H τραπεζική κρίση που ξέσπασε με επίκεντρο τις ΗΠΑ οδήγησε τους επενδυτές σε μαζικές τοποθετήσεις σε ασιατικά περιουσιακά στοιχεία καθώς στοιχηματίζουν ότι η Κίνα και οι αναδυόμενες οικονομίες της περιοχής είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις καθώς έχουν αναπτύξει «ανθεκτικό» χρηματοπιστωτικό σύστημα .
Μια ανάλυση των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών συνθηκών της Citibank αναδεικνύει ότι οι ασιατικές χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν πιεστεί λιγότερο από ό,τι στις ΗΠΑ και τα περισσότερα ασιατικά νομίσματα έχουν κερδίσει έδαφος έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
Ένας δείκτης χρηματοπιστωτικών μετοχών στην περιοχή, εξαιρουμένης της Ιαπωνίας, έχει καταγράψει άνοδο από τις 10 Μαρτίου –την ημέρα που κατέρρευσε η Silicon Valley Bank– σε σύγκριση με πτώση σχεδόν 10% του αμερικανικού τραπεζικού δείκτη την ίδια περίοδο.
«Πιστεύουμε ότι η Ασία εξακολουθεί να είναι σχετικά καλά ‘’μονωμένη’’», δήλωσε η Johanna Chua, διευθύνουσα σύμβουλος και επικεφαλής της οικονομικής ανάλυσης και ανάλυσης αγοράς Ασίας-Ειρηνικού στη Citi.
«Μια επιβράδυνση με επίκεντρο τις ΗΠΑ σημαίνει ότι το δολάριο θα κινηθεί χαμηλότερα, κάτι που ενισχύεει περισσότερο τις ροές κεφαλαίων στην Ασία».
Ο ρόλος της νομισματικής πολιτικής
Οι οικονομολόγοι έχουν επισημαίνει ότι ένας παράγοντας που λειτουργεί υπέρ της των ασιατικών αγορών είναι μια γενικά πιο ήπια στροφή στη νομισματική πολιτική, με τις κεντρικές τράπεζες της Αυστραλίας, της Νότιας Κορέας, της Ινδονησίας και της Ινδίας μεταξύ εκείνων που σταματούν τους κύκλους σύσφιξης των πιστωτικών συνθηκων - σε αντίθεση με τη Fed και την ΕΚΤ που κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε πιστωτική ασφυξία νοικοκυριά και επιχειρήσεις .
Η Κίνα, με τη χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής και την επαναλειτουργία της μετά τα μέτρα για τον Covid, αποτελεί το σημαντικότερο σημείο έλξης για τα επενδυτικά κεφάλαια
Αυτό αντικατοπτρίζεται στα κεφάλαια 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ που εισέρρευσαν σε μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια αναδυόμενων αγορών τις τέσσερις εβδομάδες έως το τέλος Μαρτίου, με επικεφαλής την Ασία, σύμφωνα με στοιχεία της TD Securities, επικαλούμενα στοιχεία της EPFR Global.
Πάνω από το 70% αυτών των χρημάτων πήγαν στην Κίνα.
Ταυτόχρονα, οι μετοχές των ανεπτυγμένων αγορών υπέστησαν καθαρές εκροές 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, με τις ΗΠΑ να πληγούν περισσότερο.
«Οι επενδυτές εξακολουθούν να βλέπουν την Ασία ως ίσως την πιο ευνοημένη περιοχή, ακολουθούμενη από την Ευρώπη και μετά ίσως από τις ΗΠΑ», δήλωσε στο Bloomberg Radio στις 4 Απριλίου ο David Chao, στρατηγικός αναλυτής παγκόσμιων αγορών στην Invesco Asset Management.
Εάν πιστεύετε ότι η Fed πρόκειται να πατήσει το...κουμπί παύσης στις αυξήσεις των επιτοκίων, αυτό σίγουρα θα οδηγήσει τις ροές κεφαλαίων πίσω στην Ασία».
Το τέλος του κύκλου των αυξήσεων των επιτοκίων από τη Fed, εν μέσω των κινδύνων όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και των ενδείξεων χαλάρωσης της ζήτησης, θα μπορούσε να βοηθήσει την Ασία αμβλύνοντας τις πιέσεις από το ισχυρό δολάριο στα ισιζήγια πληρωμών και μειώνοντας την απήχηση του δολαρίου ως ασφαλούς καταφυγίου - σε αυτή την τάση συνεργούν πλείσοι όσοι άλλοι παράγοντε συμπεριλαμβανομένων των γεωπολιτικών.
China Stock Market Rebound After Rout on Upbeat Economic Data - Bloomberg
Ταχύτερη αναπτυξιακή δυναμική
Η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης δήλωσε πρόσφατα ότι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας, με επικεφαλής την Κίνα, βρίσκονται σε τροχιά για ταχύτερη ανάπτυξης και βραδύτερη επιτάχυνσης του πληθωρισμού φέτος και το επόμενο έτος, ενώ ενώ για τις προηγμένες οικονομίες προβλέπεται μια πιο σκοτεινή προοπτική.
Η ανάκαμψη της Κίνας αναμένεται να συμπαρασύρει σε ολόκληρη την περιοχή, η οποία επωφελείται επίσης από τη διαφοροποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας, την άνθηση των εμπορευματικών ροών και την απουσία υπερβολικού χρέους, δήλωσε ο Frederic Neumann, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ασία στην HSBC Holdings Plc στο Χονγκ Κονγκ.
Ο Chua, της Citi εκτιμά ότι το Χονγκ Κονγκ και η Ταϊλάνδη, που επωφελούνται από το άνοιγμα της Κίνας, και οι οικονομίες που ηγούνται των τοπικών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, όπως η Ινδία και οι Φιλιππίνες, «φαίνονται σχετικά πιο ανθεκτικές» σε ένα παγκόσμιο αναπτυξιακό σοκ.
«Μικρές, ανοιχτές οικονομίες» όπως η Σιγκαπούρη, το Βιετνάμ, η Νότια Κορέα, η Μαλαισία και η Ταϊβάν θα είναι πιθανότατα πιο ευάλωτες σε αυτές τις διαρροές κεφαλαίων.
Η τραπεζική κρίση μπορεί επίσης να σημαίνει ότι οι κινεζικές επενδύσεις στον τεχνολογικό τομέα τομέα που επενδύονται στις ΗΠΑ θα μπορούσαν τώρα να αρχίσουν να επιστρέφουν.
Asian Banks Are Luring Investors Who Think They're a Safer Bet | Forex Factory
Ηγέτιδα η Σιγκαπούρη
«Στην Ασία, νομίζω ότι η Σιγκαπούρη θα είναι ο μεγαλύτερος επωφελούμενος από αυτές της εξελίξεις», δήλωσε ο Prashant Newnaha, αναλυτής επενδυτικής στρατηγικής της TD Securities.
«Η Σιγκαπούρη έχει ισχυρο νομικό και τραπεζικό πλαίσιο και επιδιώκει να καθιερωθεί ως ηγέτης στην στους τομείς της τεχνολογίας και της κρυπτογράφησης στην περιοχή».
Ωστόσο, υπάρχουν κίνδυνοι.
Πρόσφατα ζοφερά δεδομένα για η βιομηχανική παραγωγή από την Κίνα μείωσαν την εμπιστοσύνη σχετικά με την ταχύτητα της ανάκαμψης της οικονομίας.
Και η επιδείνωση της σχέσης της Κίνας με τις ΗΠΑ αυξάνει τους πιθανούς κινδύνους των επενδυτικών εγχειρημάτων σε μέρη όπως το Χονγκ Κονγκ και η Ταϊβάν, δήλωσε ο Chao της Invesco.
Επιπλέον, η Ασία δεν είναι εντελώς απρόσβλητη από την οικονομική αστάθεια που εξαπλώθηκε από τις ΗΠΑ και σχετίζεται με τις δυσλειτουργίες του χρηματοπιστωτικού τομέα.
«Η προοπτική εξαρτάται πραγματικά από το αν θα σταθεροποιηθούν τα πράγματα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική», δήλωσε ο Jonathan Kearns, επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων Challenger Ltd με έδρα το Σίδνεϊ και πρώην αξιωματούχος της Reserve Bank of Australia. «Εάν υπάρχει κάποιος βαθμός συνεχιζόμενων αναταράξεων, θα επηρεάσει και την Ασία», κατέληξε .
China's $5 trillion rout causes historic gap with Indian stocks - Times of India
www.bankingnews.gr