Η Ρωσία όμως, έχει ήδη ένα άρμα μάχης στο οπλοστάσιο των τανκ της, το οποίο δικαίως μπορεί να ονομαστεί «κυνηγός λεοπάρδαλης». Πρόκειται για το T-15 BMP 4ης γενιάς, συναρμολογημένο στο σασί του άρματος Armata, αλλά πολύ πιο βαρύ. Το βάρος του είναι 48 τόνοι, αλλά ταυτόχρονα παραμένει το πιο ευέλικτο στην κατηγορία του.
Όπως πολλά άλλα οχήματα μάχης πεζικού, το T-15 δημιουργήθηκε κυρίως για τη μεταφορά προσωπικού στο επιθυμητό σημείο στο πεδίο της μάχης.
Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για την υποστήριξη του πεζικού ή την κάλυψη του κατά τη διάρκεια της υποχώρησης. Το BMP έχει αξιόπιστη προστασία από όπλα μαζικής καταστροφής, και λαμβάνει υπόψη, διάφορες ελλείψεις παρόμοιων οχημάτων που τα έκαναν ευάλωτα στην αστική μάχη. Το μηχάνημα χρησιμοποιεί λύσεις που έχουν ήδη παρουσιαστεί στις πιο ανθεκτικές ρωσικές αυτοκινούμενες πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των T-80 και T-90.
Είναι εξοπλισμένο με αυτόματο πυροβόλο Shipunov 2A42 των 30 χλστ., αντιαρματικούς πυραύλους Kornet και πολυβόλο των 7,62 χλστ. Ακόμη και έμπειροι ειδικοί αποκαλούν αυτό το όπλο τρομερό. Το όπλο είναι εξαιρετικά ευέλικτο και λειτουργεί με επιτυχία, όχι μόνο ενάντια στο ανθρώπινο δυναμικό του εχθρού, αλλά και εναντίον τεθωρακισμένων οχημάτων και ακόμη και εναέριων στόχων. Παράλληλα, η ακτίνα καταστροφής του, ανάλογα με το είδος του στόχου, μπορεί να φτάσει τα 4000 μέτρα.
Ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πυρός
Περιλαμβάνει δύο πολυλειτουργικά σκοπευτικά (για τον πυροβολητή και τον διοικητή του οχήματος), έναν σύγχρονο συμπαγή σταθμό ραντάρ, ένα εκτεταμένο σύστημα αισθητήρων και έναν αποτελεσματικό σταθεροποιητή όπλων δύο μαχητικών αεροσκαφών. Είναι πολλαπλών καναλιών, γεγονός που τους επιτρέπει να αντιγράφουν το ένα το άλλο εάν είναι απαραίτητο.
Ο αντιαρματικός πύραυλος "Kornet EM" είναι ο πιο αποτελεσματικός τώρα. Είναι ικανός να χτυπήσει όλο το φάσμα των τεθωρακισμένων οχημάτων των χωρών του ΝΑΤΟ, ανεξάρτητα από το πάχος της θωράκισης. Και ο πύραυλος 9M133FM-3, είναι ικανός να χτυπήσει εχθρικά drones, αεροσκάφη και ελικόπτερα.
Το τανκ μπορεί να κινείται με ταχύτητες έως και 70 km/h σε όλο το πεδίο και το απόθεμα ισχύος είναι τουλάχιστον 500 χιλιόμετρα. Μπορεί να υπερηφανεύεται για την παρουσία σύγχρονης ενεργητικής προστασίας, που αποτρέπει απευθείας χτυπήματα εχθρικών πυραύλων και βλημάτων, καταρρίπτοντάς τα.
Έχει προστασία θωράκισης δύο στρωμάτων, που σχημάτισε από τον συνδιασμό των "Malachite" και το "Armata". Μια τέτοια θωράκιση, δημιουργείται χρησιμοποιώντας ένα προηγμένο σύνθετο χάλυβα και κεραμικό. Χρησιμοποιήθηκε επίσης ένας ειδικός σιγαστήρας, ο οποίος καταστέλλει τις επικοινωνίες του ασυρμάτου του, το κάτω μέρος ενισχύθηκε με καλύμματα θωράκισης και βαφής, καθιστώντας το αόρατο στην υπέρυθρη εμβέλεια.
«Το BMP T-15 θα παραμείνει σύγχρονο για δεκαετίες, λόγω των μεγάλων δυνατοτήτων βελτίωσης. Ήδη κάποιες χώρες, εξετάζουν το ενδεχόμενο να το αγοράσουν», αναφέρει ξένο μέσο ενημέρωσης.
Το νεότερο drone TrAMP άρχισε να δοκιμάζεται
Η Ρωσία έχει επίσης αναπτύξει ένα μεταφορικό drone τύπου TrAMP (transport aviation multifunctional platform, δηλαδή "εναέρια πολυλειτουργική πλατφόρμα μεταφοράς"), το οποίο μπορεί να πετάξει σε αξιόλογη απόσταση, ενώ μεταφέρει σημαντική ποσότητα φορτίου. Αυτή τη στιγμή, είναι γνωστό ότι το drone υποβάλλεται σε δοκιμές εδάφους.
Το αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει φορτίο έως 250 κιλών σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 600 χιλιόμετρων. Το drone σχεδιάστηκε για να εκτελεί καθήκοντα, που κρίνονται επικίνδυνα για επανδρωμένα αεροσκάφη υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Το αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του drone είναι ένα μεγάλο κουτί φορτίου χωρητικότητας 2.650 λίτρων, το οποίο επιτρέπει στον χρήστη του αεροσκάφους να φορτώσει σε αυτό πολύ μεγάλα αντικείμενα και να τα προσγειώσει με αλεξίπτωτο σε προκαθορισμένη τοποθεσία.
Επιπρόσθετα, η συσκευή πετά με σταθερή ταχύτητα 195 χλμ/ώρα σε σταθερό υψόμετρο 3 χιλιάδων μέτρων. Ο μηχανισμός προσγείωσης επιτρέπει στους χρήστες του drone, να το προσγειώνουν και να το απογειώνουν από μικρές πλατφόρμες με ελάχιστη προετοιμασία.
Στρατιωτικοί αναλυτές δηλώνουν πως τέτοια drones, μπορούν να βρίσκονται πολύ πιο κοντά στις πρώτες γραμμές της μάχης συγκριτικά με επανδρωμένα αεροσκάφη, με αποτέλεσμα να μειώνουν κατά πολύ τον χρόνο που απαιτείται για την ταυτοποίηση και εκκένωση στρατιωτών.