Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Το μέσο ύψος των ευρωπαίων έχει αυξηθεί κατά 11cm.

 ...τα τελευταία 100 έτη.

Πολύ ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα μιας νέας μελέτης τα οποία αποκαλύπτουν ότι το μέσο ύψος των ανδρών στην Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά 11 εκατοστά τα τελευταία 100 έτη. Σύμφωνα με τους ερευνητές,η αύξηση αυτή αντανακλά τη βελτίωση της υγείας στους άνδρες στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η μελέτη
 
Ειδικοί με επικεφαλής τον Τίμοθι Χάτον, οικονομολόγο του Πανεπιστημίου του Εσεξ στη Βρετανία, μελέτησαν διάφορα δεδομένα από το 1870 μέχρι περίπου το 1980 που αφορούσαν άνδρες με μέση ηλικία τα 21 έτη από 15 ευρωπαϊκές χώρες . Όπως ανέφεραν οι ερευνητές,  μελέτησαν μόνο άνδρες επειδή δεν υπάρχουν επαρκή ιστορικά δεδομένα για τις γυναίκες ώστε να γίνουν οι ανάλογες συγκρίσεις.

Όπως προέκυψε από την ανάλυση, ο μέσος όρος της αύξησης του ύψους στους άνδρες τα τελευταία 100 χρόνια είναι 11 εκατοστά (από 1,67 μέτρα σε 1,78 μέτρα) αλλά, όπως είναι ευνόητο, υπάρχουν διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, στην Ισπανία η αύξηση είναι της τάξης των 12 εκατοστών ενώ στη Σουηδία η αύξηση του ύψους των ανδρών είναι δέκα εκατοστά.

Η ραγδαία βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης (καλύτερες και κυρίως πιο υγιεινές συνθήκες στέγασης), η καλύτερη διατροφή και τα άλματα στην ιατρική επιστήμη είναι, κατά τους ερευνητές, οι βασικοί παράγοντες αυτής της εξέλιξης. Η αύξηση του εισοδήματος και οι καλύτερες κοινωνικές υπηρεσίες (π.χ εθνικά συστήματα υγείας) που αναπτύχθηκαν με την πάροδο των ετών είναι δύο ακόμη παράγοντες που συνέβαλαν στην αύξηση του ύψους των ευρωπαίων ανδρών. Η μελέτη δημοσιεύεται στην online έκδοση της επιθεώρησης «Oxford Economic Paper».
 
Θοδωρής Λαΐνας

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...