Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Οι Κούρδοι του Ιράκ στρέφονται κατά των Μπαρζανί

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του δημοψηφίσματος, η κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση του Ιράκ ισχυρίστηκε ότι 80 χώρες σε όλο τον κόσμο - συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας - υποστήριζαν τη δημιουργία του νέου κράτους. Αυτό το επιχείρημα φάνηκε αποφασιστικό για πολλούς ψηφοφόρους.

Ο αντιστράτηγος των Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης, Κασέμ Σολεϊμανί, προειδοποίησε τους Μπαρζανί την τελευταία στιγμή. Η άφιξη 200.000 Ισραηλινών και η εγκατάσταση πυραύλων στο ιρακινό Κουρδιστάν δεν μπορούσε παρά να ανοίξει έναν νέο πόλεμο. Αλλά οι Μπαρζανί δεν ήθελαν να ακούσουν τίποτα.

Περνώντας τη πρωτοβουλία, τα ιρακινά εθνικά στρατεύματα απελευθέρωσαν τότε την περιοχή του Κιρκούκ και πετρελαϊκά κοιτάσματα από την κουρδική κατοχή στις 16 Οκτωβρίου. Περισσότεροι από 100.000 Κούρδοι, που είχαν εγκατασταθεί εκεί σε συνεννόηση με το Ντάες και είχαν αποβάλει τον αυτόχθονα πληθυσμό, εγκατέλειψαν μέσα σε δύο ημέρες. Η διεθνής κοινότητα δεν είχε καμία αντίδραση.

Η ιρακινή εθνική κυβέρνηση μόλις επέστρεψε στους Άραβες, τους Χριστιανούς και τους Μουσουλμάνους, τα εδάφη που τους είχαν κλαπεί. Απέφυγε επίσης την επέμβαση και κατοχή της χώρας από τη Τουρκία.

Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης που υποστήριζαν με συνέπεια τη δικτατορία των Μπαρζανί δεν είπαν τίποτα για
τις πολιτικές δολοφονίες των αντιπάλων τους,
την αδυναμία να γίνουν εκλογές, αλλά την δυνατότητα οργάνωσης ενός δημοψηφίσματος,
τη συμφωνία τους με το Ισραήλ ,
τη συμφωνία τους με το Ντάες,
την ευθύνη τους στην γενοκτονία των Κούρδων Γιεζίντι,
την προσάρτηση του 80% της επικράτειάς τους σε ελάχιστα χρόνια,
ούτε για την εθνοκάθαρση που ακολούθησε, παρέμειναν επίσης σιωπηλά.

Οι Κούρδοι του Ιράκ συνειδητοποιούν, αλλά λίγο αργά, ότι οι Μπαρζανί και οι Ταλαμπανί τους γέλασαν. Καμία χώρα - εκτός από το Ισραήλ - δεν μπορεί να αποδεχθεί τη δημιουργία ενός νέου κράτους βασισμένη σε προσάρτηση και εθνοκάθαρση.

Ο Μασούντ Μπαρζανί, παράνομος πρόεδρος χωρίς τίτλο του ιρακινού Κουρδιστάν, δεν θα μπορεί πλέον να παρατείνει τεχνητά τη θητεία του. Χωρίς να περιμένουν, οι Ταλαμπανί έχουν αποστασιοποιηθεί από την παράνομη εξουσία της Ερμπίλ.

Η Βαγδάτη μόλις εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του αντιπροέδρου του Ιρακινού Κουρδιστάν Κοσράτ Ρασούλ για το ρόλο και τα λεγόμενα του κατά την απελευθέρωση του Κιρκούκ.


ΔΙΚΤΥΟ ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ
Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...