Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Νικήστε την αχαριστία

Επιτρέψτε μου σήμερα να αναφερθώ σε ένα θέμα που μας αφορά όλους και δεν είναι άλλο από την αχαριστία. Είναι γνωστή η πνευματική ιστορία που, μεταξύ των άλλων, διηγείται ότι ο μόνος άγγελος που δεν έχει καθόλου εργασία (να μεταφέρει δηλαδή κάποιο μήνυμα στον Θεό) είναι αυτός της ευχαριστίας, της ευγνωμοσύνης, διότι οι άνθρωποι την ξεχνούν και μόνο ζητούν.

Αχ ο Θεός, ο καλός μας Θεός, πόσο μας αγαπά, πόσο μας ανέχεται, πόσο πολύ είναι ερωτευμένος με την ανθρωπότητα; Εμείς συνεχώς Τον πληγώνουμε, Τον ξεχνάμε, Τον απορρίπτουμε και Εκείνος μας το ανταποδίδει με αγάπη και μάλιστα απέραντη.

Αδελφοί μου, ας αρχίσουμε καθημερινά να ευχαριστούμε, να δοξολογούμε τον Χριστό, πριν από την προσευχή μας, μετά από αυτήν, δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα. Όπως λέει και ο άγιος Ισαάκ ο Σύρος, ο άνθρωπος που ευχαριστεί ασταμάτητα τον Κύριο, και για τα καλά και για τα κακά που έρχονται στη ζωή του, ερεθίζει τον Θεό να του δώσει και πάμπολλα άλλα καλά.

Αξίζει όμως να αναφερθούμε και στην αχαριστία των ανθρώπων απέναντι σε άλλους συνανθρώπους τους. Είναι γνωστό ότι ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ, συνεχώς τόνιζε ότι δεν υπάρχει πιο αχάριστος άνθρωπος από τον ευεργετημένο. Είναι αλήθεια, ότι πολλές φορές βοηθάμε στη ζωή μας ανθρώπους, οι οποίοι έπειτα μας γυρνούν την πλάτη και γίνονται εχθροί μας. Δύσκολο πράγμα, πονάει πολύ, ειδικά αν είχες δεθεί με αυτόν τον άνθρωπο, όμως τι να κάνουμε, έτσι είναι οι άνθρωποι, μεταβάλλονται συνεχώς, όπως έλεγε ο όσιος γέροντας Ιερώνυμος της Αίγινας. Εμείς μόνο ένα πράγμα μπορούμε να κάνουμε, να τους αγαπάμε και να τους συγχωρούμε. Αυτό άλλωστε μας δίδαξε και ο Κύριός μας και Θεός μας.

Αδελφοί μου, τελειώνοντας προτρέπω όλους μας, να γίνουμε άνθρωποι ευγνώμονες προς τον Κύριο και προς αυτούς που μας ευεργέτησαν, συγχωρητικοί και ευσπλαχνικοί απέναντι σε αυτούς που μας πρόδωσαν, με λίγα λόγια να γίνουμε αληθινά χριστιανοί, αμήν.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...