Την ίδια στιγμή η Ρωσία κόβει τις παροχές φυσικού αερίου
Έκτακτα μέτρα έχει λάβει η αμερικανική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που ταλανίζει τη διεθνή κοινότητα.
Από το επιτελείο του Τζο Μπάιντεν, έχει ανακοινωθεί δέσμη μέτρων, ανάμεσα στα οποία η απελευθέρωση ενός εκατ. βαρελιών την ημέρα από τα στρατηγικά αποθέματα, η απελευθέρωση άλλων 240 εκατ. βαρελιών με τη συμμετοχή συμμαχικών χωρών, η διευρυμένη πρόσβαση στα βιοκαύσιμα, που θα οδηγήσει σε μείωση τιμών στις ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέδωσε εντολή για την άντληση 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου για έξι μήνες, σε μια «άνευ προηγουμένου» απόφαση στην αμερικανική Ιστορία σε μια προσπαθήσει να ανακόψει την άνοδο των τιμών στις τιμές πετρελαίου.
Η αποδέσμευση αυτή του μαύρου χρυσού αναμένεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, να χρησιμεύσει για «τη μετάβαση έως ότου αυξηθεί η (αμερικανική) παραγωγή στο τέλος του έτους».
Για διακοπή φυσικού αερίου ετοιμάζεται η Ευρώπη – Στον άνθρακα επιστρέφει η Γερμανία
Υπό την απειλή ότι θα κλείσει η Ρωσία τη «στρόφιγγα» του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η Γερμανία λαμβάνει ήδη τα μέτρα της ενόψει του χειμώνα. Όπως αναφέρουν οι Financial Times, ένα από τα μέτρα που θα λάβει είναι και η καταφυγή στον άνθρακα, παρότι θεωρείται νούμερο ένα παράγοντας ρύπανσης του περιβάλλοντος.
«Προκειμένου να μειώσουμε την κατανάλωση αερίου, πρέπει να χρησιμοποιούμε λιγότερο αέριο για να παράγουμε ηλεκτρισμό. Αντ’ αυτού, οι σταθμοί άνθρακα πρέπει να χρησιμοποιηθούν περισσότερο», ανέφερε σε ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομίας.
Η απόφαση αυτή αντιπροσωπεύει μια μεταστροφή της κυβέρνησης συνασπισμού, ιδίως για τους Πράσινους, που έχει υποσχεθεί να σταματήσει τη χρήση άνθρακα έως το 2030.
«Είναι σκληρό, αλλά είναι απαραίτητο προκειμένου να μειώσουμε την κατανάλωση αερίου», δήλωσε ο οικολόγος υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σε μια ανακοίνωση.
Η Ρωσία αυτή την εβδομάδα μείωσε κατά 60% την παράδοση αερίου προς τη Γερμανία, με τους Ευρωπαίους να εκτιμούν ότι η Μόσχα απαντά έτσι στις κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία.
Έτοιμη να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε ό,τι αφορά τις παροχές φυσικού αερίου είναι και η Ιταλία.
Μεταξύ των άλλων, τα μέτρα που προβλέπονται στο σχέδιο είναι η χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, η εθελούσια μείωση παροχής ενέργειας σε βιομηχανίες και η αύξηση των εισαγωγών από τρίτες χώρες.
Η νέα αυτή φάση προκαλείται από τη συνεχή μείωση των προμηθειών από τη Ρωσία τις τελευταίες τρεις ημέρες.