Παρά τις διαβεβαιώσεις, ειδικά αυτές του προέδρου Μπάιντεν αλλά και ευρωπαίων αξιωματούχων, οι επενδυτές στις ΗΠΑ φαίνεται ότι βρίσκονται σε κατάσταση πανικού.
Οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου υποχώρησαν κατακόρυφα κατά 80 μονάδες βάσης τις τελευταίες δύο ημέρες.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση στην απόδοση από το λεγόμενο Flash Crash το 1987. Μεγαλύτερη ακόμα και από αυτό που συνέβη μετά την 11η Σεπτεμβρίου και την κατάρρευση της Lehman Brothers.
Έρχεται όντως κατάρρευση της οικονομίας;
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή οι επενδυτές αγοράζουν κρατικά ομόλογα, Προκειμένου να διασφαλίσουν τα κεφάλαιά τους λόγω της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί στην ελεύθερη οικονομία. Κάτι που ωθεί προς τα κάτω τις αποδόσεις τους. Εάν παρατηρήσουμε την εκτίναξη του ομολόγου της Credit Suisse η απόδοση του οποίου εξερράγη φτάνοντας το 70% με αντίστοιχη εκτίναξη των CDS. Αυτό είναι γενικευμένο. Οι επενδυτές εγκαταλείπουν τα ιδιωτικά ομόλογα και στρέφονται στα κρατικά.
Το ίδιο ακριβώς συνέβη το 1987, το 2001, το 2008.
Σήμα κινδύνου από την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου
Η αιφνίδια πτώση της τιμής του πετρελαίου είναι άλλο ένα εξαιρετικά ανησυχητικό στοιχείο.Ραγδαία πτώση της τιμής του πετρελαίου – δείχνει κατάρρευση της ζήτησης
Πτώση σχεδόν 7% μέχρι στιγμής σήμερα. Και έχει καταρρεύσει σχεδόν κατά 50% από το υψηλό του 2022 όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.
Η εξέλιξη αυτή υποδηλώνει κατάρρευση της ζήτησης στην οικονομία.
Κατάρρευση και στα ακίνητα
Οι αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια μειώθηκαν κατά 39% σε ετήσια βάση.Καταρρέουν τα στεγαστικά
Έχουν φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών. Πλήρους κλίμακας κατάρρευση στη ζήτηση στεγαστικών δανείων. Θα στεγαστικά δάνεια είναι από τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης του τραπεζικού συστήματος, αλλά και της δευτερογενούς αγοράς.
Είτε λοιπόν μιλάμε για τις αποδόσεις των ομολόγων, είτε για το πετρέλαιο είτε για στεγαστικά δάνεια, βλέπουμε μια εικόνα: Τεράστια προβλήματα στην οικονομία.
Αυτή η εικόνα θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι η αρχή μιας πλήρους κλίμακας κατάρρευσης της αγοράς και ύφεσης. Οι δείκτες συγκλίνουν ακριβώς σε αυτό το κακό σενάριο.
Εκτός εάν υπάρξει συντονισμένη και ισχυρή κρατική παρέμβαση. Όπως έγινε το 1970. Και πάλι όμως, η κατάσταση δεν θεραπεύτηκε, απλά υπήρξε μία παράταση τριών – τεσσάρων ετών και έπειτα ήρθε η μεγαλύτερη κατάρρευση.
Τα παραδείγματα του 1987 και της Lehman το 2008 δείχνουν ότι η κατάρρευση είναι προ των πυλών.
Το προηγούμενο όμως της κατάρρευσης του 1970 δείχνει ότι θα μπορούσαμε να είμαστε στην αρχή μίας καταστροφής το εύρος της οποίας θα ολοκληρωθεί σε βάθος 3-4 ετών.
Εκτός εάν μας προλάβει ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος.