Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Υπηρεσία Στρατιωτικών Πληροφοριών των ΗΠΑ: "Θέμα χρόνου" είναι πια η κουρδική ανεξαρτησία!

Θεσμική... ανατριχίλα πρέπει να έχει προκαλέσει στην Άγκυρα σε στρατιωτικούς και πολιτικούς, η κατάθεση του επικεφαλής της αμερικανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών DIA (Defense Intelligence Agency), αντιστράτηγος των Πεζοναυτών, Βίνσεντ Στούαρτ, ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας (Senate Armed Services Committee), καθώς αναφέρθηκε στην προοπτική ανεξαρτητοποίησης των Κούρδων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής...
Εάν επιχειρούσε κανείς να συμπυκνώσει το νόημα των αναφορών του, αφενός ανέφερε ότι η κουρδική ανεξαρτησία έχει δρομολογηθεί και αφετέρου, ότι το ζήτημα δεν είναι «αν» θα επιτευχθεί, αλλά «πότε» θα γίνει αυτό, δεδομένων των συνθηκών.



Εν ολίγοις, έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι τα όποια εμπόδια για λόγους ισορροπιών τίθενται από αμερικανικής πλευράς κινούνται στο τακτικό επίπεδο, αφού το στρατηγικό έχει κριθεί και είναι θέμα χρόνου η εμφάνιση κουρδικού κράτους στην περιοχή.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην κατάθεσή του, επίκεντρο της κουρδικής κρατικής οντότητας θα είναι το βόρειο Ιράκ, το οποίο επί της ουσίας είναι επί μακρόν μια εν αναμονή κρατική οντότητα, ενώ όπως έδειξε το τελευταίο διάστημα, η διατήρηση καλών σχέσεων με την Άγκυρα από μέρος της ηγεσίας, δε σήμαινε και πολλά, όταν φάνηκε ότι πλησιάζει η ώρα και ότι θα πρέπει να διοργανώσουν δημοψήφισμα εντός του 2017 για την ανεξαρτητοποίηση από τη Βαγδάτη.
Με την εκδίωξη του ISIS από τη Μοσούλη, όλα δείχνουν ότι η κεντρική κυβέρνηση στο Ιράκ, το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει θα είναι το να κρατήσει ενωμένη τη χώρα στα γνωστά σύνορα, με τη φιλοδοξία της ανεξαρτησίας από την κουρδική πλευρά να απειλεί τη συνοχή του Ιράκ. Ο δε καθορισμός του ποιος θα ελέγχει την πετρελαιοπαραγωγό περιοχή του Κιρκούκ, η οποία θεωρείται Ελ Ντοράντο εφάμιλλο με την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, θα κρίνει πολλά.
Οι Κούρδοι με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δε σημαίνει ότι θα αποχωρήσουν αυτομάτως, καθώς όπως συμβαίνει παντού, οι διαιρέσεις στο εσωτερικό τους δεν είναι και λίγες. Όμως, με ένα καθαρό «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα, η διαπραγματευτική τους δύναμη απέναντι στη Βαγδάτη θα μεγιστοποιηθεί.

Δημιουργεί όμως επιπρόσθετα και τις προϋποθέσεις για περαιτέρω διάσπασή του σε θρησκευτική βάση, το σουνιτικό τμήμα και το σιιτικό. Τότε, οι ανακατατάξεις που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν θα ήταν μεγάλες και θα αφορούσαν το σύνολο της Μέσης Ανατολής.
Στο παρελθόν είχε αναφερθεί η απορρόφηση του σουνιτικού τμήματος από την Ιορδανία, αφού οι Χασεμίτες είχαν στο παρελθόν εμπλακεί στην κυβέρνηση μέρους του σημερινού Ιράκ, ενώ θα μπορούσε θεωρητικά να δοθεί έδαφος στα δυτικά για τη δημιουργία βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους...
Χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε βεβαιότητα για το ότι θα κινηθούν κατ' αυτό τον τρόπο οι εξελίξεις, θέμα θα ανέκυπτε εάν αποδεικνυόταν το σενάριο πραγματικό και με τους σιίτες στον Νότο, καθώς ο «φυσικός» σύμμαχος είναι το Ιράν, που όμως έτσι θα βρισκόταν μια ανάσα από τη Σαουδική Αραβία και το πιο πλούσιο σε πετρέλαιο τμήμα της, όπου επίσης κατοικεί σημαντική σιιτική μειονότητα. Μάλλον εξηγούνται τα δισεκατομμύρια του Ράντ στις ΗΠΑ για όπλα...
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της DIA, οι Κούρδοι βρίσκονται στην Αρμενία, στο Ιράν, το Ιράν, την Τουρκία και τη Συρία και είναι μουσουλμάνοι, χριστιανοί, Γιαζίντι, Αλεβίτες και Ιουδαίοι! Η πλειονότητα πάντως ασπάζονται το σουνιτικό Ισλάμ.
Η εκτίμηση που υπάρχει κάνει λόγο για περισσότερους από 30 εκατομμύρια Κούρδους, κάτι που τους αναδεικνύει στη μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα στον κόσμο που δε διαθέτει δικό της κράτος...

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...