Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

ΕΚΤΑΚΤΟ: Χρεοκόπησε η πόλη του Ντιτρόιτ στις ΗΠΑ!

σχόλιο Γ.Θ : Πέφτει η Βαβυλώνα σίγα σιγά...

Σοκ προκαλεί η είδηση της χρεοκοπίας της μεγαλούπολης του Ντιτρόιτ, της μητρόπολης της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στην πολιτεία του Μίσιγκαν, καθιστάμενη η μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών που χρεοκοπεί…
Το πράσινο φως για την υποβολή του σχετικού αιτήματος στην αμερικανική Δικαιοσύνη έδωσε ο έκτακτος μάνατζερ που είχε διοριστεί σε μια τελική προσπάθεια διαχείρισης της κατάστασης, καθώς επίσης και ο κυβερνήτης της, Ρικ Σνάιντερ.
Αν και δεν υπάρχει συμφωνία αναφορικά με το ύψος της οφειλής της πόλης του Ντιτρόιτ, οι εκτιμήσεις μιλούν για ένα ποσό της τάξεων των 18-20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των «The New York Times», πρόκειται για μια πόλη που δημιουργήθηκε εδώ και περισσότερο από τρεις αιώνες, η οποία επεκτάθηκε θεαματικά το πρώτο ήμισυ του 20ου αιώνα παράλληλα με την ανάπτυξη της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η «κατηφόρα» άρχισε να παίρνει το Ντιτρόιτ τις τελευταίες δεκαετίες, μια πορεία παράλληλη με την άνοδο αρχικά της ιαπωνικής και της ευρωπαϊκής και στη συνέχεια της αυτοκινητοβιομηχανίας και άλλων χωρών. Ενδεικτικό της παρακμής είναι τα δημογραφικά στοιχεία: Ενώ τη δεκαετία του 1950 ο πληθυσμός ανερχόταν στα 1,8 εκατομμύρια, σήμερα έχει συρρικνωθεί σε 700.000 κατοίκους, ενώ χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι σήμερα τα εγκαταλελειμμένα κτίρια και ολόκληρες περιοχές που πλέον δεν έχουν ζωή.
Οι οικονομικές συνέπειες θα είναι βαριές και αφορούν τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες της πόλης, αυτούς που έχουν πάρει σύνταξη και γενικότερα κάθε είδους παροχές που εξ ανάγκης θα περικοπούν, αν και υπάρχουν κάποιες προβλέψεις στο σύνταγμα της πολιτείας που λειτουργούν ανασταλτικά. Τα νούμερα όμως ήταν πάντοτε ο εφιάλτης, άλλο το δικαίωμα και άλλο η οικονομική πραγματικότητα και στην Ελλάδα το γνωρίζουμε καλά αυτό… Το δε γεγονός της χρεοκοπίας είναι δυνατόν να οδηγήσει σε επιτάχυνση της οικονομικής παρακμής της πάλαι ποτέ μεγαλούπολης, με αποχώρηση του ενεργά οικονομικού πληθυσμού προς άλλους προορισμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες, προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.
Υπάρχουν βέβαια και παράγοντες της αγοράς που πιστεύουν ότι η χρεοκοπία θα οδηγήσει σε συμφωνία για αποπληρωμή μέρους του χρέους προς τους πιστωτές υπό τον φόβο να χαθούν όλα τα χρήματά τους (εν ολίγοις «κούρεμα χρέους») και αυτό να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή για την πόλη η οποία στο τέλος και θα ανακάμψει.
Όπως ενημερώνουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η κατάσταση είχε οδηγήσει σε σκληρές διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές και τους εργαζόμενους, η αποτυχία των οποίων δεν άφησε άλλο περιθώριο από την επίσημη χρεοκοπία. Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα είναι η «θεωρία συνωμοσίας» (δεν μπορούμε να αποφανθούμε επ’ αυτού μη έχοντας πραγματική γνώση της κατάστασης), ότι όλη η φασαρία γινόταν για να «αρπάξουν» την πόλη οι Ρεπουμπλικάνοι, ενώ θεωρούνταν προπύργιο των Δημοκρατικών, με το 80% του πληθυσμού να αποτελείται από μαύρους κατοίκους.
Στις αιτίες που οδήγησαν στην οικονομική κατάρρευση και τη χρεοκοπία, πολλοί αναφέρουν το ότι είχε συρρικνωθεί η φορολογική βάση, ενώ ο χώρος που καλούνταν οι δημοτικές αρχές να συντηρήσουν έμενε σταθερός σε περίπου 220 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το θέμα είναι ότι η οικονομική δυσπραγία φέρνει κι άλλα κακά: Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «The New York Times», το 2012 η πόλη είχε το μεγαλύτερο ποσοστό βίαιων εγκλημάτων ανάμεσα στις πόλεις των ΗΠΑ με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων. Το 40% των φώτων της πόλης είναι εκτός λειτουργίας, ενώ τα μισά πάρκα έχουν κλείσει…
Το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με το Ντιτρόιτ αφορά πολλές πόλεις στις ΗΠΑ που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα τα οποία προσπαθούν να επιλύσουν. Το ερώτημα είναι εάν θα ενθαρρυνθούν να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο ή θα αποτραπούν… Εν ολίγοις, η παρέμβαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα θέσει ένα προηγούμενο το οποίο από τη μία θα εξυπηρετεί τους πολίτες, από την άλλη όμως μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνα οικονομικά αδιέξοδα…

http://www.defence-point.gr/news/?p=80717

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...