Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Η Ρωσία ενισχύει τους δεσμούς της με το Κουρδιστάν

Μετάφραση Ελπινίκη Καρακώστα

Ο πρόεδρος του Κουρδιστάν Μαζούντ Μπαρζανί συναντήθηκε πριν λίγες μέρες με τον Ρώσο απεσταλμένο της Προεδρίας της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή, Μιχαήλ Μπογντάνωφ.

Ο Μπογντάνωφ δήλωσε ότι η Ρωσία επιθυμεί να ενισχύσει τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δυο εθνοτήτων. Το εμπόριο, η ενέργεια και η οικονομία είναι πεδία όπου η συνεργασία ενδιαφέρει μπορεί να ανθίσει μεταξύ των δυο μερών, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της συνάντησης. Ο Μπογντάνωφ παρέδωσε γράμμα από τον Ρώσο υπουργό εξωτερικών Σεργκέι Λαβρώφ στον Μπαρζανί που τον καλεί να επισκεφθεί τη Μόσχα για τη συνέχιση των συνομιλιών. Η ρώσικη αποστολή συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό Νεχιβάρ Μπαρζανί.

Ο Ρώσος απεσταλμένος είπε ότι ήταν εντυπωσιασμένος με την σταθερότητα και την ασφάλεια του Κουρδιστάν και εξέφρασε την ευχή περισσότερες ρώσικες εταιρείες να εκμεταλλευτούν αυτό το σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον. Τον απεσταλμένο συνόδευε και ο πρώην υπουργός πετρελαίου της Ρωσίας Γιούρι Σαφράνικ ο οποίος ανακοίνωσε σχέδια από ρωσικούς ομίλους να επενδύσουν στον τομέα ενέργειας της αυτόνομης περιοχής.

Ο πρόεδρος Μπαρζανί δήλωσε την πίστη του Κουρδιστάν στο ομοσπονδιακό Ιράκ και τόνισε ότι οι συνομιλίες για τη συνεργασία με τη Ρωσία συμβαδίζουν με το ομοσπονδιακό σύνταγμα του κράτους.

Οι δυο μεριές εξέφρασαν την επιθυμία τους να ανοίξει επίσημο γραφείο αντιπροσώπευσης του Κουρδιστάν στη Μόσχα και δήλωσαν ότι κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

 
Πηγή Kurdistan Regional Government:http://www.krg.org/articles/detail.asp?anr=44146&rnr=223&areanr=&smap=02010100&lngnr=12

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...