Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

David Rosenberg: «Η αμερικανική οικονομία είναι μελλοθάνατη και θα έχει μία σκληρή προσγείωση στο β’ εξάμηνο του έτους»

σχόλιο Γ.Θ: Από το στόμα του και στου Θεού το αυτί

Ο David Rosenberg, διαπρεπής οικονομολόγος, ιδρυτής και πρόεδρος της Rosenberg Research και πρώην επικεφαλής αναλυτής για τις αγορές Βορείου Αμερικής στη Merrill Lynch προειδοποιεί ότι η αμερικανική οικονομία «είναι μελλοθάνατη» προαναγγέλλοντας μία «σκληρή προσγείωση από το δεύτερο εξάμηνο του έτους».

«Μην πιστεύετε τη διαφημιστική εκστρατεία! Αυτή η οικονομία είναι μελλοθάνατη», έγραψε σε ένα tweet του με αφορμή συνέντευξη διάρκειας μίας ώρας που έδωσε προς το Wealthion.

«Κοιτώντας την οικονομία των ΗΠΑ, έχω την εντύπωση ότι κάνει ακόμα αυτή τη μετάβαση από την ανάπτυξη στην ύφεση», είπε ο Rosenberg.

«Ξέρω ότι ακούγεται εξαιρετικά αμφιλεγόμενο να μιλάμε για επερχόμενη ύφεση των ΗΠΑ, επειδή οι δείκτες που καταγράφουν τυχαία και με καθυστέρηση στοιχεία λένε ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που μοιάζει με στασιμότητα ή με ομαλή προσγείωση.

Όμως πάμε ξεκάθαρα προς μια σκληρή προσγείωση που θα γίνει μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους», είπε.

Αυτό ενισχύει τις πιθανότητες για μια παγκόσμια ύφεση, πρόσθεσε ο Rosenberg.

Ο βετεράνος οικονομολόγος επέπληξε επίσης την Fed, λέγοντας ότι «επιλέγει» ένα ευνοϊκό μέτρο για τον πληθωρισμό και ότι διακινδυνεύει να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην οικονομία των ΗΠΑ εάν συνεχίσει να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια.

Ο Rosenberg υποστήριξε ακόμη ότι βλέπει διπλάσιες πιθανότητες για εμφάνιση σοβαρού αποπληθωρισμού, επειδή αν ληφθούν υπόψη άλλοι δείκτες, εκτός του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, η Fed είχε ήδη πετύχει τον στόχο της για επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%.

«Απλώς αρνούνται να το πιστέψουν λόγω ύβρης», πρόσθεσε σχολιάζοντας τη στάση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

«Αλλά θα συντρίψουν την οικονομία – δεν έχουμε δει ακόμη τα πλήρη αποτελέσματα της σύσφιξης», υποστήριξε.

Πριν μια εβδομάδα μάλιστα ο Rosenberg υποστήριξε ότι η οικονομική ύφεση έχει αρχίσει αλλά κανείς δεν το έχει προσέξει ακόμη.

Ο ιδρυτής και πρόεδρος της Rosenberg Research επεσήμανε ότι τα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Εισόδημα που δημοσιεύτηκαν στις 24 Μαΐου – ένα βασικό μέτρο της οικονομικής δραστηριότητας – εμφάνισαν πτώση 2,3% το πρώτο τρίμηνο σε εποχικά προσαρμοσμένη ετήσια βάση, μετά τη συρρίκνωση κατά 3,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2022 – που αποτελεί απόδειξη ύφεσης.

«Σε επίπεδο μέσων όρων, η οικονομία συρρικνώθηκε σε 4 από τα τελευταία 5 τρίμηνα και μάλιστα συνεχόμενα… Η ύφεση έφτασε και κανείς δεν το έχει αντιληφθεί», ανέφερε ο Rosemberg.

Ο βετεράνος οικονομολόγος διατύπωνε σταθερά απαισιόδοξες προβλέψεις για την οικονομία των ΗΠΑ από τις αρχές του 2023.

Έχει προβλέψει μάλιστα αρκετές φορές από τις αρχή του έτους ότι οι επενδυτές θα αντιμετωπίσουν περισσότερο πόνο στις χρηματοπιστωτικές αγορές τους επόμενους μήνες και ότι ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 θα πέσει στις 2.900 μονάδες μέχρι το τέλος του 2023.

Όπως υποστηρίζει, ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 θα πέσει στις 2.900 μονάδες (πτώση 35% από τα τρέχοντα επίπεδα, δηλαδή τις 4.282 μονάδες), μέχρι το τέλος του 2023.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...