Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023

JPMorgan: Ό,τι αρχίζει ωραία τελειώνει με πόνο – Ετοιμαστείτε για κρίση και ισχυρή πτώση στις μετοχές τους επόμενους 12 μήνες

Σε ενημερωτικό σημείωμα που δημοσίευσε τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου, ο Kolanovic είπε ότι στις χρηματοπιστωτικές αγορές επικρατεί κρίση, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ πόνο τους επόμενους έξι έως 12 μήνες
Iσχυρό αίσθημα απαισιοδοξίας φαίνεται πως έχει εμφυσήσει ο συνδυασμός των υψηλών επιτοκίων και του ράλι στη Wall Street year-to-date στον επικεφαλής στρατηγικής της JPMorgan, Marko Kolanovic.
Ειδικότερα, σε ενημερωτικό σημείωμα που δημοσίευσε τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου, ο Kolanovic είπε ότι στις χρηματοπιστωτικές αγορές επικρατεί κρίση, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ πόνο τους επόμενους έξι έως 12 μήνες.
Σημειώνεται πως ο Kolanovic ήταν bearish καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, με τις ανησυχίες του να οδηγούνται από τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία και των δύσκολων σχέσεων της Κίνας με τις ΗΠΑ.
Επιπρόσθετα, τόνισε ότι, ενώ υπάρχουν ορισμένα lag effects, ο αντίκτυπος των επιτοκίων είναι τελικά αρνητικός σε ό,τι αφορά τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και την παγκόσμια οικονομία.
«Δεδομένου ότι και οι δύο προϋποθέσεις για τις προσεκτικές προοπτικές μας (επιτόκια και γεωπολιτική) έγιναν πιο αρνητικές τους τελευταίους μήνες, ενώ η τοποθέτηση και οι αποτιμήσεις αυξήθηκαν, πιστεύουμε ότι υπάρχει τώρα μεγαλύτερη πιθανότητα κρίσης τους επόμενους έξι έως 12 μήνες, η σοβαρότητα της οποίας θα μπορούσε να είναι δυσμενέστερη από ό,τι αναμένουν οι συμμετέχοντες στην αγορά», προειδοποίησε ο Kolanovic.
Η αυστηρή νομισματική πολιτική εκ μέρους της Fed επηρεάζει αρνητικά την καταναλωτική πίστη, με τα ποσοστά αθέτησης να αυξάνονται. Εν τω μεταξύ, τα εμπορικά ακίνητα επλήγησαν σκληρά από την κατ’ οίκον εργασία λίγο πριν ο κλάδος χρειαστεί να αναχρηματοδοτήσει το χρέος με πολύ υψηλότερο κόστος δανεισμού.
Αυτές οι επιπτώσεις από τα υψηλότερα επιτόκια θα πρέπει τελικά να οδηγήσουν σε αύξηση της αστάθειας και να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην απασχόληση, σύμφωνα με τον Kolanovic.
Την ίδια στιγμή, το ράλι που τροφοδοτείται από την τεχνητή νοημοσύνη στον τομέα της τεχνολογίας δεν βοηθά την κατάσταση, καθώς πιθανότατα θα αποδειχθεί εφήμερο. Σύμφωνα με τον Κροάτη αναλυτή, οι προσδοκίες ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μεταμορφώσει την οικονομία των ΗΠΑ σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι «μη ρεαλιστικές».
Για να γίνει πιο bullish ο Kolanovic, πρέπει να δει δύο πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με την υπόσχεση της τεχνητής νοημοσύνης: τα επιτόκια να μειώνονται σε όλο τον κόσμο, καθώς και μια αποκλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Ρωσία και την Κίνα.

Εκτός πραγματικότητας τα σχέδια αποδολαριοποίησης του κόσμου

Παράλληλα, σε μία άλλη πρόσφατη έκθεση η αμερικανική τράπεζα αναφέρεται στην αποδολαριοποίηση του κόσμου.
Όπως επισημαίνει, ο μεγαλύτερος κίνδυνος αποδολαριοποίησης δεν είναι ένα ανταγωνιστικό νόμισμα – είναι ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χάσουν ένα βασικό εργαλείο που χρησιμοποιούν για την καταπολέμηση των οικονομικών κρίσεων.
Οι κίνδυνοι αποδολαριοποίησης είναι απίθανο να σημαίνουν ότι οι αναδυόμενες δυνάμεις θα σταματήσουν ξαφνικά να χρησιμοποιούν το δολάριο ή θα το αντικαταστήσουν με άλλο νόμισμα.
Αντίθετα, ο βασικός κίνδυνος αποδολαριοποίησης που αντιμετωπίζουν οι δυτικές οικονομίες σχετίζεται κυρίως με τον πληθωρισμό και τα χρέη τους, εξήγησαν.
«Ιστορικά, ο εισαγόμενος αποπληθωρισμός μέσω του εμπορίου με τον παγκόσμιο Νότο και την Ανατολή, η εξωτερική ανάθεση λιγότερο κερδοφόρων τμημάτων της οικονομίας, η ανακύκλωση των εμπορικών πλεονασμάτων σε περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια ΗΠΑ και η εγχώρια ενεργειακή ανεξαρτησία (αύξηση του σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ), ήταν βασικά συστατικά για την υπεροχή του δολαρίου», δήλωσε η JPMorgan.
«Ο εισαγόμενος αποπληθωρισμός και η ζήτηση χρέους επέτρεψαν στις δυτικές κεντρικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν με επιτυχία κάθε πρόσφατη οικονομική κρίση με έναν συνδυασμό νομισματικών και δημοσιονομικών μέτρων», εξήγησε.
Αλλά καθώς οι παγκόσμιες οικονομίες αποσυνδέονται η μία από την άλλη ή έρχονται σε πλήρη σύγκρουση ενώ οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται, αυτά τα μέτρα κρίσης θα κινδυνεύσουν, προκαλώντας πιθανώς πληθωρισμό και σπείρες χρέους για τη Δύση, προειδοποίησαν οι αναλυτές της JP Morgan.
Η πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ σε ΑΑ από ΑΑΑ από τον Fitch είναι μια υπενθύμιση ότι υπάρχει κίνδυνος ενός τέτοιου σεναρίου, ακόμη και αν είναι χαμηλός, πρόσθεσαν.
«Αυτός ο κίνδυνος μεγεθύνεται από το περιβαλλοντικό «arbitrage», όπου βιομηχανίες εντάσεως άνθρακα, όπως η μεταποίηση, η παραγωγή εμπορευμάτων κ.λπ., ανατέθηκαν σε εξωτερικούς συνεργάτες στην Ανατολή, αφήνοντας τη Δύση βιομηχανικά εύθραυστη και επιρρεπή σε πληθωριστικούς κλυδωνισμούς», δήλωσε η JPMorgan.
Στην πραγματικότητα, η αδυναμία της Δύσης τον περασμένο χρόνο να παράγει επαρκείς προμήθειες φυσικού αερίου, φθηνά τρόφιμα ή πυρομαχικά για την Ουκρανία είναι μερικά παραδείγματα, ανέφερε.

Σημάδια αποδολαριοποίησης

Σε ξεχωριστό σημείωμα, οι αναλυτές της JPMorgan επεσήμαναν σημάδια αποδολαριοποίησης που έχουν ήδη ριζώσει.
Εξετάζοντας την αγορά πετρελαίου, το εμπόρευμα διαπραγματεύεται όλο και περισσότερο σε νομίσματα εκτός δολαρίου, όπως το γιουάν.
Ωστόσο, ενώ η JPMorgan αναμένει ότι θα πραγματοποιηθεί «οριακή αποδολαριοποίηση», ο ρυθμός δεν αναμένεται να είναι γρήγορος.
Αυτό συμβαίνει επειδή το δολάριο χρησιμοποιείται πολύ ευρέως σε ένα τεράστιο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό οικοσύστημα.
«Αντίθετα, η μερική αποδολαριοποίηση - στην οποία το ρενμίνμπι αναλαμβάνει ορισμένες από τις τρέχουσες λειτουργίες του δολαρίου μεταξύ των αδέσμευτων χωρών και των εμπορικών εταίρων της Κίνας - είναι πιο εύλογη, ειδικά σε ένα πλαίσιο στρατηγικού ανταγωνισμού», προσθέτουν οι αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...