Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Ένταση και αψιμαχίες στην Πανορθόδοξη Σύνοδο λίγο πριν το τέλος

Προκλητική και ανάρμοστη η συμπεριφορά του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, κ. Χρυσοστόμου στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο. Τι κρύβει η ΄΄επίθεση΄΄ του Χρυσοστόμου;

Ενταση κυριάρχησε σήμερα, Παρασκευή, προ τελευταία ημέρα των συνεδριάσεων της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου πυροδότησε τα πνεύματα.
Από αργά το βράδυ της Πέμπτης και ολόκληρη την Παρασκευή το κλίμα έχει βαρύνει με αφορμή το κείμενο για τις σχέσεις της  «Ορθοδόξου  Εκκλησίας προς τον λοιπό χριστιανικό κόσμο».
 Αφορμή στάθηκε η θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος ότι ο όρος Εκκλησία για τους ετεροδόξους πρέπει να αντικατασταθεί από τον όρο «Χριστιανικές κοινότητες και ομολογίες». «Δεν μπορείτε να κρατάτε "αιχμάλωτη" τη Σύνοδο», φέρεται να είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. «Να διαγραφεί από τα πρακτικά. Δεν μπορεί να λέγονται αυτά» απάντησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος.
Η συζήτηση του θέματος αναμένεται να συνεχιστεί και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών έχει συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες καθώς η αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν δέχεται ούτε τον προσδιορισμό ετερόδοξες Εκκλησίες.
«40 χρόνια συζητείται αυτό το κείμενο. Πέρασαν διαπρεπείς, κορυφαίοι και σεπτοί ιεράρχες από τις προσυνοδικές συνεδριάσεις και ουδέποτε έθεσαν ζήτημα και τώρα τα ανατρέπεται όλα» επέμεινε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.
Σε μια προσπάθεια εξεύρεσης διεξόδου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και άλλοι Προκαθήμενοι πρότειναν να υπάρξει πριν από τον όρο Εκκλησίες η λέξη «ετερόδοξες Εκκλησίες». Αυτή τη λύση, φαίνεται, ότι οι εκπρόσωποι των περισσοτέρων Ορθοδόξων Εκκλησιών την αποδέχονται.

Πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...