Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Σε αυτά τα μέρη του κόσμου βλέπεις τον έναστρο ουρανό όσο καθαρό τον απολάμβαναν κάποτε

Ο Ισπανός Jordi Busqué (εξε)τάζει τον ουρανό με τ’ άστρα. Αστροφυσικός με ανόθευτη αγάπη για την παρατήρηση των φαινομένων στο διάστημα, έχει γίνει ένας ακούραστος ταξιδευτής και αποτυπώνει στον φωτογραφικό φακό του, ως ντοκιμαντερίστας πλέον και επικοινωνιολόγος της επιστήμης όπως συστήνεται, τη «ζωή» που απλώνεται έξω από τα στενά πλανητικά όρια της Γης.

Στο πιο πρόσφατο άρθρο του για το BBC, ο Busqué μοιράστηκε έντεκα υπέροχες φωτογραφίες από μέρη που επισκέφτηκε επί τούτου επιχειρώντας ν’ αποτυπώσει τη μοναδικότητα του σύμπαντος όσο ακόμη η φωτορύπανση το επιτρέπει χωρίς να διαστρεβλώνει και να θολώνει το φωτεινό αποτέλεσμα.

Βρέθηκε σε μέρη που δεν χωρά ο νους, σε γωνιές της υφηλίου που με πολύ κόπο θ’ ανακαλύψει κάποιος. Κι αυτό μόνο και μόνο για να δει τις έναστρες νύχτες που σπανίως πια οι κάτοικοι των μεγαλουπόλεων έχουν τη δυνατότητα ν’ απολαύσουν.

Με καταγωγή από ένα μικρό χωριό της Αραγονίας με μόλις τέσσερις μόνιμους κατοίκους, ο Ισπανός επιστήμονας και φωτογράφος γνώριζε πού να ψάξει για τις τέλειες λήψεις. Ταξιδεύοντας από το Μαρόκο ως την Παταγονία, αποκάλυψε «μερικά από τα τελευταία καταφύγια σκοτεινού ουρανού στον κόσμο», όπως ο ίδιος σημειώνει.

Ιδού ένα μέρος της έρευνάς του

Χιλή

Φωτογραφία από το βόρειο τμήμα της ερήμου Atacama στη Χιλή και από υψόμετρο 4.000μ που αποτυπώνει το κέντρο του γαλαξία.

Η έρημος Atacama γράφει ο Jordi Busqué «είναι ένα από τα ξηρότερα μέρη του κόσμου και προσφέρει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ηλιόλουστων ημερών. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σύννεφα τη νύχτα, κάτι που είναι απαραίτητο αν θέλετε να φωτογραφίσετε τα αστέρια».
Χιλή Φωτογραφία από το βόρειο τμήμα της ερήμου Atacama στη Χιλή και από υψόμετρο 4.000μ που αποτυπώνει το κέντρο του γαλαξία. Η έρημος Atacama γράφει ο Jordi Busqué «είναι ένα από τα ξηρότερα μέρη του κόσμου και προσφέρει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ηλιόλουστων ημερών. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σύννεφα τη νύχτα, κάτι που είναι απαραίτητο αν θέλετε να φωτογραφίσετε τα αστέρια».

 Εικόνα από ένα εγκαταλελειμμένο χωριό της βόρειας Χιλής. Όπως αναφέρεται από τον Ισπανό περιηγητή, στον ουρανό δημιουργείται το τμήμα της Μεγάλης Άρκτου με τη διαφορά πως είναι σχηματισμένη ανάποδα συγκριτικά με την όψη που θα έβλεπε κανείς από το βόρειο ημισφαίριο.

«Ευτυχώς η λίμνη αντανακλά τη Μεγάλη Άρκτο στην όρθια θέση», υπογραμμίζει.

 

Βολιβία

Κατά τον Ισπανό μελετητή, «μια από τις πιο δύσκολες δοκιμασίες ποιότητας ενός νυχτερινού ουρανού είναι η ορατότητα του ζωδιακού φωτός, το οποίο είναι πολύ πιο αμυδρό από τον Γαλαξία μας». Πρόκειται για το φως που «γεννιέται» από την αντανάκλαση του φωτός του ήλιου πάνω σε σωματίδια σκόνης τα οποία επιπλέουν στο ηλιακό σύστημα, με αποτέλεσμα να προκύπτει μια αμυδρή, στενή και κάπως τριγωνική λάμψη που εκτείνεται προς τα πάνω από τον ορίζοντα.

Το εν λόγω φαινόμενο του ζωδιακού φωτός είναι πιο ορατό την άνοιξη σχεδόν μία ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα και το φθινόπωρο περίπου μία ώρα πριν από την αυγή. Κατά τον Busqué, η εποχή παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς το καλοκαίρι ή τον χειμώνα η λάμψη σχηματίζει μικρότερη γωνία με τον ορίζοντα και δεν φτάνει τόσο ψηλά στον ουρανό. Για τους μουσουλμάνους είναι η «ψεύτικη αυγή».

Αυτή η εικόνα τραβήχτηκε στις αλμυρές ερήμους των ορεινών της Βολιβίας, σε υψόμετρο περίπου 3.700 μέτρων.

 Γη του Πυρός

Όντας σε μια μοναδικής ομορφιάς λίμνη της Γης του Πυρός, ο Ισπανός περιηγητής μοιάζει ν’ αγγίζει με τα χέρια του τα αστέρια. «Αυτή ήταν η αίσθηση που ήθελα να μεταδώσω», επισημαίνει άλλωστε.

Η περιοχή αυτή στο νοτιότερο τμήμα της Αργεντινής είναι γνωστή για τους ισχυρούς ανέμους και γι’ αυτό, σύμφωνα με τον Busqué , έπρεπε να παρακολουθεί για πολλές ημέρες η πρόβλεψη έντασής του προκειμένου ν’ αυξηθούν οι πιθανότητες σταθεροποίησης του νερού και κατ’ επέκταση μια πεντακάθαρη αντανάκλαση.

 Αργεντινή

Χρειάστηκε τρεις επισκέψεις, όπως ομολογεί ο Ισπανός, για να εξασφαλίσει αυτή τη φωτογραφία στο Cerro Torre – τη θρυλική κορυφή των Παταγονικών Άνδεων στην Αργεντινή, διότι η περιοχή αυτή καλύπτεται συχνά από σύννεφα.

Διαβάζουμε ότι τα διαφορετικά χρώματα των αστεριών προέρχονται από τη θερμοκρασία στην επιφάνεια τους και αφορούν ενίοτε το στάδιο του κύκλου ζωής τους. Φερ’ ειπείν τα αστέρια που μοιάζουν πιο κόκκινα είναι πιο ψυχρά και συνήθως παλαιότερα από εκείνα με μπλε χρώμα.

Σαχάρα

Σύμφωνα με τον Jordi Busqué, ένας καθαρός ουρανό απαντάται εκεί που πυκνότητα του πληθυσμού είναι χαμηλότερη. Γι’ αυτό και οι έρημοι είναι κατάλληλα μέρη προς παρατήρηση του ουράνιου θόλου.

Αυτή η φωτογραφία, όπως ενημερώνει ο ταξιδευτής φωτογράφος, τραβήχτηκε σε μια όαση στη Σαχάρα και αντικρίζει κανείς τα σχήματα που μοιάζουν με σύννεφα. Είναι σχήματα που κρύβουν ένα μυστικό, διότι στην πραγματικότητα πρόκειται για πυκνά σμήνη εκατομμυρίων μεμονωμένων άστρων.

 πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...