλακών των τζιχαντιστών του Μετώπου αλ-Nosra και του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (EIIL), οι οποίες ελέγχουν πλέον ένα μεγάλο μέρος της βόρειας και ανατολικής Συρίας, συνέπεσε με την αύξηση των επιθέσεων κατά των περιοχών που διοικούνται από τους Κούρδους. Οι μάχες ήταν ιδιαίτερα αιματηρές στο Tal Abyad και Ayn al-Arab (Kobané), λόγω της στρατιωτικής και υλικοτεχνικής υποστήριξης που παρέχεται από τους Τούρκους στους τζιχαντιστές. 

Η Τουρκία φοβάται πράγματι την ανάδυση μιας κουρδικής αυτόνομης ζώνης στη Συρία, γεγονός που θα ενθάρρυνε την επανάληψη του ανταρτοπόλεμο των Κούρδων αυτονομιστών στο έδαφός της. Οι φόβοι αυτοί επιδεινώθηκαν μετά την ανάληψη του έλεγχου από τους Κούρδους μαχητές, των πετρελαιοπηγών στα βορειοανατολικά της Συρίας. 
Από τον Ιούλιο του 2012, το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα (PYD) ελέγχει τις κουρδικές περιοχές κατά μήκος των συνόρων μεταξύ της Συρίας και της Τουρκίας, οι οποίες έγιναν αυτόνομη ζώνη de facto. Το PYD συνεργάζεται με άλλα αριστερά κόμματα της Εθνικής Επιτροπής Συντονισμού για τη Δημοκρατική Αλλαγή (ΕΣΑΑ), η κύρια κοσμική δύναμη της αντιπολίτευσης στο εσωτερικό της Συρίας. 
Τάσσεται μεσοπρόθεσμα για μια ομοσπονδιακή και πλουραλιστική δημοκρατία στη Συρία που θα εγγυάται την αναγνώριση των δικαιωμάτων όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων. 
Ο στόχος αυτός βρίσκεται αντιμέτωπος με τις φιλοδοξίες των τζιχαντιστών να δημιουργήσουν ένα ισλαμικό χαλιφάτο. Και αυτός ο σκοπός ενισχύεται ακόμα περισσότερα από τους σαλαφιστές που βλέπουν με κακό μάτι την κοσμικότητα και την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών που προβάλει το PYD. 

Αποκαλυπτικό σημάδι αυτής της άνευ προηγουμένου κοσμικότητας στη Μέση Ανατολή: οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 40% των μονάδων προστασίας του λαού (YPG), η ένοπλη πτέρυγα του PYD. 

Παγιδευμένοι ανάμεσα στις επιθέσεις των μαχητών της Τζιχάντ που έχουν κηρύξει τον ιερό πόλεμο εναντίον των Κούρδων, και την μόλις καλυμμένη εχθρότητα της Τουρκία, το PYD αντεπιτίθεται.
Παρά την στρατιωτική υπεροχή των σαλαφιστών, οι Κούρδοι μαχητές τους προκαλούν διαδοχικές ήττες, γεγονός που εξηγεί γιατί το YPG έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του τοπικού πληθυσμού. 

Οι νίκες αυτές θέτουν πρόσωπο με πρόσωπο δύο αντικρουόμενα σχέδια για τα βόρεια της χώρας: από τη μία πλευρά, το Ισλαμικό Εμιράτο, που υπερασπίζεται από τους τζιχαντιστές, και από την άλλη πλευρά, η κουρδική διοικητική αυτονομία, η οποία σιγά αλλά σίγουρα επιβάλλεται,  παρά τη θέληση της Τουρκίας και των συμμάχων της  της Αλ-Κάιντα.

Talal Al Attrache

LHumanité
infognomonpolitics

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...