Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

Με ένα όπλο-επανάσταση στην πολεμική τεχνολογία οι ρωσικές δυνάμεις «έσπασαν» την ουκρανική άμυνα και εισήλθαν στην Αβντίιβκα

O ρωσικός Στρατός κατάφερε και εισήλθε για πρώτη φορά από το 2014 στην πολιορκημένη πόλη Αβντίιβκα, ελάχιστα έξω από την πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας,

Ντονιέτσκ το πρωί σήμερα και είναι πλέον θέμα χρόνου να αλωθεί ο βασικός πυλώνας της ουκρανικής άμυνας στην ανατολική Ουκρανία (ή κατά τους Ρώσους, «νοτιοδυτική Ρωσία», αφού η περιφέρεια του Ντονιέτσκ έχει ενσωματωθεί στην Ρωσική Ομοσπονδία).

Οι ρωσικές μηχανοκίνητες μονάδες εισήλθαν στην Αβντίιβκα από τα νοτιοανατολικά, συνοδευόμενες από μονάδες πεζικού που εκκαθαρίζουν τις αντιαρματικές φωλεές των Ουκρανών.

Δύο ρωσικές Στρατιές συγκλίνουν από βορρά και νότιο και πλέον απομένουν μόλις 3 χλμ. για να κλείσει η «τανάλια» γύρω από την πόλη.

Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά το πυρομαχικό “Motiv-3M” (9N349) που εκτοξεύεται από τις πλατφόρμες των ρουκετοβόλων 9K58 “Smerch” (9M526 και 9M55K1) και MLRS 9K515 «Tornado-S» (9M544).

Επίσης χρησιμοποιήθηκαν και βλήματα Grom σε μεγάλη κλίμακα:

Το πυρομαχικό ήταν μια ιδιαίτερα δυσάρεστη έκπληξη για τα ουκρανικά τεθωρακισμένα καθώς έπληξε ολόκληρες ίλες με μία βολή: Κάθε SPBE “Motiv-3M” είναι ικανό να διαπεράσει ομοιογενή θωράκιση πάχους 110 mm από ύψος (απόσταση) 150 μέτρων.

Δείτε την δράση του:

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:07

Μάχες διεξάγονται στην βιομηχανική περιοχή Yasinovatsky.

Σύμφωνα με τους Ουκρανούς: «Στη νοτιοανατολική πλευρά της πόλης τα ρωσικά στρατεύματα διέσχισαν τα όρια της πόλης Αβντίιβκα. Ο εχθρός διείσδυσε με την υποστήριξη πυροβολικού, ενώ τεθωρακισμένα βρίσκονται στους δρόμους της πόλης».

Ταυτόχρονα, τα ρωσικά στρατεύματα ασκούν πίεση στον ουκρανικό Στρατό στα βόρεια και βορειοδυτικά της Αβντίφκα, έχοντας καταλάβει το χωριό Στέποβο.

Τα ρωσικά στρατεύματα ελέγχουν πλέον και ένα τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής, το μήκος του οποίου υπερβαίνει τα 3 χιλιόμετρα και καθιστούν απόλυτα αδύνατη την ενίσχυση των ουκρανικών δυνάμεων διά του σιδηροδρόμου. 

Μεγάλη πρόκληση η εκκαθάριση των δασών στα βόρεια και νότια της βιομηχανικής ζώνης, αλλά πλέον ένα είναι βέβαιο: Ότι ο ρωσικός Στρατός σφίγγει σταδιακά τη «θηλιά» στην ουκρανική ομάδα Ενόπλων Δυνάμεων κάνοντας επιθετικές προσπάθειες από τρεις πλευρές ταυτόχρονα: Από τη βόρεια πλευρά, από τη νότια βιομηχανική ζώνη και από τη νότια πλευρά της πόλης.

Άρματα μάχης Τ-90 και Τ-72 με την υποστήριξη αναβαθμισμένων ΒΜΡ-2, αλλά και των κρίσιμων σε μάχες εντός αστικής ζώνης BMPT Terminator κατάφεραν να καταστρέψουν τα δύο βασικά οχυρά στην είσοδο της πόλης που αποτελούνταν από έξι κτίρια με αλληλοϋποστηριζόμενα πυρά.

Οι Ουκρανοί αναφέρουν ότι η ομίχλη που επικρατούσε, βοήθησε τις ρωσικές δυνάμεις να προελάσουν και να σπάσουν την ουκρανική άμυνα στα νοτιοανατολική πλευρά.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...