Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Συνεργασία με Ισραήλ για το νερό.

Παροχή τεχνογνωσίας για την παραγωγή, εξοικονόμηση και αξιοποίηση των υδάτων. Το 2015 το άνυδρο Ισραήλ θα μπορέσει, πρώτη φορά, να καλύψει το σύνολο των υδατικών του αναγκών.
Έρημος Νετζέβ, Νότιο Ισραήλ
Του Γιώργου Λιάλιου
Στην Παλαιά Διαθήκη, ο Μωυσής χτύπησε με τη ράβδο του ένα βράχο του όρους Χωρήβ και ξεπήδησε νερό, για να ξεδιψάσει τους Ισραηλίτες. Στο σύγχρονο Ισραήλ, οι επιστήμονες και ο ιδιωτικός τομέας... δεν αναμένουν το θαύμα, αλλά συστηματικά την τελευταία 20ετία παράγουν νέες μεθόδους και τεχνολογίες για την παραγωγή, εξοικονόμηση και αξιοποίηση νερού.
Ορισμένες από τις εμπειρίες αυτές παρουσιάστηκαν χθες σε ημερίδα στο υπουργείο Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της διεύρυνσης των συνεργασιών ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ.
Το 2015, λοιπόν, θα είναι ένα ορόσημο για το άνυδρο Ισραήλ, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία του θα μπορέσει να καλύψει το σύνολο των υδατικών αναγκών για ύδρευση και βιομηχανική παραγωγή με τη βοήθεια εργοστασίων αφαλάτωσης. «Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή», ανέφερε χθες ο κ. Οφέρ Νταχάν, καθηγητής στο τμήμα Περιβαλλοντικής Υδρολογίας και Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν. «Μας βοηθά να προστατεύσουμε τους φυσικούς μας πόρους και να τους παραδώσουμε στην επόμενη γενιά. Και να μη διατρέχουμε τον κίνδυνο λειψυδρίας, από μια παρατεταμένη ξηρασία».

Η ανάπτυξη των τεχνολογιών επαναχρησιμοποίησης ή αφαλάτωσης νερού στο Ισραήλ είναι εντυπωσιακή. Οπως ανέφερε ο κ. Νταχάν, το 1965 οι αρδευτικές ανάγκες της χώρας ήταν 1.074 εκατ. κυβικά νερού και καλύπτονταν εξ ολοκλήρου από φυσικές πηγές νερού. Το 2006, οι ανάγκες παρέμεναν περίπου στα ίδια επίπεδα (1.108 εκατ. κυβικά ετησίως), αλλά το 47% του νερού προερχόταν από βιολογικούς καθαρισμούς. «Σήμερα, το 68% των αρδευτικών μας αναγκών καλύπτεται με την επανάχρηση νερού. Συνολικά, το 82% του νερού (σ.σ. που προκύπτει έπειτα από επεξεργασία) από τους βιολογικούς καθαρισμούς επαναχρησιμοποιείται στη γεωργία».

Αντιμετωπίζοντας οξύ υδατικό πρόβλημα, πάντως, το Ισραήλ έχει να διηγηθεί πολλές ασυνήθιστες και συχνά εντυπωσιακές «ιστορίες επιτυχίας». «Υπάρχουν περιοχές που έχουν μόλις 30 χιλιοστά βροχόπτωσης τον χρόνο. Οι περιοχές αυτές άρχισαν να καλλιεργούνται τη δεκαετία του ’70, όμως υπήρχαν μεγάλες απώλειες νερού, καθώς το νερό εξατμιζόταν. Τελικά στραφήκαμε στην καλλιέργεια με θερμοκήπια», ανέφερε ο κ. Νταχάν. Ανάμεσα στα παραδείγματα καινοτομιών που αναφέρθηκαν ήταν η δημιουργία μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας... μέσα στην καρδιά της ερήμου (και η επαναχρησιμοποίηση του νερού της για την άρδευση ενός ελαιώνα) και η καλλιέργεια πράσινης άλγης σε σωλήνες για την εκτροφή σολομών.

Στην ημερίδα συμμετείχε και εκπρόσωπος της κρατικής εταιρείας υδάτων του Ισραήλ, Merokot, η οποία συμμετέχει στον διαγωνισμό για την πώληση της ΕΥΑΘ και ανέλαβε δύο εργοστάσια αφαλάτωσης στην Κύπρο. «Στα θέματα των υδάτων αναπτύξαμε ιδιαίτερες ικανότητες για να φθάσουμε στο επίπεδο που είμαστε τώρα και μπορούμε να μοιραστούμε τη γνώση», ανέφερε ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Αριε Μέκελ.
Kαθημερινή
 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...