απ’ότι νομίζουν οι περισσότεροι και όχι εξαιτίας ενός Grexit, αλλά ενός Brexit, δηλαδή της αποχώρησης της Βρετανίας από αυτήν.
Και δεν μιλάμε για αποχώρηση από την ευρωζώνη, αφού ως γνωστόν η Βρετανία δεν ανήκει στην ευρωζώνη, αλλά από την Ευρωπαϊκή Ενωση!
Χθες, στέλεχος της Τράπεζας της Αγγλίας (Bank of England) υποτίθεται ότι έστειλε «κατά λάθος» στην εφημερίδα Guardian, το σχέδιο που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση για έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση! Και η είδηση φυσικά δεν είναι αυτό καθ’αυτό το σχέδιο, αλλά ότι η Βρετανία έχει αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση!
Και όλοι γνωρίζουν όποιος αποχωρήσει από την Ενωση που ποδηγετείται από το διεφθαρμένο κονκλάβιο των Βρυξελλών, δεν θα είναι ο τελευταίος…
Το συγκεκριμένο email καταγράφει την πρόθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Βρετανίας, όχι να γνωμοτοτήσει, αλλά να καταρτίσει έκτακτο σχέδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων μιας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ!
Που σημαίνει ότι υπάρχει ήδη ειλημμένη απόφαση αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, κάτι που εν πάση περιπτώσει δεν έχει αρνηθεί μέχρι σήμερα η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου
Μάλιστα στο συγκεκριμένο email αναφέρεται και το συγκεκριμένο σχέδιο που προβλέπει και τον τρόπο με τον οποίο η BoE θα … διέψευδε πως υπάρχουν τέτοια σχέδια εφόσον το γεγονός έβλεπε το φως της δημοσιότητας.
Οι αξιωματικοί της θα έπρεπε να πουν πως «εξετάζουμε διάφορα σενάρια σχετικά με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις αλλά δεν υπάρχει κάτι το οριστικό» ενώ, στο email υπογραμμίζεται η ανάγκη αποφυγής οποιασδήποτε δημοσίευσης του σχεδίου για να μην προκληθεί αναταραχή.
Η κατάρτιση του σχεδίου θα πραγματοποιηθεί από τον Jon Cunliffe, αναπληρωτή διευθυντή του τμήματος χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της BoE.
To email συντάχθηκε στις 21 Μαΐου και υποτίθεται «κατά λάθος» απεστάλη στον αρθρογράφο της Guardian, Jereym Harrison.
Φυσικά σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει «κατά λάθος». Απλά προετοιμάζεται η κοινή γνώμη, η οποία ειδικά στην Βρετανία είναι κατά πλειοψηφία υπερ της εξόδου από την ΕΕ.
Βέβαια, οι επιπτώσεις από την έξοδο της Βρετανίας από την Ενωση θα είναι τέτοιες που θα συμπαρασύρουν αμέσως κι άλλες χώρες εκτός ΕΕ.
Και όχι αναγκαστικά χώρες του νότου όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία κλπ. Η Γαλλία με πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την Βρετανία (αποικίες, μεγάλος αριθός γαλλόφωνων κρατών κλπ) θα είναι πιθανότατα το επόμενο κράτος, καθώς ήδη το κύμα κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει γιγαντωθεί.
Και θα ακολουθήσει η Ιταλία, όπου ο βιομηχανός βορράς απλώς δεν μπορεί να ανεχθεί την γερμανική κυριαρχία.
Η Ελλάδα, αντίθετα, έχει από τα υψηλότερα ποσοστά αποδοχής της ΕΕ μέσα στην Ενωση, ίσως το υψηλότερο. Αλλά μάλλον οι εξελίξεις θα μας προσπεράσουν…
olympia.gr