Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

Το τηλέφωνο ως συσκευή παρακολούθησης ακόμα κι αν είναι κλειστό! Δείτε τι ισχύει σε διάφορες χώρες του κόσμου

Πρόσφατα πέρασε νομοσχέδιο, με το οποίο θα επιτρέπεται την αστυνομία να καταλαμβάνει εξ αποστάσεως τις συσκευές ενός υπόπτου, με πρόσβαση σε κάμερες, μικρόφωνα και δεδομένα GPS.

Υποσχόμενος ότι αυτό θα χρησιμοποιείται μόνο σε «δεκάδες υποθέσεις ετησίως», ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης Éric Dupond-Moretti χαιρέτισε προχθες τη νέα νομοθεσία που επιτρέπει τέτοια κατασκοπεία για έως και έξι μήνες, όταν εγκρίνεται από δικαστή, σε περιπτώσεις όπου οι πιθανές ποινές είναι τουλάχιστον πέντε χρόνια. «Είμαστε πολύ μακριά από τον ολοκληρωτισμό του 1984 », πρόσθεσε. «Θα σωθούν οι ζωές των ανθρώπων».

Πολλοί είναι αυτοί που διαμαρτύρονται αναφέροντας ότι πρόκειται για μια σαφή παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, όταν κάποιος αστυνομικός ή κυβερνητικός πράκτορας θα μπορούσε να εισβάλει στο τηλέφωνό και να παρακολουθήσει μια ζωντανή ροή της επικοινωνίας ενός πολίτη. Υπάρχει η ανησυχία επίσης ότι ανοίγει την πόρτα σε περιστασιακές καταχρήσεις των πολιτικών ελευθεριών από άτομα σε θέσεις εξουσίας.

Ακόμα και όταν το τηλέφωνο είναι κλειστό μπορούν να ενεργοποιηθούν τα μικρόφωνα του κινητού!

Το 2006, πριν από την κυκλοφορία του πρώτου iPhone, το FBI των ΗΠΑ ενεργοποιούσε εξ αποστάσεως μικρόφωνα κινητών τηλεφώνων –ακόμα και με τα τηλέφωνα κλειστά– και κρυφακούει τους υπόπτους, απολύτως νόμιμα. Τότε, μπορούσες να βγάλεις τις μπαταρίες από πολλά τηλέφωνα. Τώρα, αυτό δεν μπορεί να γίνει με τα περισσότερα κινητά.

Μια έκθεση της Comparitech το 2022 διαπίστωσε ότι από τις 50 χώρες που μελετήθηκαν, κάθε αστυνομική δύναμη είχε κάποιο επίπεδο πρόσβασης στα smartphone και στα δεδομένα των κατοίκων τους.

Σιγκαπούρη, Κίνα, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν σχεδόν απεριόριστη πρόσβαση στα κινητά των πολιτών τους !

Τα επίπεδα πρόσβασης είναι μεταβλητά ανάλογα με τη χώρα. Η Κίνα, η Σαουδική Αραβία, η Σιγκαπούρη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιτρέπουν τη μεγαλύτερη πρόσβαση – στην Κίνα, δεν χρειάζεται καν να είστε ύποπτοι για τίποτα. Η Γερμανία, παραδόξως, επιτρέπει στους πράκτορες πληροφοριών να έχουν απομακρυσμένη πρόσβαση σε smartphone και να εγκαταστήσουν λογισμικό υποκλοπής spyware στο τηλέφωνο οποιουδήποτε, ακόμη και αν δεν είσαι ύποπτος για έγκλημα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνήθως απαιτούν εντάλματα, αλλά υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις. Η Αυστραλία προχωρά ένα βήμα παραπέρα, επιτρέποντας στην αστυνομία ακόμη και να τροποποιεί τα δεδομένα στο τηλέφωνο ενός υπόπτου.

Η Αυστρία, το Βέλγιο, η Φινλανδία και η Ιρλανδία συγκαταλέγονται στις χώρες με την καλύτερη βαθμολογία για το απόρρητο των smartphone, με «σαφείς και ακριβείς νόμους ότι η κρατική αστυνομία μπορεί να έχει πρόσβαση σε κινητά τηλέφωνα μόνο εάν το εν λόγω άτομο είναι ύποπτο και υπάρχει ένταλμα».

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...