Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Αρχιεπίσκοπος Ουνιτών- Οι Ουκρανοί να υποταχθούν στον Πάπα αν θέλουν να νικήσουν τους Ρώσους

  εικόνα άρθρου: Αρχιεπίσκοπος Ουνιτών- Οι Ουκρανοί να υποταχθούν στον Πάπα αν θέλουν να νικήσουν τους Ρώσους

Γράφει η  Ελένης Παπασταματάκη

Ποιος είπε ότι η Ουνία δεν είναι γνήσιο τέκνο του Πάπα;

Στο σπίτι του «πατέρα» του, στο Βατικανό  βρέθηκε στις αρχές του Σεπτέμβρη ο επικεφαλής των Ουκρανών Ουνιτών, Σβιατοσλάβ Σεβτσούκ όπου είχε ιδιωτική συνάντηση με τον Πάπα, ενώ στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη η ετήσια σύνοδος των Ουνιτών επισκόπων. [1]

Στην Ρώμη και κατά την διάρκεια της ακολουθίας, ο Ουνίτης αρχιεπίσκοπος σε ένα παραλήρημα απηύθυνε τρεις σημαντικούς λόγους

·        Κάλεσε τους Ουκρανούς «να μην απαρνηθούν τον Καθολικισμό»

·        Πρόσθεσε ότι «το να ανήκουν στην «Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία» αποτελεί κατά τη γνώμη του προϋπόθεση για τη νίκη της Ουκρανίας στον πόλεμο με την Ρωσική Ομοσπονδία».

·        Τέλος ομολόγησε την μεγάλη αλήθεια ότι δηλαδή «οι Ουνίτες είναι σε ενότητα με τον Καθολικισμό όχι για πολιτικούς ή διπλωματικούς λόγους, αλλά επειδή είναι «γιοι και κόρες της καθολικής «εκκλησίας»».

Δεν χρειάζονται ούτε υποθέσεις για το ποιόν της Ουνίας, ούτε να φιλοσοφήσουμε σε κάτι. Τα πράγματα είναι εντελώς ξεκάθαρα και ξεκάθαρα λέγονται από τον ίδιο τον αρχιεπίσκοπο τους στην Ουκρανία.

1ον  Οι Ουνίτες είναι γέννημα και θρέμμα του Πάπα

Ο άγιος Ιεράρχης της Φλώρινας Αυγουστίνος Καντιώτης περιγράφοντας με τον μοναδικό τρόπο του, το τι εστί Ουνία, έλεγε σε ένα από τα αγωνιστικά κηρύγματα του. […] (μιλώντας ο εωσφόρος στην σύνοδο των καρδιναλίων είπε) «Θα βγάλετε τη στολή του φραγκόπαπα, πού τη μισεί κάθε ορθόδοξος, θα φορέσετε το ράσο και το καλυμμαύχι των ορθοδόξων ιερέων, θα πάψετε να ξυρίζεστε, θ’ αφήσετε γενειάδες, μ’ ένα λόγο θα πάρετε καθ’ όλα τη μορφή ορθοδόξου κληρικού. Αλλά προσοχή! στην καρδιά σας θα έχετε ολόκληρο τον πάπα. Έτσι θα πλευρίσετε τους ορθοδόξους. Kαι τότε θα δείτε τα θαυμάσια αποτελέσματα της νέας μεθόδου, την οποία παρακαλώ να βαπτίσετε με το όνομα ουνία».

Ατράνταχτη απόδειξη, όπως γράφει στο βιβλίο του περί Ουνίας ο πατέρας Θεόδωρος Ζήσης, αποτελεί «η απροθυμία και αδυναμία των Ρωμαιοκαθολικών να λάβουν αποφάσεις εναντίον της Ουνίας, ως εζήτουν και ζητούν σταθερώς οι Ορθόδοξοι. Το Βατικανό όχι μόνο δεν καταδικάζει την Ουνία και δεν εκφράζει τοιαύτην πρόθεσιν, αλλ’ αντιθέτως επαινεί τα μέλη της δια την πιστότητα προς την Ρώμην και δια την θετικήν προσφοράν των εις το έργον της ενότητας των εκκλησιών».

2ον  Οι Ουνίτες με την ψευδοεκκλησία του Επιφανίου εργάζονται για τον κοινό σκοπό, την ένωση υπό την παντόφλα του Πάπα.

Υπάρχει ένα αποκαλυπτικό άρθρο στην Κατάνυξη του μακαριστού πατρός Νικολάου Μανώλη που έχει τίτλο «Το εργαστήρι του Οικουμενισμού στην Ουκρανία καλά κρατεί» και το οποίο γράφτηκε επί τη ευκαιρία της χειροτονίας του Έξαρχου του Φαναρίου στο Κίεβο, του Επισκόπου Κομάνων Μιχαήλ, το Νοέμβριο του 2020. 

Εκεί μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά και στο λόγο που έβγαλε ο σχισματικός επίσκοπος Αλέξανδρος Ντραμπίνκο κατά την συμπροσευχή που έκανε στο Κίεβο και στην οποία προεξήρχε ο Ουνίτης αρχιεπίσκοπος Σβιατοσλάβ Σεβτσούκ, μερικούς μήνες νωρίτερα, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2020. Ήταν μία συμπροσευχή με χαρακτηριστικά πανθρησκείας. Έλεγε τότε ο εκπρόσωπος της ψευδοεκκλησίας στην Ουκρανία Αλέξανδρος «Ὁ Ἅγιος Πατέρας μας (ὁ Πάπας) προσφέρει μιά νέα παγκόσμια χριστιανική ταυτότητα. Μιά ταυτότητα πού δέν βασίζεται στίς ὁμολογιακές διαφορές, ἀφοῦ οἱ δογματικές διατυπώσεις μπορεῖ νά διαχωρίζουν τούς ἀνθρώπους, ἀλλά στήν ἀποτελεσματική ἀγάπη τοῦ εὐαγγελίου».

Σχολιάζοντας αυτό το γεγονός ο πατέρας Νικόλαος έγραψε «Ἡ διακήρυξη του αὐτή μᾶς βοηθᾷ νά καταλάβουμε πόσο «κοντά» βρίσκονται, (σχεδόν ταυτίζονται), ἰδεολογικά καί «θεολογικά», οἱ σχισματικοί τοῦ Ἐπιφανίου μέ τούς οὐνῖτες τῆς Οὐκρανίας, μέχρι σημείου νά ὀνομάζει ὁ κ. Ἀλέξανδρος τόν Πάπα «Ἅγιο Πατέρα μας», νά τόν προβάλλει ὡς πρότυπο «ἀγάπης καί τοῦ ἐλέους» καί ὅτι δῆθεν «προσφέρει μιά νέα παγκόσμια χριστιανική ταυτότητα»

Ας θυμηθούμε και κάτι ακόμα. Ας αναφέρουμε και τα λόγια του ίδιου του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄ κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Ουκρανία το 2001, όπου και μίλησε σε καθολικούς και Ουνίτες επισκόπους. Είπε επακριβώς τα ακόλουθα: “Εδώ η Εκκλησία αναπνέει με τους δύο πνεύμονες της Ανατολικής και της Δυτικής παράδοσης. Εδώ υπάρχει μια αδελφική συνάντηση ανάμεσα σε εκείνους που αντλούν από τις πηγές της Βυζαντινής πνευματικότητας και εκείνους που τρέφονται από την Λατινική πνευματικότητα. Εδώ η βαθιά αίσθηση του μυστηρίου που περιλούζει την θεία λειτουργία των Ανατολικών Εκκλησιών και η μυστικιστική λακωνικότητα του Λατινικού τυπικού έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο και εμπλουτίζουν από κοινού η μία την άλλη.

…Ζώντας ως μέλη της μίας Εκκλησίας, αλλά με σεβασμό στις διαφορετικές τελετουργικές παραδόσεις, έχετε μια μεγάλη ευκαιρία να συμμετάσχετε σε ένα σημαντικό «εκκλησιαστικό εργαστήριο» με στόχο την οικοδόμηση της ενότητας εν τη ποικιλία. Τούτος είναι ο καλύτερος τρόπος για να απαντήσετε στις πολυποίκιλες ποιμαντικές προκλήσεις της εποχής μας,… Αυτή η βαθιά εμπειρία της κοινωνίας μέσα στην Καθολική Εκκλησία αναμφίβολα θα τονώσει τις κατάλληλες μορφές μιας αδελφικής συνεργασίας με τους Ορθόδοξους αδελφούς μας, έτσι ώστε μαζί να ανταποκριθούμε στην αναζήτηση του σύγχρονου ανθρώπου για την αλήθεια και την χαρά, που ο μόνο ο Ιησούς Χριστός μπορεί να ικανοποιήσει απόλυτα. Ο οικουμενικός διάλογος συνεπώς πρέπει να αποτελεί απαραίτητη προτεραιότητα για τους πιστούς και τις Εκκλησίες στην Ουκρανία”.

Και ναι το όραμα του Πάπα παίρνει σάρκα και οστά στην Ουκρανία. Ένα όραμα που ενισχύουν όλες οι δυτικές δυνάμεις. Εις εξ αυτών ο αμερικανόδουλος Ποροσένκο που δήλωνε το Σεπτέμβριο του 2019 «Είναι πολύ σημαντικό να ενωθούν η Ουκρανική Ελληνο-καθολική Εκκλησία και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας». «Σήμερα η Ελληνο-καθολική Εκκλησία διαδραματίζει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ενοποίηση του κράτους. Για μένα είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι υπάρχει και η ένωση των Εκκλησιών μας: εγώ βρίσκομαι εδώ ως ορθόδοξος, η πλειοψηφία των παρόντων είναι ελληνο-καθολικοί, αλλά είμαστε μαζί, γιατί προσευχόμαστε υπέρ της Ουκρανίας». [2]

Έκτοτε οι σχισματικοί επίσκοποι της Ψευδοεκκλησίας που φύτεψε ο Βαρθολομαίος στην Ουκρανία δεν το έχουν σε τίποτα να συλλειτουργούν με τους Ουνίτες… Στην Κατάνυξη έχουν αναρτηθεί τα έκτροπα τους. Επί παραδείγματι στις 8 Οκτωβρίου 2019 ιεράρχης της OCU συλλειτούργησε με Ουνίτη και Παπικό σε μνημόσυνο για τα θύματα στη φυλακή Dubno. Συλλείτουργο σχισματικών με Ουνίτες στις 4 Νοεμβρίου 2019 στο χωριό Germakovka στο Ternopol και άλλα που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι η Ουκρανία αποτελεί το εργαστήρι του Οικουμενισμού, το χωνευτήρι της Ορθοδοξίας με τις χριστιανικές αιρέσεις και τους σχισματικούς με τελικό σκοπό την ένωση. Η οποία ένωση αποτελεί ένα πρόσχημα. Ο αληθινός σκοπός είναι η υποταγή πάντων στον Πάπα.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...