Κυριακή 4 Ιουνίου 2023

Εκείνο το πρωινό ο απροσκύνητος Μαρίνος Ριτσούδης πέρασε απαρατήρητος το κατώφλι της Μονής Αγίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη! Η πραγματική Αντίσταση δημιουργεί μόνη της Μέτωπα

Τα τελευταία γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο ο σημερινός παγκόσμιος πόλεμος κατά της Ρωσίας ανασύρουν μνήμες όπως τον παγκόσμιο πόλεμο κατά της Σερβίας το 1999.

Ήταν μια από τις πάμπολλες φορές που ο Άγιος Εφραίμ με οδήγησε να προσκυνήσω το σκήνωμα του στη Ν Μάκρη Αττικής. Ήμουν τακτικός επισκέπτης δεν μπορούσα να εξηγήσω τότε αυτή την τόσο συχνή μου μετάβαση τώρα εκ των υστέρων την αντιλαμβάνομαι .. ήταν που δεν θα μου δινόταν πλέον η ευκαιρία για χρόνια να τον επισκέπτομαι αφού μετακινήθηκα εκτός Ελλάδας αλλά και για αλλού..

ήταν πρωί στη μονή της Ν Μάκρης επί Μακαρίας Γερόντισσας βρέθηκα για μια ακόμη φορά έμπροσθεν της θαυματουργής λάρνακας με το απέριττο λείψανο κάτω από την εικόνα με κάρβουνο που είχε φιλοτεχνήσει στη χάρη του ο Φώτης Κόντογλου που είναι και η πρώτη εικόνα που αγιογραφήθηκε για τον Άγιο Εφραίμ.

Ήταν νωρίς η εκκλησία δεν είχε κόσμο σχεδόν κανένα. Κοντοστάθηκα στη λάρνακα αφού προσκύνησα και καθώς πήγα ν΄απομακρυνθώ είδα τον επόμενο προσκυνητή να σκύβει και να την ασπάζεται. Με έκπληξη τον αναγνώρισα και του το είπα αιφνιδιάζοντάς τον. Είχε το βλέμμα του κυνηγημένου. Ήμουν σίγουρος πως ήταν ο Μαρίνος Ριτσούδης ο πρώην ανθυποπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού ο οποίος είχε αρνηθεί το 1999 να επιβιβαστεί στο Αντιτορπιλικό Θεμιστοκλής που ετοιμάζονταν να αναχωρήσει για την Αδριατική. Ήταν εκείνες οι μέρες που παιζόταν η τύχη του. ήταν οι πρώτες ώρες μετά την άρνηση του ήταν πιο μετά δεν θυμάμαι ακριβώς ήταν πάντως μέσα στο κλίμα εκείνων των ημερών. Μου έκανε νόημα να σιωπήσω ήθελε για ευνόητους λόγους να περάσει απαρατήρητος. Παρά ταύτα πρόλαβα και τον εμψύχωσα όσο μπορούσα με 2 κουβέντες. Αυτή του η επιφύλαξη και η αντίδρασή του ήταν και η επιβεβαίωση ότι ήταν αυτός. Ένιωσα έκπληξη γιατί τότε τα κανάλια μιλούσαν για μέλη του ΚΚΕ που αρνήθηκαν να ακολουθήσουν την αποστολή και όμως είχα μπροστά μου έναν από αυτούς που έδειχνε να είναι πολύ ευσεβής. Αυτό μέσα μου δημιούργησε μια αντίφαση και μου προκάλεσε μια αμφιβολία αν όντως ήταν. Τώρα εκ των υστέρων και ανατρέχοντας σε ρεπορτάζ γι αυτόν πιστοποιώ ότι ήταν άνθρωπος με βαθύ θρησκευτικό συναίσθημα. ήταν αυτός χίλια τοις χιλίοις. Εκείνο το πρωινό στον άγιο μας..

Ο έντιμος κι ευσυνείδητος ανθυποπλοίαρχος τελικά ”καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο χρόνων και έξι μηνών με τριετή αναστολή, απόφαση η οποία έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τους συγκεντρωμένους. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι έξω από το Ναυτοδικείο είχαν συσπειρωθεί υπέρ του Ριτσούδη, οι λιμενεργάτες του ΠΑΜΕ και άτομα θρησκευτικών οργανώσεων.”

Η πραγματική Αντίσταση δημιουργεί μόνη της Μέτωπα..

γεμίσαμε Συμμαχίες του 1%

Οι πραγματικά γενναίοι εκφράζουν το σύνολο

Η διοίκηση του Ναυτικού προχώρησε στην απόταξη του Ριτσούδη. Ο τελευταίος προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο χωρίς όμως να καταφέρει να δικαιωθεί. Ο Ριτσούδης, ο οποίος για την κίνηση του αποτάχθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό και σήμερα εργάζεται ως καπετάνιος σε γιοτ, ανέφερε στην Blic ότι “ είμαι πολύ περήφανος για την στιγμή αυτή που χάρισα τόσο στον εαυτό μου όσο και στον λαό σας. Αυτή είναι η κοινή ιστορία που ενώνει εμένα με τα πιστεύω μου και τα πιστεύω των Σέρβων“.Ως ” φανταστικό συναίσθημα” περιγράφει την απόφαση του να στηρίζει την Σερβία ” ένα έθνος που αγωνίζονταν ενάντια σε ένα πολύ μεγαλύτερο εχθρό“.

Σύμφωνα με την κατάθεση του Μαρίνου Ριτσούδη στη δίκη του. “ Είχα δύο δρόμους να διαλέξω. Επέλεξα αυτόν που έχετε πάνω από εσάς” δείχνονταν την εικόνα του Χριστού πάνω από το Προεδρείο “τον οποίο και εγώ βάζω πάνω από όλα, γιατί ο νόμος του Θεού είναι πάνω από όλους. Είναι η συνείδηση του καθενός”. Το δίλλημα της Αντιγόνης θα επανέρχεται πάντα και η καλή απόφαση είναι στο χέρι του καθενός..

”ο Μαρίνος Ριτσούδης,  προβάλλοντας λόγους θρησκευτικής συνείδησης, αρνήθηκε να μετάσχει στην αποστολή του αντιτορπιλικού ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ στην Αδριατική. Απολογούμενος ο Μ. Ριτσούδης τόνισε ότι διαπίστωσε ότι η συμμετοχή του στην επιχείρηση θα ήταν η έμμεση αντίθεσή του με ένα λαό που δεν του έφταιξε σε τίποτα, είτε αυτός είναι ορθόδοξος, είτε Αλβανόφωνος. Παρέμεινε στη διάθεση της υπηρεσίας του, υπογραμμίζοντας ότι αν η πατρίδα του δεχτεί επίθεση θα την υπερασπιστεί χύνοντας το αίμα του…”

Η πραγματική Αντίσταση δημιουργεί μόνη της Μέτωπα..

dimpenews.com

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...