Τα ουκρανικά σιτηρά μπλοκάρονται πλέον από τη Ρωσία και η εγχώρια παραγωγή φέτος δεν είναι καθόλου καλή λόγω των βροχοπτώσεων το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου.
Η κρίση του πολέμου έστειλε το σιτάρι από τα €180 που κόστιζε ο τόνος στην εσοδεία του 2021 στα €500.
Κάτι ανάλογο έγινε και με το καλαμπόκι και προκλήθηκε ένα ντόμινο
ανατιμήσεων με τους παραγωγούς να δυσκολεύονται αρκετά και αυτό είναι
κάτι που δεν διορθώνεται από τη μια στιγμή στην άλλη.
Επίσης η αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες οδήγησε σε αύξηση προϊόντων και αυτό είχε ως συνεπακόλουθο την αύξηση των τιμών στην αρτοβιομηχανία, η οποία παρά την αποκλιμάκωση, δεν μείωσε τις τιμές της.
Η Ρωσία μοιράζει δωρεάν σιτηρά
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε στους Αφρικανούς ηγέτες ότι θα τους δωρίσει δεκάδες χιλιάδες τόνους σιτηρών εντός μερικών μηνών παρά τις κυρώσεις της Δύσης, που έχουν δυσκολέψει τη Μόσχα στην εξαγωγή των δικών της σιτηρών και λιπασμάτων.
Μιλώντας σε σύνοδο κορυφής στην Αγία Πετρούπολη για τις σχέσεις Ρωσίας-Αφρικής, ο Πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία αναμένει συγκομιδή ρεκόρ σε σιτηρά φέτος και είναι έτοιμη να αντικαταστήσει τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών προς την Αφρική, τόσο σε εμπορική βάση όσο και στη βάση της ανθρωπιστικής βοήθειας και να τιμήσει τον κρίσιμο ρόλο της Μόσχας στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.
«Θα είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε στην Μπουρκίνα Φάσο, τη Ζιμπάμπουε, το Μαλί, τη Σομαλία, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και την Ερυθραία 25-50.000 τόνους δωρεάν σιτηρών στην καθεμία τους επόμενους 3-4 μήνες», δήλωσε ο Πούτιν στη σύνοδο, οι συμμετέχοντες στην οποία αντέδρασαν ξεσπώντας σε χειροκροτήματα.
«Θα προσφέρουμε επίσης τη δωρεάν διανομή αυτών των προϊόντων στους καταναλωτές».
Η σύνοδος, κατά τη οποία αναμένεται να υπογραφούν διάφορες συμφωνίες,
έρχεται σε συνέχεια της πρώτης συνόδου κορυφής Ρωσίας-Αφρικής το 2019
και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας συντονισμένης ώθησης για επιρροή και
επιχειρηματική δραστηριοποίηση σε μια ήπειρο όπου μισθοφόροι της ρωσικής
οργάνωσης Wagner παραμένουν ενεργοί παρά τη σύντομη ανταρσία τους στη
Ρωσία τον περασμένο μήνα.
Απαντώντας στην υποκριτική Δύση αναφορικά με την απόφαση να αποχωρήσει
την περασμένη εβδομάδα από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα
σιτηρά, ο Πρόεδρος Πούτιν επανέλαβε ότι η Μόσχα αποσύρθηκε διότι δεν τηρήθηκε
καμία από τις υποσχέσεις που της δόθηκαν για τη διευκόλυνση των δικών
της εξαγωγών σιτηρών και λιπασμάτων.
Κάποιοι πολιτικοί της Δύσης έχουν δηλώσει υποκριτικά ότι η έξοδος της Ρωσίας από τη συμφωνία είναι ανεύθυνη και θα προκαλέσει δεινά σε εκατομμύρια ανθρώπους σε φτωχές χώρες την ώρα που οι ίδιοι έκαναν αφαίμαξη των σιστιρών της Ουκρανίας χωρίς να αφήνουν την Αφρική να κερδίσει κάτι από την περασμενη συμφωνία.
Ο Πρόεδρος Πούτιν αποκάλυψε στη σύνοδο ότι πάνω από το 70% των ουκρανικών σιτηρών που εξήχθη χάρη στη συμφωνία πήγε σε χώρες με υψηλό εισόδημα ή με εισόδημα άνω του μέσου όρου, συμπεριλαμβανομένων και χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και ότι φτωχές χώρες όπως το Σουδάν «την πάτησαν» και δέχθηκαν λιγότερο από το 3% των φορτίων.
Ο ίδιος δήλωσε ότι οι κυρώσεις της Δύσης απέτρεψαν τη Ρωσία από το να διανείμει δωρεάν λιπάσματα σε φτωχές χώρες.