Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

Αρχιεπισκοπικές εκλογές: Κύπρος, έφεραν βασιλικό

Γράφει ο Κώστας Παναγόπουλος * 

Θα ήθελα να ήμουν Κύπριος για λίγες εβδομάδες. Θα ήθελα να ήμουν γλωσσολόγος για να κάθομαι για ώρες να σου εξηγώ τόσο ωραίες και σπάνιες μεταφορικές ετυμολογίες του «εξόφθαλμος -η -ο». Είναι τόσο σπάνιο να έχεις να επιλέξεις κάτι τόσο εξόφθαλμο για τον τόπο σου.

Εξόφθαλμο είναι αυτό που πολύ εύκολα γίνεται αντιληπτό ή κατανοητό. 

Κι αν ο κυπριακός Ελληνισμός δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί και την πιο εξόφθαλμη πραγματικότητά του, θα μπορούσε να χαραμίσει άλλα είκοσι χρόνια για να μην αρθεί εκεί που του αξίζει ως σύνολο πνευματικού πληρώματος που κατοικεί στ’ αμπάρια ενός πλοίου που ονομάστηκε «Νήσος Αγίων» και θα είναι ωραίο και ταιριαστό να έχει ψηλά στη τιμονιέρα του ανθρώπους που γαλουχήθηκαν στα πόδια των Αγίων.

Είναι εξόφθαλμο ότι Αρχιεπίσκοπος Κύπρου θα ήταν ωραίο και ταιριαστό να εκλεγεί ο Λεμεσού Αθανάσιος ή ο Μόρφου Νεόφυτος. Ο πρώτος γνώρισε κι έφαγε απ’ το ίδιο τενεκεδάκι με σύγχρονους Αγίους κι ο δεύτερος έψαξε και βρήκε και πήρε κληρονομιά απ’ άλλους τόσους.

Εμείς δεν κάνουμε τους καμπόσους ότι γνωρίζουμε τον θεοπρόβλητο, ούτε πήραμε θεία πληροφορία, ούτε μπορούμε εκ των πράγματών να έχουμε ούτε μία ψήφο σ’ αυτήν την κρίσιμη κάλπη, αλλά θα θέλαμε τούτες τις στιγμές να ήμασταν Έλληνες, όπως είμαστε, αλλά και Κύπριοι Έλληνες για πέντ’ έξι βδομάδες για να χαρούμε μια ψήφο αλλιώτικη και όχι παρόμοια απ’ τις συνηθισμένες που είναι του έντιμου συμβιβασμού.

Από τη μυρουδιά του βασιλικού έχουν όλοι και δεν τους αδικούμε. 

Αλλά, απ' τη χαρά στο κατώφλι μας, ότι μας έφεραν δώρο στην πόρτα μας βασιλικό και δεν τον πήραμε, ας μη το ζήσει η Κύπρος μας.

https://kgpanagopoulos.blogspot.com/

Ο Κώστας Παναγόπουλος ασχολείται με το ορθόδοξο θεολογικό κείμενο για αρκετά χρόνια. Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί και αναδημοσιευθεί σε ορθόδοξους διαδικτυακούς τόπους ευρείας επισκεψιμότητας. Έχει εργασθεί ως εξωτερικός πολιτικός συντάκτης σε εφημερίδες και περιοδικά, ως κειμενογράφος, ως συντάκτης πρακτικών συνεδριάσεων, απασχολούμενος και σε άλλες εργασίες που δεν είχαν να κάνουν με το γράψιμο. Από το 2018 και για μία τριετία εργάστηκε ως συντάκτης πλήρους απασχόλησης σε διαδικτυακό Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων. Στα τέλη του 2021 κυκλοφόρησε σε Ελλάδα και Κύπρο από τις Εκδόσεις Άθως το πρώτο συγγραφικό έργο του "Ο Κορυφαίος της Αγάπης – Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός" το οποίο σε σύντομο χρονικό διάστημα μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε στα Ρουμανικά από τις Εκδόσεις Egumenita (2022). Γεννήθηκε το έτος 1981 και ζει στην Αγία Παρασκευή Αττικής.

costasp247@gmail.com

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...