***
Απόσπασμα από την Πνευματικὴ σύναξη διαλόγου με τον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο που πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαΐου, 2019. Ερώτηση: Τι σημαίνει μίμησις Αγίου. Δεν μπορώ να νηστεύω και να αγρυπνώ όπως αυτοί.
Σεβ. Μόρφου Νεόφυτος: Εάν δεν μπορούμε να νηστεύουμε και να αγρυπνούμε όπως οι Άγιοι, να ομολογούμε την Πίστη μας όπως οι ομολογητές. Και αυτοί Άγιοι ήταν.
Δεν είναι ανάγκη να μιμηθούμε τον Όσιο Συμεών τον Στυλίτη αφού δεν μπορούμε και βλέπουμε ότι σήμερα ότι ζούμε σε τελείως διαφορετικές συνθήκες. Η εποχή μας μας δίδει μεγάλες δυνατότητες σήμερα να αγιάσουμε θα έλεγα, όχι απλά να σωθούμε, να αγιάσουμε μέσα από την συμπόνοια εις τον πλησίον μας και μέσα από την ομολογίαν της Πίστεώς μας.
Ως προς την νηστεία και την αγρυπνία θα ακούσουμε τον πνευματικό μας και κατά την δύναμή μας και κατά την συμβουλή του πνευματικού μας θα συμπεριφερθούμε. Και ο δαίμονας ούτε τρώει ούτε κοιμάται, αλλά αυτό δεν είναι νηστεία ούτε αγρυπνία, αυτό είναι κακία του δαίμονα. Και είναι δαίμονας, έστω και αν δεν τρώει έστω και αν αγρυπνά.
Αυτό που είναι αναγκαίο και μας το άφησε σαν παρακαταθήκη μετά την κοίμησή του ο Άγιος Γέροντάς μας ο εν Ευβοία, ο με συγχωρείτε, είναι δύο τινά. Το ένα είναι να συμπονούμε ανθρώπους πονεμένους, δυστυχισμένους που έχουν ανάγκη της δικής μας φροντίδας. Και το δεύτερο είναι να κάνουμε έναν αγώνα να αποκτήσουμε την Χάρη του Αγίου Πνεύματος. Ο αγώνας αυτός ποικίλει, άλλοι αγωνίστηκαν μέσα από την σιωπή. Αντέχουνε έναν δύστροπο σύζυγο. Μια γυναίκα που αντέχει τον δύστροπο σύζυγό της και δεν χωρίζει μπορεί να θεωρηθεί για τον Θεό αυτό η άσκηση της ζωής της.
Μπορεί ένας επίσκοπος να μην καταφέρνει ταις νηστείες και τις αγρυπνίες πολλές αλλά να τον πάρει ο Θεός στον Παράδεισο γιατί ομολογεί την αλήθεια.
Να πω ένα παράδειγμα το οποίο θέλω να ακουστεί.
Μου είπαν πολλοί άνθρωποι του Θεού ότι έχουν δει στον Παράδεισο τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Σεραφείμ.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Σεραφείμ δεν ήταν κανένας της νηστείας και της αγρυπνίας, ήταν και αθυρόστομος ενίοτε. Όμως, αυτό που τον εχαρακτήριζε ήταν ότι όταν ερωτείτο,
-Είναι ο πάπας επίσκοπος του Χριστού;
-Ο πάπας δεν είναι επίσκοπος, έλεγε
Άκου. Όταν οι άλλοι λένε τόσα και τόσα.
-Έχουν ιεροσύνη και μυστήρια οι καθολικοί;
-Αυτοί δεν έχουν Χάρη Αγίου Πνεύματος, έλεγε, γιατί δεν είναι μυρωμένοι.
Χωρίς πολλές πολλές αναλύσεις. Ε, όταν πήγε ενώπιον του Χριστού, μόνο γι’ αυτές του τις ομολογίες που έκανε του εσυγχώρησε όλα τα αμαρτήματά του ο Χριστός.
Τι χειροτονίες έκαμε.. αναστάτωσε κι αυτός την Εκκλησία της Ελλάδος με χούντες παραχούντες.
Κι όμως. Ο Χριστός είδε αυτό. Άρα εμείς δεν ξέρομε τι ο Χριστός θα δει. Να μην είναι μόνο το μέτρο μας η νηστεία και η αγρυπνία. Αυτά είναι εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούσαν οι ασκητές και χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα για να ταπεινώσουν την σάρκα. Αλλά ο στόχος μας είναι κάτι πολύ ανώτερο από το να ταπεινώσουμε την σάρκα, είναι να ελκύσουμε την Χάρη, την ενέργεια δηλαδή, του Αγίου Πνεύματος.
πηγή
ολόκληρη η ομιλία π.Νεόφυτου Επισκόπου Μόρφου εδώ