Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Ο Πούτιν είναι ένας τσάρος που γεννιέται, διαπιστώνει το Economist

Με ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον εξώφυλλο στο οποίο «πρωταγωνιστεί» ο Βλαντίμιρ Πούτιν κυκλοφορεί το νέο τεύχος του Economist, 100 χρόνια μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση. Το περιοδικό χαρακτηρίζει τον πρόεδρο της Ρωσίας ως έναν «τσάρο που γεννιέται» και τονίζει ότι 17 χρόνια από την πρώτη φορά που ανέβηκε στην εξουσία σήμερα η επιρροή του είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Economist: Τόσο οι φιλελεύθεροι μεταρρυθμιστές όσο και οι συντηρητικοί στη Μόσχα όταν μιλούν για τον Πούτιν αναφέρονται στον τσάρο του 21ου αιώνα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Δύση αντιμετωπίζει τον Ρώσο ηγέτη με μετασοβιετικούς όρους και τον συγκρίνει με τον Στάλιν, θεωρώντας τον ακόμα πιο ισχυρό. Οι Ρώσοι, όμως, που αναζητούν ολοένα και περισσότερο μια νεότερη ιστορική περίοδο, βλέπουν στο πρόσωπο του Βλαντίμιρ Πούτιν τον πολιτικό που έβγαλε τη χώρα από το χάος της δεκαετίας του 1990 και την μετέτρεψε σε υπολογίσιμη δύναμη.


Ωστόσο, κατ’ αντιστοιχία με τη μοίρα των τσάρων, στην επιφάνεια έρχονται και διάφορα σενάρια απώλειας δύναμης. «Από την άνοιξη του 2018, οπότε και ο Πούτιν θα αρχίσει την έκτη θητεία, μετά τις εκλογές τις οποίες σίγουρα θα κερδίσει, θα ξεκινήσουν οι εικασίες για το τι μέλλει γενέσθαι. Θα μεγαλώσει ο φόβος μιας αναταραχής, όπως συνέβη με τους προηγούμενους Ρώσους ηγέτες», υπογραμμίζει το Economist, τονίζοντας ότι μια τέταρτη θητεία ενδέχεται να αφήσει μια πικρή γεύση.
Το περιοδικό σημειώνει ότι σε αντίθεση με ηγέτες όπως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ούγκο Τσάβες και ο Ναρέντρα Μόντι, που θεωρούν ότι έχουν λάβει ειδική εξουσία από το λαό, ο Βλαντίμιρ Πούτιν «είναι ο μόνος αυτοκράτορας του κόσμου» που έχει πείσει τους Ρώσους πως χωρίς αυτόν δεν υφίσταται η Ρωσία. Με αυτόν τον τρόπο το περιοδικό αφήνει αιχμή για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η εξουσία του και πώς ενδέχεται να πέσει στο κενό.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...