Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

MiG και Sukhoi συζητούν για κοινό πρόγραμμα μαχητικών έκτης γενιάς

 

Freepen.gr - Οι κορυφαίοι κατασκευαστές μαχητικών αεροσκαφών της Ρωσίας, Mikoyan (MiG) και Sukhoi, συζητούν σύμφωνα με πληροφορίες του militarywatchmagazine.com την πιθανότητα ενός κοινού προγράμματος για ένα μαχητικό αεροσκάφος έκτης γενιάς. Ο βιομηχανικός διευθυντής του αεροπορικού συγκροτήματος Rostec, Anatoly Serdyukov, ανακοίνωσε την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα ήταν υπό συζήτηση και έδειξε έντονα ότι η στενή συνεργασία είναι πιθανή. 

Δύο άλλα προγράμματα μαχητικού έκτης γενιάς βρίσκονται ήδη υπό ανάπτυξη στη Ρωσία. Το ένα το βαρύ αναχαιτιστικό MiG-41 και μια βελτιωμένη παραλλαγή του μαχητή Su-57. Το Su-57 θεωρείται επί του παρόντος αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, αλλά έχει ενσωματώσει μια σειρά από μοναδικές τεχνολογίες που δεν βρίσκονται σε άλλα αεροσκάφη της γενιάς του, όπως άμυνας λέιζερ και υπερηχητικούς βαλλιστικούς πυραύλους. 
Τα πρωτότυπα χρησιμοποιούνται επί του παρόντος ως πεδία δοκιμών για τεχνολογίες έκτης γενιάς, όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Το MiG-41 αναμένεται να δει την πρώτη του πτήση πριν από το 2030 και είναι ένα πολύ βαρύτερο υπερηχητικό αεροσκάφος που έχει σχεδιαστεί για διαστημικό πόλεμο υψηλών προδιαγραφών. Οι ρωσικοί μαχητικοί και αναχαιτιστικοί στόλοι διαμορφώνονται επί του παρόντος αποκλειστικά από αεροσκάφης τέταρτης, «4+» και «4 ++» γενιάς, με το ίδιο το Su-57 να μην έχει ακόμη τεθεί σε λειτουργία.

Η Mikoyan είναι επί του παρόντος πρωτίστως υπεύθυνη για το πρόγραμμα του MiG-29, το οποίο πρόσφατα έχει δει πολλές πωλήσεις σε χώρες όπως η Ινδία, η Αίγυπτος, η Λιβύη και η Συρία. Η εταιρεία πιστεύεται ότι διατηρεί αρκετές εκατοντάδες αεροσκάφη - τόσο συναρμολογημένα όσο και μη συναρμολογημένα - και επί του παρόντος λειτουργεί γραμμή παραγωγής για τον πιο προηγμένο μαχητικό MiG-35 «4 ++ γενιάς». Είναι επίσης υπεύθυνη για την προμήθεια ανταλλακτικών και αναβαθμίσεων για το πρόγραμμα του αναχαιτιστικού MiG-31, καθώς και για την αντικατάστασή του από το MiG-41. Η εταιρεία επιδιώκει περαιτέρω ένα κοινό πρόγραμμα μεσαίων μαχητικών πέμπτης γενιάς με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

Η Sukhoi διαθέτει επί του παρόντος ξεχωριστές γραμμές παραγωγής για τέσσερις κατηγορίες μαχητικών αεροσκαφών συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών Su-30, Su-34, Su-35 και Su-57, που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των ρωσικών αγορών και αποτελούν επίσης τις κύριες εξαγωγές ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών. Συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρειών, οι οποίες έχουν παραδοσιακά διαιρέσει τα προγράμματα μεταξύ τους με τη MiG να παράγει αναχαιτιστικά, αεροπορικής υπεροχής και μαχητικά πολλαπλών ρόλων, ενώ η Sukhoi παρήγαγε μαχητικά επιθέσεων και από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 αεροπορικής υπεροχής και πολλαπλών ρόλων.
 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...