Καταρρέει η δημοτικότητα του Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία και φαίνεται πως ο Τούρκος πρόεδρος «πληρώνει» την κατάρρευση της οικονομίας στη χώρα.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που παρουσίασε στον ΣΚΑΪ ο ανταποκριτής Μανώλης Κωστίδης, ναι μεν προηγείται το κυβερνών κόμμα με 33% έναντι 27% της αντιπολίτευσης, ωστόσο στο ερώτημα σε περίπτωση που υποψήφιοι ήταν ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Μανσούρ Γιαβάς, ποιον θα ψηφίζατε;, το 30,5% είπε Ερντογάν και το 48% Γιαβάς.
Τον προηγούμενο μήνα ο Τούρκος πρόεδρος ήταν στο 34% και ο δήμαρχος της Άγκυρας στο 44%, κάτι που σημαίνει ότι ανοίγει η μεταξύ τους ψαλίδα.
Στο ερώτημα Ερντογάν ή Ιμάμογλου, ο Τούρκος πρόεδρος συγκεντρώνει το 30,5%, έναντι 48,6% που συγκεντρώνει ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης.
Στη
σκιά των δημοσκοπήσεων, ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια ομιλίας
του, υποσχέθηκε καλύτερες μέρες στον τουρκικό λαό, ακόμη και μέσα στο
2021: «Με τη βοήθεια του Θεού το 2021 θα το μετατρέψοτμε σε έτος
ανόρθωσης της χώρας μας. Κι αυτό θα το πετύχουμε με την αδελφοσύνη και
την αλληλεγγύη. Δεν θα δώσουμε ευκαιρία σε αυτούς που περιμένουν να
σκοντάψει η Τουρκία και να οδηγηθεί στο χάος και την κρίση».
Μέχρι στιγμής το νούμερο «128» έχει ιδιαίτερη σημασία για πολλούς Τούρκους που έχουν βυθιστεί στο βούρκο της οικονομικής κρίσης της χώρας τους και μάλιστα το CHP που είναι το ισχυρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, είναι αποφασισμένο να μην αφήσει το νούμερο αυτό να ξεχαστεί. «Πού πήγαν τα 128 δις δολάρια;»: είναι το μήνυμα που αναγράφεται στις αφίσες που είναι κολλημένες σε μεγάλες πινακίδες σε όλη την Κωνσταντινούπολη, σκοπός του οποίου είναι όχι μόνο να φέρει σε δύσκολη θέση αλλά και να εξοργίσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος AKP, που ακόμη δεν έχουν δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις για το σκάνδαλο όπως γράφει το bne IntelliNews (επιμέλεια Γιάννης Λιναρδάτος στο infognomonpolitics.gr).
Το υπέρογκο ποσό αναφέρεται στα χρήματα που «θυσίασαν» στις Αγορές συναλλάγματος οι κρατικές τράπεζες σε μια αποτυχημένη προσπάθεια στήριξης της τουρκικής λίρας τη χρονική περίοδο 2019-20.
Το μήνυμα στις αφίσες πέτυχε διάνα φέρνοντας σε αμηχανία αυτούς που έπρεπε. Σε κάποιες περιπτώσεις, η αστυνομία χρησιμοποίησε μέχρι και ανυψωτικά μηχανήματα για να κατεβάσει τις αφίσες. Το CHP στο οποίο ανήκει ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, που είναι η πολιτισμική και οικονομική πρωτεύουσα της Τουρκίας, δήλωσε πως θα τις κολλήσει ξανά.
Εν τω μεταξύ, το ζήτημα των απολεσθέντων δις έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το AKP δεν άφησε σχετική επερώτηση του CHP να φτάσει στα έδρανα του τουρκικού κοινοβουλίου.
Ο Ερντογάν ισχυρίζεται πως η πώληση δολαρίων Η.Π.Α. που στηρίχθηκε από την κεντρική τράπεζα με swaps βοήθησε στην στήριξη της οικονομίας. Όμως, τα φτωχά πλέον αποθεματικά της Τουρκίας την έχουν αφήσει εκτεθειμένη στην ολοένα αυξανόμενη κρίση.
Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης προβληματίζονται από την έλλειψη διαφάνειας σχετικά με την πώληση δολαρίων Η.Π.Α., -που έγινε από τον γαμπρό του Ερντογάν, Αλμπαϊράκ, ο οποίος κάτω από βαρέα πυρά για τις αποτυχημένες προσπάθειές του να προστατέψει τη λίρα, παραιτήθηκε από το αξίωμα του υπουργού οικονομικών τον περασμένο Νοέμβριο,- και απαιτούν να μάθουν περισσότερα για αυτά που έχουν συμβεί.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο αρχηγός του CHP, Κεμάλ Κιλιντζάρογλου, ανέφερε στα μέλη του κόμματός του στις 13 Απριλίου: «Ο Ερντογάν δεν σας επιτρέπει ούτε ερωτήσεις να μου κάνετε». Ο Κιλιντζάρογλου κατηγόρησε ευθέως τον Ερντογάν ότι καταπνίγει τον διάλογο και προσέθεσε: «Αυτοί που κυβερνούν τη χώρα πρέπει να δίνουν λογαριασμό στους πολίτες».
Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης είπε ακόμη ότι ένας εισαγγελέας αποφάσισε πως κάποιες αφίσες στις οποίες απεικονιζόταν το προεδρικό παλάτι αποτελούσαν προσβολή για το πρόσωπο του Ερντογάν, κάτι το οποίο συνιστά ποινικό αδίκημα στην Τουρκία.
Σημειωτέον ότι η τουρκική λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 50% της αξίας της από τα τέλη του 2017.