Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Η Ελληνική Διπλωματία μπλόκαρε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

σχόλιο Γ.Θ : Θυμάστε την φράση...
Όνειρο ζω, μην με ξυπνάτε...

Την πλήρη ικανοποίησή της, μιλώντας για «σημαντική επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας» εξέφρασε...
η κυβέρνηση για την τελική απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την Ουκρανία.
«Η ελληνική διπλωματία κατάφερε, σε συνεργασία με άλλες χώρες που παλεύουν για την εξεύρεση διπλωματικής διεξόδου στην Ουκρανία και για τη σταθερότητα της περιοχής, να ανατρέψει το ψυχροπολεμικό κλίμα υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία, κλίμα το οποίο είχε καλλιεργηθεί τις τελευταίες ημέρες» τονίζει σε σχόλιό της η κυβέρνηση και συνεχίζει:
«Όπως αποφασίστηκε από το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, παρά τα αρχικά μηνύματα διαφόρων κύκλων, δεν θα υπάρξει επέκταση των οικονομικών κυρώσεων. Παράλληλα, οι υφιστάμενες κυρώσεις ανανεώνονται μόνο έως τον Σεπτέμβριο και όχι για ένα χρόνο, ενώ δεν υπήρξε ρητή αναφορά στην προσθήκη Ρώσων πολιτών σε καταλόγους ατομικών κυρώσεων».
Κατά την κυβέρνηση «αποδείχθηκε σήμερα ότι άξονας της ευρωπαϊκής πολιτικής της Ελλάδας δεν μπορεί να είναι η άκριτη ευθυγράμμιση με τις επιλογές άλλων, ούτε η μη διπλωματία, αλλά μόνο η ενεργητική, πολυδιάστατη δραστηριοποίηση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Σύμφωνα με τον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών υπήρξε ομόφωνη απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες για την επέκταση για ένα ακόμα εξάμηνο των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί στη Ρωσία. Το πακέτο αυτό των κυρώσεων, η ισχύς του οποίου έληγε τον Μάρτιο, παρατείνεται έως τον Σεπτέμβριο.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, το Reuters κάνει λόγο για μια εν εξελίξει συζήτηση για το αν και κατά πόσο θα πρέπει να επιβληθούν νέα μέτρα «με την αβεβαιότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εξοργίζει τους συμμάχους της» όπως αναφέρει το πρακτορείο.
Οι ηγέτες αρκετών Ευρωπαϊκών χωρών υποστηρίζουν ότι η νέα επίθεση των ρωσόφωνων ανταρτών πρέπει να απαντηθεί όχι μόνο με την χρονική επέκταση αλλά και με την ποσοτική και ποιοτική επέκταση των μέτρων που έχουν ήδη επιβληθεί.
Σύμφωνα με το Reuters η στάση της Ελλάδας προκάλεσε τη δυσφορία του Γερμανού ΥΠΕΞ Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο οποίος προσερχόμενος στη συνεδρίαση δήλωσε ότι «δεν είναι μυστικό ότι η νέα θέση της Ελλάδας δεν κάνει ευκολότερη τη σημερινή συζήτηση» αλλά μετά την 20λεπτη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Κοτζιά, ο Γερμανός αξιωματούχος στο Βερολίνο δήλωσε ότι «είμαι λιγότερο ανήσυχος από ό,τι πριν».
Σύμφωνα με το MEGA μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ότι επελέγη η γραμμή του διαλόγου και όχι των νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας προσθέτοντας ότι στο τελικό κείμενο υπάρχει φράση που εισάγαμε για προστασία των ομογενών στην Ουκρανία. Σημείωσε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν δημιούργησαν οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα.
Παράλληλα ανέφερε με νόημα ότι «ορισμένοι κύκλοι στην Αθήνα νομίζουν ότι διαπραγμάτευση είναι να υποκλίνομαι στα κείμενα που μου στέλνει το κέντρο των Βρυξελλών.
Συμπλήρωσε, δε, ότι εάν η Ρωσία δεν πάει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα επανεξεταστεί το θέμα ενώ κατέληξε ότι «όποιος πιστεύει ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Ρωσίας δεν έχει καταλάβει τον προσανατολισμό της ελληνικής κυβέρνησης».

tribune

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...