Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Η Ρωσία τα «πήρε όλα» από την Τουρκία: «Ξεπαγώνει» ο Turkish Stream – Aλλάζει στάση και στο συριακό η Άγκυρα

Φαίνεται ότι τελικά η Ρωσία «τα πήρε όλα» από τον Ρ.Τ.Ερντογάν για να υπάρξει αποκατάσταση των σχέσεων.
Μοναδικό ερωτηματικό παραμένει το ζήτημα της Συρίας αλλά και εκεί εκτιμούμε ότι θα υπάρξει «στροφή» της Άγκυρας.
Η Ρωσία είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις διαδικασίες κατασκευής του South Stream αν η Ευρώπη εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει νέα αναβολή είπε ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας  Alexander Novak.
«Η θέση μας είναι απλή και την έχουμε περιγράψει νωρίτερα, αν η Βουλγαρία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσημα επιβεβαιώσουν το ενδιαφέρον τους και εγγυηθούν την σύνδεση της κατασκευής του αγωγού και την δημιουργία της εντατικής υποδομής, εμείς είμαστε έτοιμοι να διασφαλίσουμε την κατασκευή και την παροχή φυσικού αερίου» είπε.
Παρόμοιες δηλώσεις έκανε και ο αναπληρωτής διευθυντής της Gazprom, Andrey Kruglov.
» Η Ρωσική πλευρά έχει δημιουργήσει τις δυνατότητες για την εφαρμογή αυτού του σχεδίου δημιουργίας του South Stream. Προς το παρών χρησιμοποιείται για την παροχή φυσικού αερίου προς τους Ρώσους καταναλωτές στην περιοχή Krasnodar και στην νότια περιοχή ενώ οι υπόλοιπες δυνατότητες έχουν «παγώσει».
Αν υπάρξει πολιτική αλλαγή και απόφαση να γίνει το σχέδιο είτε ο Turkish Stream είτε ο South Stream τότε θα το σχέδιο θα προχωρήσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα» τόνισε.
«Είμαι βέβαιος ότι δεν θα πάρει πολύ χρόνο και προσπάθεια για να ξεκινήσουν ξανά οι συζητήσεις που ήδη έχουν γίνει πάνω στον South Stream τόσο σε γενικό πλαίσιο όσο και στους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς καθώς οι εξαγωγείς παραμένουν έτοιμοι».
Ο πρώτος αναπληρωτής του Οικονομικού Τμήματος, Igor Shatalov, είπε ότι η Gazprom βρίσκεται σε ετοιμότητα για την κατασκευή του αγωγού Turkish Stream.
«Ο βαθμός ετοιμότητας χρηματοδότησης του έργου είναι πολύ υψηλός. Η Gazprom είναι έτοιμη για διάλογο για τον Turkish Stream».
Φαίνεται ότι η Ρωσία πήρε αυτό που ήθελε δηλαδή συμμετοχή στην κατασκευή του αγωγού από το Λεβιάθαν προς την Τουρκία και θα πάρει και την κατασκευή είτε του South Stream είτε του Turksih Stream.
Mετά το Brexit  όλα είναι εφικτά.

Πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...