Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Σοφία Παλαιολογίνα, κτητόρισσα του Κρεμλίνου στην Ρωσία και το πολυκύμαντο ταξίδι της Ανθρωπότητας

 
σχόλιο Γ.Θ : Η μόνη άξια απόγονος από τους Παλαιολόγους, που επέζησαν, κληροδότησε στο μικρό -τότε- Ρωσικό δουκάτο την κληρονομιά της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και των Δικέφαλων Αετών

(...) Τρίτη επίσης σημαντική στιγμή, αν και όχι έτσι καταγεγραμμένη από την Ιστορία, είναι ο γάμος της Βυζαντινής πριγκίπισσας Σοφίας Παλαιολογίνας με τον...

Δούκα της Μοσχοβίας Ιωάννη το 1472 και η μεταφορά στο ρωσικό Δουκάτο της Βυζαντινής εθιμοτυπίας, μεγαλοπρέπειας και Παλατιανής ζωής. Μαζί με την Βυζαντινή Αυτοκρατορική νοοτροπία η Σοφία χάρισε στην νέα πατρίδα της και τις βασικές υποδομές μιάς μελλοντικής Αυτοκρατορίας. Έχτισε τα μεχρι σήμερα διατηρούμενα τείχη του Κρεμλίνου, τους ναούς του και το Παλάτι του, όμοιο αρχιτεκτονικά με αυτό της Βασιλεύουσας. Με άλλα λόγια το σημερινό ονομαζόμενο Κρεμλίνο έχει ως δημιουργό του την Πριγκίπισσα Σοφία, ανηψιά του τελευταίου Βυζαντινού Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, η οποία ζούσε μετά την Άλωση της Βασιλεύουσας με την οικογένειά της στην καστροπολιτεία του Μυστρά. Επι ημερών της ο σύζυγός της Ιβάν άρχισε την μετατροπή του Δουκάτου του σε Ρωσικό κράτος ενώνοντας υπο την ηγεσία του και άλλους Ρώσους. Ο γιός της Σοφίας και του Ιβάν , ο Βασίλειος εχρίσθη αποδέκτης της κληρονομιάς και συνεχιστής της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και δι αυτού όλη η Ρωσία, κληρονομιά μονομερής μεν που συζητιέται όμως πάρα πολύ στις μέρες μας και θα γίνει μοχλός μεγάλων, κοσμοϊστορικών πολέμων και διεκδικήσεων.

Μια απόγονος Σπαρτιατικής καταγωγής στις μέρες μας διετέλεσε μυστική σύμβουλος του Προέδρου Πούτιν, τον μύησε στον Ελληνικό Πολιτισμό και τον προσκάλεσε στον Μυστρά, πρόσκληση που έγινε αποδεκτή για πολλούς λόγους , και προσωπικούς και ιστορικούς, και προκάλεσε πολλές συζητήσεις σε πολλούς κύκλους.

Η Ιστορία έχει μια παράξενη επιμονή να διαγράφει κύκλους, να μην ξεχνάει, να μην διαγράφει μεγάλες, μυστικές ίσως , συνεργασίες και συμπορεύσεις και να τις φέρνει στο Φως σε στιγμές καθοριστικές της πορείας της. Ίσως να χρησιμοποιεί και το ίδιο βιολογικό υλικό από την προΪστορία μέχρι σήμερα. Ποιος ξέρει; Το μόνο σίγουρο είναι πάντως ότι σήμερα ζούμε στιγμές αποκαλυπτικές διεργασιών αιώνων. Κάποιοι έχουν το χάρισμα να τις αποκωδικοποιούν, κάποιοι μακριά από τα φώτα να τις βιώνουν σε προσωπικό επίπεδο και κάποιοι να γράφουν Ιστορία. Όλοι πάντως μετέχουν ενεργά στο πολυκύμαντο ταξίδι της Ανθρωπότητας, το οποίο εύχομαι να μην διακοπεί βίαια, όπως κάποιοι άλλοι κύκλοι επιβουλεύονται.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...