Τρίτη 14 Ιουνίου 2022

Ψάχνοντας τη χαμένη μνήμη

Προσέξτε, ο Χριστός τι έκανε; Έκανε κάτι
φοβερά αγιαστικό και μυστικό για τη ζωή μας. Ήρθε ο Πατέρας, κρυβόταν πάντοτε.
(Το έχω πει κι άλλη φορά αυτό αλλά ειναι σπουδαία η ιστορία αυτή). Κρυβόταν ο Πατέρας. Βλέπετε, δεν Τον έχουμε δει ποτέ -γι' αυτό δεν Τον αγιογράφουμε κιόλας. Και στέλνει το γιό Του ο οποίος φανερώνεται, γίνεται άνθρωπος, κάνει ό,τι κάνει για μας και μετά ο Χριστός φεύγει. Και στέλνει το Άγιο το Πνεύμα, λέει: "Θα στείλω τον Παράκλητο". Και λέμε: Χριστέ, πού μας άφησες; μη μας αφήσεις ορφανούς, είπαν οι μαθητές Του.
Και λέει: "Μην ανησυχείτε, θα' ρθει ο Παράκλητος. Κι εγώ θα είμαι μαζί σας!
Με τον Πατέρα και τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα, όλοι μαζί θα είμαστε μέσα στις καρδιές σας! Θα 'ρθω να κατασκηνώσω πάνω σας!" Και έρχεται λοιπόν το Άγιο το Πνεύμα και είναι ανάμεσά μας και συγκροτεί όλο το θεσμό της Εκκλησίας. Τα πάντα κάνει πάνω μας! Και λέμε: που είναι το Άγιο το Πνεύμα; Να το δούμε, να μας πει ένα λόγο! Και λένε τα κείμενα της γραφής και των Πατέρων: "Μα τι ζητάτε καλέ; Ο Πατέρας έστειλε τον Υιό.
Ο Υιός, το Άγιο το Πνεύμα. Το Άγιο το Πνεύμα τι έκανε; Καλλιεργεί τους Αγίους και τους αγιασμένους ανθρώπους".
Είδατε Άγιο άνθρωπο, αγιασμένο; είδατε την παρουσία του Αγίου Πνεύματος!
Αυτή είναι η εμπειρία της Ορθοδοξίας μας. Βλέποντας αυτές τις αγιασμένες ζωές αποκαλύπτεται όλο το έργο της θείας οικονομίας. Έτσι αποκαλύπτεται το Άγιο Πνεύμα, ως καρπός της ζωής μας.

+ π. Κωνσταντίνος Στρατηγόπουλος

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...