Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

To NATO παραδέχεται ήττα, αδύνατη νέα αντεπίθεση της Ουκρανίας το 2024 – Το 70% εμπιστεύεται Zaluzhny έναντι 32% Zelensky

H Γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine είναι άκρως αποκαλυπτική… στις δημόσιες δηλώσεις τους οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ λένε άλλα αλλά στις ιδιωτικές συζητήσεις αναγνωρίζουν ότι η Ουκρανία πλέον κινδυνεύει με κατάρρευση - Το 70% εμπιστεύεται τον Zaluzhny έναντι 32% του Zelensky


Μπορεί ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ να δηλώνει νίκες των Ουκρανών… για λόγους επικοινωνίας αλλά στο παρασκήνιο οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ αναγνωρίζουν ότι η Ουκρανία όχι μόνο απέτυχε στην αντεπίθεση της αλλά αδυνατεί να σχεδιάσει νέα αντεπίθεση για το 2024…
H Γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine είναι άκρως αποκαλυπτική… στις δημόσιες δηλώσεις τους οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ λένε άλλα αλλά στις ιδιωτικές συζητήσεις αναγνωρίζουν ότι η Ουκρανία πλέον κινδυνεύει με κατάρρευση.
Εν τω μεταξύ η κόντρα μεταξύ του Προέδρου Zelensky και του αρχηγού του στρατού Zaluzhny επιδεινώνεται…
Πάντως ο Economist αναγνωρίζει ότι στρατιωτικά η Ουκρανία από εδώ και πέρα δεν μπορεί να κάνει τίποτε….
Την ίδια ώρα, αναστάτωση προκαλεί στη Δύση η παρουσία του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Sergey Lavrov στο Συμβούλιο του ΟΑΣΕ, η πρώτη από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης (24/2/2022).

Economist: Πολλοί γύρω από τον Zelensky συμφωνούν με τον στρατηγό Zaluzhny…. - Προβλέψιμη η κόντρα στην Ουκρανική ηγεσία

Η σύγκρουση μεταξύ του Προέδρου της Ουκρανίας Zelensky και του αρχιστράτηγου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny ήταν «προβλέψιμη», προκλήθηκε από την αποτυχία της αντεπίθεσης υποστηρίζει ο Economist, επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο στην ουκρανική κυβέρνηση.
Πρόσφατα, ο Zaluzhny, σε άρθρο του για τον Economist, ανέφερε ότι οι δυνατότητες προετοιμασίας εφεδρειών στην Ουκρανία είναι περιορισμένες, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν φτάσει σε αδιέξοδο. Παραδέχτηκε επίσης ότι δεν κατάφερε να επιδείξει τον εντυπωσιακό ρυθμό προόδου που περίμενε η Δύση με βάση τα στρατιωτικά εγχειρίδια του ΝΑΤΟ.
«Η ανοιχτή σύγκρουση ηγεσίας ήταν το προβλέψιμο αποτέλεσμα μιας αποτυχημένη αντεπίθεσης που δεν πήγε σύμφωνα με το σχέδιο», αναφέρει ο Economist.
Σύμφωνα με τον Economist, πολλοί στην ουκρανική κυβέρνηση συμφωνούν με τα «νηφάλια συμπεράσματα» του Zaluzhny, ο οποίος εξέφρασε ανοιχτά θέσεις που έρχονται σε αντίθεση με τη θέση του Zelensky.

Το 70% εμπιστεύεται τον Zaluzhny έναντι 32% του Zelensky

Ο Economist σημειώνει ότι ο ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας δεν έχει δηλώσει ακόμη πολιτικές φιλοδοξίες, ωστόσο, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, η εμπιστοσύνη στο Zaluzhny αποδεικνύεται ισχυρή αφού το 70% των Ουκρανών τον εμπιστεύεται έναντι 32% του Zelensky.
Σύμφωνα με τον Economist, ο Zelensky κινδυνεύει να χάσει τις προεδρικές εκλογές εάν ο Zaluzhny διεκδικήσει την ψήφο των Ουκρανών.
Ουκρανικά και δυτικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφερθεί στην σύγκρουση μεταξύ Zelensky και Zaluzhny.
Η Washington Post σημείωσε ότι ο ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, ο οποίος είναι δημοφιλής στους συμπολίτες του, θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τον Zelensky εάν αποφασίσει να κατέλθει στις εκλογές.

Η πρώτη επαφή Ρωσίας - ΟΑΣΕ από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης 24/2/2022

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov θα παραστεί στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία) στις 30 Νοεμβρίου - 1 Δεκεμβρίου.
Αυτή θα είναι η πρώτη επαφή της Ρωσίας με τον ΟΑΣΕ από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Ο ΟΑΣΕ είχε προηγουμένως μια φιλοουκρανική θέση στις επιχειρήσεις διαμεσολάβησης στο Donbass.
Πριν από την έναρξη της επιχείρησης, η Ρωσία αποφάσισε να αποσύρει το προσωπικό της αποστολής του ΟΑΣΕ στο Donbass και αντιτάχθηκε στην παράταση της εντολής της αποστολής συνολικά.
Το 2022, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron δήλωσε σε συνέντευξή του στο TF1 ότι η μελλοντική ευρωπαϊκή ασφάλεια θα πρέπει να περιλαμβάνει εγγυήσεις για τη Ρωσία.
Φαίνεται ότι η διαδικασία προς αυτή την κατεύθυνση πρόκειται να ξεκινήσει τώρα.
Για να εξασφαλίσουν την άφιξη του Lavrov στα Σκόπια, η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία υποσχέθηκαν να ανοίξουν τον εναέριο χώρο τους.

Καταφανής ήττα ΝΑΤΟ η παρουσία Lavrov - Δεν πείθει κανένα η Γαλλία

Η παρουσία του Lavrov στη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ στα Σκόπια δεν υποδηλώνει ότι η στάση της Δύσης απέναντι στη Μόσχα έχει αλλάξει, δήλωσε η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Anne-Claire Legendre και ενώ ΝΑΤΟ - ΕΕ παρακολουθούν με πανικό τη βροχή αιτημάτων για συνάντηση με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.
«Η Ρωσία εξακολουθεί να είναι μέλος του ΟΑΣΕ και άλλων οργανισμών», είπε η Legendre, όταν ρωτήθηκε εάν η παρουσία του Lavrov στη συνάντηση των Σκοπίων σημαίνει ότι η Δύση εγκαταλείπει τις προσπάθειές της να απομονώσει τη Μόσχα.
«Δεν νομίζω ότι η παρουσία του υπουργού Lavrov μας επιτρέπει να συμπεράνουμε ότι η Ρωσία ξεφεύγει από την απομόνωση», είπε.
Η Legendre επέμεινε ότι ένα σημαντικό μέρος των μελών του ΟΑΣΕ καταδικάζει τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova υποστήριξε ότι πολλές χώρες υπέβαλαν αιτήματα για διμερείς συναντήσεις με τον Lavrov στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης της Βόρειας Μακεδονίας.

Ούτε ο ψοφοδεής Borrell πείθει

Ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Josep Borrell δήλωσε ότι η υπουργική διάσκεψη του ΟΑΣΕ που διεξάγεται στα Σκόπια θα είναι μια καλή ευκαιρία για τον Sergey Lavrov να ακούσει απευθείας από τους συμμετέχοντες γιατί η Ρωσία έχει καταδικαστεί και βρίσκεται απομονωμένη.
«Θα είναι μια καλή ευκαιρία για τον Lavrov να ακούσει απευθείας από τους συμμετέχοντες σε αυτήν τη συνάντηση γιατί η Ρωσία είναι καταδικασμένη και απομονωμένη, και στη συνέχεια να μπορέσει να επιστρέψει στο Κρεμλίνο και να πει στον άρχοντα του Κρεμλίνου ότι η ΕΕ και ο ΟΑΣΕ παραμένουν ενωμένοι στην καταδίκη της επιθετικής και παράνομης συμπεριφοράς της Ρωσίας. Θα είναι πραγματικά πολύ χρήσιμο από αυτήν την άποψη», δήλωσε ο Borrell μετά τη συνάντηση που είχε απόψε στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Dimitar Kovacevski.

Αποκάλυψη Frankfurter Allgemeine: Το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει το αδιέξοδο στην Ουκρανία

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ άλλαξαν τον τόνο τους όταν συζητούσαν τη σύγκρουση στην Ουκρανία, γράφει η Frankfurter Allgemeine.
«Λίγοι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορέσουν να βγουν από το αδιέξοδο, επομένως κανείς δεν θέλει να μιλήσει για αντεπίθεση την Άνοιξη του 2024», αναφέρει η Frankfurter Allgemeine.
Σημειώνεται ότι η θέση των ουκρανικών στρατευμάτων δεν θα αλλάξει, στην καλύτερη περίπτωση, μέχρι τον Ιούλιο του 2024, όταν η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα γιορτάσει την 75η επέτειό της.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα κάνουν κανένα βήμα προς την επέκταση του ΝΑΤΟ λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές και θα λύσουν το πρόβλημα των ουκρανικών απαιτήσεων σε επίπεδο ρητορικής», αναφέρει η Frankfurter Allgemeine.
Κατά τη γνώμη της Frankfurter Allgemeine, η Ουκρανία δεν έχει πραγματικές προοπτικές να ενταχθεί στο μπλοκ πριν από τις αμερικανικές εκλογές.
Τον Σεπτέμβριο 2022, ο Zelensky ανακοίνωσε σχέδια ταχείας αίτησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Τον Ιούλιο 2023, σε μια σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους, τα μέλη του οργανισμού ενέκριναν ένα πολυετές πακέτο υποστήριξης για το καθεστώς του Κιέβου, το οποίο αποτελείται από τρία σημεία: ένα σχέδιο βοήθειας για την επίτευξη συμβατότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, τη δημιουργία ενός συμβουλίου Ουκρανίας-ΝΑΤΟ και επιβεβαίωση του δικαιώματος της χώρας.

Peter Szijjártó (ΥΠΕΞ Ουγγαρίας): Το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει πίσω από τις κλειστές πόρτες ότι η αντεπίθεση απέτυχε

Στην συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, πολλοί «με χαμηλή φωνή και με ανησυχία» παραδέχτηκαν ότι τα αποτελέσματα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην αντεπίθεση που πραγματοποίησαν ήταν μακριά από τις προσδοκίες αποκάλυψε ο Peter Szijjártó υπουργός εξωτερικών της Ουγγαρίας.
Όπως είπε ο Szijjártó, οι συμμετέχοντες στο Συμβούλιο «συνειδητοποίησαν» ότι η ουκρανική αντεπίθεση «έδωσε αποτελέσματα αισθητά μακριά από τις προσδοκίες και κανείς δεν το αμφισβητεί σήμερα».
Υπήρξε μια προσπάθεια ενός από τους υπουργούς να εξηγήσει ότι η αντεπίθεση θα μπορούσε να καταλήξει σε νίκη αλλά ήταν «απομονωμένη», πρόσθεσε ο Szijjártó.
«Ο επικεφαλής του ουγγρικού υπουργείου Εξωτερικών, Szijjártó, δεν αποκάλυψε ποιος ήταν ο μόνος υπουργός στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που επέμεινε στην «επιτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης».

Szijjártó: Η Ουκρανία δεν πρόκειται να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ το 2024

Οι χώρες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει μέλος της συμμαχίας το 2024, δήλωσε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας.
«Οι σύμμαχοι κατέστησαν σαφές ότι υπό τις παρούσες συνθήκες αποκλείεται η Ουκρανία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.
Επομένως, έγινε φανερό σε όλους σήμερα ότι η Ουκρανία δεν θα προσκληθεί στο ΝΑΤΟ μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής και την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, παρά το γεγονός ότι το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο θα γιορτάσει την 75η επέτειό του στην επόμενη σύνοδο κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον», τόνισε ο Szijjarto.

David Arakhamia (Ουκρανός πολιτικός): Ο Ουκρανικός στρατός δεν έχει σχέδιο νέας αντεπίθεσης για το 2024... ούτε πολεμικά σχέδια για το 2024

Ο επικεφαλής της παράταξης Υπηρέτης του Λαού στο Ουκρανικό κοινοβούλιο, David Arakhamia, δήλωσε ότι η διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας δεν έχει σχέδιο μάχης για το 2024.
Το Ουκρανικό κοινοβούλιο περίμενε στρατιωτικά σχέδια «εδώ και πολύ καιρό».
Σύμφωνα με τον David Arakhamia, θα πρέπει να καταρτιστούν από το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, τον Ανώτατο Διοικητή Valery Zaluzhny και «όλους τους στρατιωτικιύς διοικητές» σχέδια για το 2024.
«Κανείς στη Ουκρανία δεν έχει στην πραγματικότητα τέτοιο σχέδιο», είπε ο David Arakhamia.
Νωρίτερα, η βουλευτής του Κόμματος Υπηρέτης του Λαού, αναπληρώτρια επικεφαλής της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας του Ουκρανικού Κοινοβουλίου, Maryana Bezuglaya, δήλωσε ότι ο Valery Zaluzhny και όλοι οι στρατηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας πρέπει να τιμωρηθούν για την αποτυχία της αντεπίθεσης και για την έλλειψη σχεδίου συνέχισης των εχθροπραξιών.
Σύμφωνα με την Maryana Bezuglaya, «μια τέτοια ηγεσία πρέπει να φύγει».

Strana (Ουκρανικό ΜΜΕ): Το γραφείο Zelensky έδωσε εντολές στις περιφερειακές διοικήσεις να «διακόψουν την επικοινωνία» με τον στρατηγό Zaluzhny

Το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Zelensky διέταξε τους επικεφαλής των περιφερειακών διοικήσεων να σταματήσουν οποιαδήποτε επικοινωνία με τον Ανώτατο Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny, γράφει το Ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Strana.
«Δόθηκε εντολή στους επικεφαλής των διοικήσεων «ώστε οι περιφερειακές ελίτ να μην δημιουργήσουν κανέναν ενθουσιασμό γύρω από τον Zaluzhny.
Με βάση την Strana «οι κινήσεις της ομάδας του Zelenskly αποσκοπούν στην καταστροφή ενός πιθανού ανταγωνιστή».
Πρόσφατα, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης εστιάζουν όλο και περισσότερο στην αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις μεταξύ Zelensky και Zaluzhny

Larry Johnson (πρώην CIA): Απειλείται η συνοχή της Ουκρανίας λόγω της κατάρρευσης του Ουκρανικού στρατού, οι νεκροί και τραυματίες 1.126.652

Οι μεγάλες απώλειες του ουκρανικού στρατού απειλούν το μέλλον της Ουκρανίας, δήλωσε ο πρώην αξιωματικός της CIA Larry Johnson.
«Υπάρχουν ήδη αρκετά βίντεο που αποδεικνύουν ότι υπάρχουν Ουκρανές στο μέτωπο, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων.
Είναι απλώς τρομερό γιατί κυριολεκτικά θυσιάζουν το μέλλον τους. Όχι μόνο το μέλλον αυτών των γυναικών, αλλά και η ικανότητα του ουκρανικού λαού να συνεχίσει
Οι απώλειες συνεχίζουν να αυξάνονται»
Ο εμπειρογνώμονας δεν απέκλεισε ότι θα μπορούσε να ανακοινωθεί γενική κινητοποίηση από 17 έως 70 ετών στην Ουκρανία στο εγγύς μέλλον.
Την ίδια στιγμή, ο Larry Johnson πρόσθεσε ότι το γραφείο του Zelensky τρελάθηκε και ζήτησε να αποσυρθεί το ρεπορτάζ όταν είδαν τα στοιχεία που δημοσίευσε το τηλεοπτικό κανάλι για τους νεκρούς και τους αγνοούμενους στις τάξεις των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Το ουκρανικό τηλεοπτικό κανάλι «1+1» ανέφερε για περισσότερους από ένα εκατομμύριο νεκρούς και αγνοούμενους στρατιώτες των Ουκρανών Ενόπλων Δυνάμεων, συγκεκριμένα ανέφερε απώλειες 1.126.652 Ουκρανών.
«Για πρώτη φορά, η αλήθεια έχει διαρρεύσει, αυτό είναι που αντιμετωπίζει η Ουκρανία τώρα», κατέληξε ο Larry Johnson.

Διεθνής ανησυχία για τις συνεχείς ουκρανικές επιθέσεις κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ανησυχεί για τον αυξανόμενο αριθμό ουκρανικών επιθέσεων κοντά σε πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Rafael Grossi.
«Οι εχθροπραξίες έχουν ενταθεί.
Ο αυξανόμενος αριθμός επιθέσεων παρατηρείται κοντά στον πυρηνικό σταθμό Zaporizhia, όπου δραστηριοποιείται η αποστολή εμπειρογνωμόνων μας, καθώς και σε άμεση γειτνίαση με άλλους ουκρανικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο Grossi, σύμφωνα με το AFP.
«Ανησυχούμε βαθιά για αυτό», πρόσθεσε.
Ο πυρηνικός σταθμός Zaporizhia βρίσκεται στο Energodar και περιλαμβάνει έξι αντιδραστήρες συνολικής ισχύος 6 Gigawatts.
Αυτός είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη.
Στα τέλη Φεβρουαρίου 2022, ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής τέθηκε υπό έλεγχο από τις ρωσικές δυνάμεις.
Έκτοτε, οι ουκρανικές δυνάμεις βομβαρδίζουν επανειλημμένα κατοικημένες περιοχές του Energodar, καθώς και την περιοχή του εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής χρησιμοποιώντας drones, βαρύ πυροβολικό και συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης.
Εμπειρογνώμονες του ΔΟΑΕ είναι παρόντες στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής από την 1η Σεπτεμβρίου 2022.

Lafontaine (Γερμανός πολιτικός): Απαράδεκτη η ενίσχυση της Ουκρανίας με δισ. ευρώ – Να εισάγουμε ενέργεια από Ρωσία

Η Γερμανία θα πρέπει να προμηθεύεται απευθείας ενέργεια από τη Ρωσία αντί να την εισάγει με κυκλικούς τρόπους μέσω τρίτων, δήλωσε ο πρώην αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και συνιδρυτής του Αριστερού Κόμματος Oskar Lafontaine σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ARD TV.
Ο Lafontaine απάντησε καταφατικά όταν ρωτήθηκε εάν συμμερίζεται την άποψη ότι ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Gerhard Schroeder(SPD), με τον οποίο ήταν επί μακρόν σε διαμάχη, χειρίστηκε καλύτερα τις ευθύνες του ανώτατου αξιώματος από τον νυν καγκελάριο Olaf Scholz (SPD).
«Απολύτως. Για παράδειγμα, αυτός (Schroeder) αναγνώρισε ότι μια βιομηχανική χώρα χρειάζεται φθηνή ενέργεια.
Φαίνεται ότι ο Scholz δεν το καταλαβαίνει αυτό.
Όπως και πριν, εξακολουθούμε να λαμβάνουμε ενέργεια από τη Ρωσία, μόνο τώρα με κυκλικούς κόμβους, που είναι πολύ μακριά.
Θα ήταν πιο λογικό να αγοράζουμε φθηνή ενέργεια απευθείας από τη Ρωσία», είπε ο Lafontaine.
Η ρωσική ενέργεια θα γίνει «ένας τρόπος επίλυσης πολλών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της επαναφοράς της βιομηχανίας στα πόδια της», είπε.
Ο Γερμανός πολιτικός θεωρεί απαράδεκτη την ενίσχυση του ουκρανικού καθεστώτος με δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας ότι η Δύση δεν έχει επιτύχει τίποτα προμηθεύοντας το Κίεβο με όπλα τα τελευταία δύο χρόνια.
«Όταν ακούω ανθρώπους να λένε ότι πρέπει να διπλασιάσουμε τη συνεισφορά μας στην Ουκρανία, διερωτώμαι: Πραγματικά δεν μπορούν να καταλήξουν σε κανένα συμπέρασμα κοιτάζοντας προσεκτικά την πραγματικότητα; Εάν έχετε επιλέξει έναν δρόμο που αποδεικνύεται ότι είναι λάθος, πρέπει να επιλέξετε άλλο δρόμο», τόνισε.

Ο Zelensky ονειρεύεται ένα Minsk -3 αλλά η Ρωσία δεν θα κάνει το ίδιο λάθος

Υπάρχουν στελέχη στο Γραφείο του προέδρου της Ουκρανίας που ονειρεύονται να συνάψουν ένα ακόμη πακέτο Συμφωνιών τύπου Minsk με τη Ρωσία.
Ωστόσο, η Ρωσία δεν θα συμφωνήσει σε ένα τέτοιο βήμα, δήλωσε ο Vladislav Surkov, πρώην βοηθός του Προέδρου Putin σε άρθρο του για το Actual Comment.
Κατά τη γνώμη του, οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν σαφές σχέδιο για περαιτέρω ενέργειες: «Μερικοί ηγέτες στο Κίεβο ισχυρίζονται ότι έχουν ένα πολεμικό σχέδιο, ενώ άλλοι λένε ότι δεν έχουν».
Ο Surkov επεσήμανε επίσης ότι ο ουκρανικός λαός είναι απογοητευμένος από την ουκρανική ηγεσία.
«Πολλοί στην Bankovaya (το όνομα του δρόμου όπου βρίσκεται το Γραφείο του Ουκρανού Προέδρου) κρυφά ονειρεύονται το Minsk-3.
Advertisement
Μάταια. Δεν θα υπάρξει Minsk-3.
Ο Surkov, πιστεύει ότι η ουκρανική αντεπίθεση δεν θα μπορούμε με κανένα τρόπο να είναι νικηφόρα.
Τώρα η ουκρανική διοίκηση ελπίζει να αποκτήσει «ένα άγνωστο θαυματουργό όπλο αλλά δεν θα υπάρξει κανένα θαύμα», πρόσθεσε ο Surkov.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Surkov είναι ένας από τους συντάκτες των συμφωνιών του Minsk, πρωτεύουσας της Λευκορωσίας (γνωστές και ως Συμφωνίες του Minsk).

Οι συμφωνίες που δεν τηρήθηκαν

Οι συμφωνίες συνήφθησαν το 2014-2015 από την Τριμερή Ομάδα Επαφής για την επίλυση της κρίσης στο Donbass.
Η ομάδα αποτελούνταν από εκπροσώπους της Ουκρανίας, της Ρωσίας και του ΟΑΣΕ.
Υποστηρίχθηκαν από τις αρχές της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.
Τα μέρη στη σύγκρουση δεσμεύτηκαν να παύσουν πυρ, να αρνηθούν να αναπτύξουν βαρέα όπλα στη νεκρή ζώνη και να ανταλλάξουν αιχμαλώτους αλλά και να διεξαχθούν εκλογές εκεί, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση των εκπροσώπων των δημοκρατιών του Donbass.

Bennett (αξιωματικός ΗΠΑ): Ο αμερικανικός λαός δεν στηρίζει τον Zelensky – Έχει περισσότερα κοινά στοιχεία με τη Ρωσία

Εξόχως χρήσιμη για την εξαγωγή συμπερασμάτων ήταν η επίσκεψη του απόστρατου αξιωματικού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Scott Bennett, στο Donbass.
Ο Bennett, όπως δήλωσε ο ίδιος στο Sputnik, έμαθε από πρώτο χέρι την καταστροφή που είχε εξαπολύσει ο ουκρανικός στρατός εναντίον αμάχων στο Donbass.
«Είναι ανησυχητικό γιατί όλα αυτά έγιναν με δολάρια Αμερικανών φορολογουμένων και αμερικανικά όπλα ενώ ο αμερικανικός λαός δεν έχει ιδέα για το κακό που έχουμε εξαπολύσει», είπε.
Ο απόστρατος Αμερικανός αξιωματικός πρόσθεσε δε ότι από πολιτιστική άποψη, οι απλοί Αμερικανοί έχουν περισσότερα κοινά με τη Ρωσία παρά με τις πολιτικές ελίτ στην Ουάσιγκτον.

Στα άκρα οι σχέσεις Τσεχίας – Ρωσίας με κατασχέσεις ακινήτων και κυρώσεις

Οι αρχές της Τσεχίας εξετάζουν το ενδεχόμενο δέσμευσης περισσότερων ακίνητων περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε ρωσικές κρατικές οντότητες, όπως αναφέρει το Tass.
Μπορεί να υπόκεινται σε εθνικές κυρώσεις εκτός από περίπου 70 κτίρια, για τα οποία η κυβέρνηση της χώρας έλαβε παρόμοια απόφαση στις 15 Νοεμβρίου.
Επιθεώρηση διενεργείται σε ξενοδοχεία που κατέχουν ρωσικές κρατικές οντότητες, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Για παράδειγμα, το θέμα αφορά τα ξενοδοχεία Ulrika και Moskevsky dvur στο Karlovy Vary (στο δυτικό τμήμα της χώρας) που ελέγχονται από την Svyazinvestneftekhim του Ταταρστάν και τη ρωσική κρατική εταιρεία Medical Center, αντίστοιχα.
Οι τσεχικές αρχές έθεσαν τη ρωσική Επιχείρηση Διαχείρισης Περιουσίας στο Εξωτερικό στον εθνικό κατάλογο κυρώσεων πριν από δύο εβδομάδες.
Δεν είναι πλέον σε θέση να εκτελεί ενέργειες για τη διαχείριση περιουσίας στην Τσεχία.
Οι τσεχικές αρχές προτείνουν να επεκταθούν οι κυρώσεις της ΕΕ σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στον εθνικό κατάλογο περιορισμών.

Η Σλοβακία επεκτείνει την απαγόρευση στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας επέκτεινε την απαγόρευσή της στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία, αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες από τη Μπρατισλάβα.
Η προηγούμενη απαγόρευση για το σιτάρι, το καλαμπόκι, την ελαιοκράμβη και τους ηλιόσπορους από την Ουκρανία διευρύνθηκε σε 14 προϊόντα.
Συγκεκριμένα, πλέον απαγορεύονται οι εισαγωγές μελιού, σόγιας, κριθαριού, αλεύρου και παραπροϊόντων μύλου.
Οι αρχές της Σλοβακίας αναφέρουν ότι οι εισαγωγές φθηνών αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία επηρεάζουν σοβαρά τους αγρότες της χώρας.
Μόνο οι οικονομικές τους ζημίες από τις προμήθειες σιτηρών της Ουκρανίας ανήλθαν συνολικά σε τουλάχιστον 110 εκατ. ευρώ.
Τα ουκρανικά σιτηρά ήταν συχνά κακής ποιότητας και ακατάλληλα για κατανάλωση.

Putin: Η Ρωσία ξεπέρασε τη Δύση στην τεχνολογία σε χρόνο – ρεκόρ

Η Ρωσία απεγκλωβίζεται ταχύτατα από την τεχνολογική αιχμαλωσία της Δύσης, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin μιλώντας στο Συνέδριο Νέων Επιστημόνων την Τετάρτη (29/11/2023).
«Οι λεγόμενοι -τουλάχιστον έτσι τους λέγαμε- εταίροι μας πίστευαν ότι μας είχαν γαντζώσει σε μια τεχνολογική παγίδα και δεν θα ξεκολλούσαμε ποτέ.
Χάρη στις προσπάθειες ανθρώπων σαν εσάς, αποδείχθηκε ότι αυτό είναι δυνατό.
Και όχι απλώς πιθανό, αλλά συμβαίνει αρκετά γρήγορα», σημείωσε ο αρχηγός του ρωσικού κράτους.
Όπως εξήγησε ο Putin οι Ρώσοι κατασκευαστές έχουν πλέον μια αγορά για αυτές τις συσκευές, και ως εκ τούτου ένα οικονομικό κίνητρο για παραγωγή.
«Ένα πράγμα είναι σημαντικό. Είναι πολύ απλό, αλλά λειτουργεί - ο ανταγωνισμός.
Είναι απαραίτητο να υπάρχει ανταγωνισμός για σχετικά προϊόντα στην εγχώρια αγορά», είπε.
Ο Putin πρόσθεσε επίσης ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να επενδύει στην ανάπτυξη της χημικής βιομηχανίας.
«Η αγορά είναι μικρή, αλλά το κόστος ενός προϊόντος αποδεικνύεται υψηλό.
Υπάρχουν χώρες - ηγέτες που παράγουν εκλεκτά χημικά, καταλαμβάνουν την παγκόσμια αγορά και πωλούν στις διεθνείς αγορές», είπε ο Putin.

Πρωτοφανής ήταν ο κυκλώνας που σάρωσε την Κριμαία – Επλήγησαν χιλιάδες άνθρωποι

Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες εμποδίζουν τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της ηλεκτρικής ενέργειας στην Κριμαία, με τα νοικοκυριά που είχαν ανακτήσει προηγουμένως την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος να τη χάνουν ξανά λόγω ισχυρών ανέμων και βροχοπτώσεων, ανέφερε σε δήλωση το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας.
Από το μεσημέρι της Τετάρτης (29/11/2023) περίπου 117.000 άνθρωποι βρίσκονται χωρίς ρεύμα.
Επιπλέον, ο βομβαρδισμός των ρωσικών ενεργειακών εγκαταστάσεων στην περιοχή Kherson και η απαγόρευση εργασιών κατά τη διάρκεια της νύχτας εμποδίζουν τους ηλεκτρολόγους μηχανικούς να αποκαταστήσουν ταχύτερα την ηλεκτρική ενέργεια.
Ο κυκλώνας που σάρωσε τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας στη Ρωσία τη νύχτα και το πρωί της 27ης Νοεμβρίου σημαδεύτηκε από τυφώνα και τεράστιες πλημμύρες.
Οι πληγείσες περιοχές περιλαμβάνουν την Κριμαία, τη Σεβαστούπολη, τις περιοχές Krasnodar, Σταυρούπολη και Rostov.
Επίσης περιλαμβάνει τις λαϊκές δημοκρατίες του Donetsk και του Lugansk. και τις περιοχές Kherson και Zaporizhia.
Ο τυφώνας προκάλεσε ζημιές σε σπίτια, διακοπές ρεύματος και κυκλοφοριακά προβλήματα.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας, περίπου 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από την κακοκαιρία.

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/708397/to-nato-paradexetai-tin-itta-adynati-nea-antepithesi-tis-oukranias-tin-anoiksi-2024-epideinonetai-i-kontra-zelensky-zaluzhny

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...