Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Ο διαμελισμός της Συρίας είναι γεγονός.

  • Μετά το Αυτόνομο Κουρδιστάν του Ιράκ, εντός τριών μηνών θα αναγορευθεί και επίσημο Αυτόνομο Κουρδιστάν της Συρίας. 
  • Οι επιπτώσεις στην Τουρκία
Γράφει ο Μακεδών
Δεν επιχαίρει η στήλη με τα γεγονότα που επιβεβαιώνουν όσα γράφονται κατά καιρούς σ’ αυτήν, και τούτο επειδή έχουν άμεσες ή έμμεσες δυσμενείς επιπτώσεις στην χώρα μας. Οι τακτικοί αναγνώστες μας πάρα πολλές φορές έχουν διαβάσει εδώ, πως σκοπός του συστήματος είναι η κατάτμηση των χωρών της υφηλίου σε εκατοντάδες μικρά προτεκτοράτα.

Το βλέπουμε να συμβαίνει συχνά. Ας μη μας παρασύρει το γεγονός ότι κάποιοι τεμαχισμοί κρατών μας ευνοούν στην παρούσα φάση. Εμάς, για ποιο λόγο θα μας αφήσουν «απέξω»;

Τώρα ήρθε η σειρά της Συρίας, όπου οι εκεί Κούρδοι αποφάσισαν την ανακήρυξη της Αυτονομίας της περιοχής τους. Έτσι, μετά το Αυτόνομο Κουρδιστάν του Ιράκ, εντός τριών μηνών θα αναγορευθεί και επίσημο Αυτόνομο Κουρδιστάν της Συρίας, και βόρεια αυτών θα βρίσκεται η περιοχή εντός της Τουρκίας, ελεγχόμενη από τους Κούρδους και αυτή, άτυπα μεν αλλά ουσιαστικά. Ήδη, χθεσινές πληροφορίες αναφέρουν πως στο τουρκικό Κουρδιστάν ετοιμάζεται… κουρδική Αστυνομία!

Οι Κούρδοι της Συρίας αποφάσισαν λοιπόν να αυτονομηθούν -απόφαση που έχει τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων και φορέων της κουρδικής περιφέρειας- και εντός τριών μηνών σκοπεύουν να συγκροτήσουν μια μεταβατική διοίκηση η οποία αφού καταρτίσει Σύνταγμα θα προκηρύξει εκλογές, για την «Βουλή των Λαών του Κουρδιστάν». 

Οι κινήσεις των Κούρδων έχουν την υποστήριξη των Η.Π.Α. και του Ισραήλ, ώστε το Κουρδιστάν του Ιράκ να θεωρείται ως «στρατηγικός εταίρος» των Ισραηλινών, γεγονός που περιορίζει την όποια εξάρτηση του Ισραήλ από την Τουρκία. Να σημειωθεί πάντως, πως δεν ήρθε ακόμη η ώρα να εγερθούν οι -λιγότεροι- Κούρδοι του Ιράν.

Η αλλαγή του χάρτη στη Μέση Ανατολή, αναμένεται να έχει επιπτώσεις και στην Τουρκία, τις οποίες καταγράφει σε άρθρο του στο "infognomon" ο κ. Σάββας Καλεντερίδης, όπου σημειώνει πως η τουρκική αντιπολίτευση, σχεδόν στο σύνολό της, έχει ταχθεί φανερά κατά της πολιτικής ταύτισης της Τουρκίας με τις δυνάμεις που ενορχηστρώνουν την αιματηρή επιχείρηση ανατροπής του καθεστώτος Άσαντ και κατά της εμπλοκής της Τουρκίας στο μέτωπο της Συρίας.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την τουρκική στάση, ένας δε από αυτούς είναι ότι σε περίπτωση που ανατραπεί ο κ. Άσαντ, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η διάδοχη κατάσταση δεν θα μπορέσει να κρατήσει ενωμένο το εθνικό και θρησκευτικό μωσαϊκό της Συρίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια πηγή συνεχούς αστάθειας στα νότια της Τουρκίας.

Στη Συρία, στα σύνορα με την Τουρκία κατοικούν περίπου τρία εκατομμύρια Κούρδοι, οι οποίοι, σε συνεργασία με το ΡΚΚ και τους Κούρδους του τουρκοκρατούμενου Κουρδιστάν, τηρούν ουδέτερη στάση όλους αυτούς τους μήνες που συνεχίζεται η επιχείρηση αποσταθεροποίησης του καθεστώτος Άσαντ.

Ο κ. Καλεντερίδης μας μεταφέρει πληροφορίες πως με την έναρξη των αναταραχών στη Συρία, το ΡΚΚ μετέθεσε περί τους 2.000 μαχητές του από το όρος Κανδήλι στο Δυτικό Κουρδιστάν, όπως αποκαλείται από τους Κούρδους η περιοχή της συριακής επικράτειας, με σκοπό να δημιουργήσουν τον δικό τους στρατό.

Να σημειωθεί ότι η επιρροή που ασκεί το ΡΚΚ και το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα στους Κούρδους της Συρίας προκαλεί σοβαρό προβληματισμό στην Τουρκία, η οποία θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι με την καθ’ οιονδήποτε τρόπο ανατροπή του Άσαντ, οι Κούρδοι της Συρίας θα ανακηρύξουν την αυτονομία τους, με αποτέλεσμα το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ίδια με το ΡΚΚ στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν, να αποκτήσει εφιαλτικές διαστάσεις. Το πρώτο βήμα για ανακήρυξη Αυτονομίας των Κούρδων έγινε, όπως γράψαμε παραπάνω.

Μεταφέρουμε αυτούσια μια παράγραφο από το άρθρο του κ. Καλεντερίδη: 
«Με άλλα λόγια, η Τουρκία, που έχει εμπλακεί στην υπόθεση ανατροπής του Άσαντ, συμμετέχοντας σε εγκλήματα εναντίον αθώων πολιτών της Συρίας, με την πολιτική της σκάβει και το δικό της λάκκο και κινδυνεύει άμεσα και η ίδια, αφού η ίδρυση ενός δεύτερου αυτόνομου κουρδικού κράτους, εκτός του ότι φέρνει τους Κούρδους πιο κοντά στη θάλασσα, πολύ απλά φέρνει πιο κοντά την ημερομηνία ίδρυσης του τρίτου αυτόνομου κουρδικού κράτους. Μόνο που κανείς δεν μπορεί να βάλει στοίχημα αν το κράτος αυτό δημιουργηθεί πρώτα στο τουρκοκρατούμενο ή το ιρανοκρατούμενο Κουρδιστάν».

Πηγή: Βόρεια 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...