Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Elon Musk: Μέσα σε ένα χρόνο θα μπορούμε να εμφυτεύσουμε chip στον ανθρώπινο εγκέφαλο

Ο Elon Musk δηλώνει ότι η εταιρία του “Neuralink” εργάζεται πάνω σε ένα εμφύτευμα εγκεφάλου το οποίο θα είναι έτοιμο ώστε να τοποθετηθεί σε ασθενή μέσα σε ένα χρόνο. Ο ίδιος είχε ισχυριστεί κάτι παρόμοιο το 2019, όταν είπε ότι ήλπιζε να έχει τοποθετηθεί ένα εμφύτευμα σε ασθενή μέχρι το τέλος του 2020. Το εμφύτευμα της Neuralink θα το τοποθετούσαν απευθείας στα οστά του κρανίου με σκοπό να μπορεί να αλληλεπιδρά με άλλα μέρη του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Ο Musk είναι ο CEO της SpaceX και ηγείται μαζί με τον Tesla της εταιρίας Neuralink, εταιρία που ασχολείται με την τεχνητή νοημοσύνη και μικροεμφυτεύματα που τοποθετούνται στον εγκέφαλο. Σε πρόσφατη ομιλία του μέσα από podcast του Joe Rogan ανέφερε ότι μία μορφή των εμφυτευμάτων θα μπορούσε να είναι έτοιμη για τοποθέτηση σε άνθρωπο «μέσα σε ένα χρόνο».

Η εταιρία Neuralink, που ιδρύθηκε το 2006 από τον Musk και ασχολείται με την τεχνολογία που μπορεί να βρει εφαρμογή στο νευρικό σύστημα, σχεδιάζει ένα εμφύτευμα που είναι προγραμματισμένο να αλληλεπιδρά απευθείας με τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ο αρχικός στόχος του εμφυτεύματος, σύμφωνα με τον Musk, ήταν να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία σε τραυματισμό του εγκεφάλου και γενικά σε τραύματα.

Στη συνομιλία του με τον Rogan δήλωσε «υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει». «Όταν λέω, ξέρετε, ότι έχουμε στόχο να τοποθετήσουμε ένα εμφύτευμα σε άνθρωπο, ξέρετε, εννοώ μέσα σε ένα χρόνο. Νομίζω, αυτό ακριβώς εννοώ, ότι θα έχουμε την ευκαιρία να τοποθετήσουμε κάτι σε ένα σημείο, που θα αποκαταστήσει την υγεία, που θα αποκαταστήσει τη λειτουργικότητα που έχει χαθεί».

Ο Musk ισχυρίζεται ότι εκτός από τη συμβολή του σε ασθένειες που επηρεάζουν τον εγκέφαλο, το εμφύτευμα θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί και για να αποκαταστήσει την όραση, την ακοή, την κίνηση κάποιου άκρου. Ο ίδιος δηλώνει ότι η συσκευή θα μπορούσε να εμφυτευθεί απευθείας στον εγκέφαλο έτσι ώστε να επιτρέψει στα άκρα των ηλεκτροδίων να αλληλοεπιδράσουν με συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου.

«Θεωρητικά, θα μπορούσε να διορθώσει οτιδήποτε δε λειτουργεί σωστά και έχει να κάνει με τον εγκέφαλο», είπε ο Musk.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Musk ισχυρίζεται κάτι τέτοιο. Τον Ιούλιο του 2019, ο Musk είπε ότι ήλπιζε να έχει τοποθετηθεί ένα εμφύτευμα σε ασθενή μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς. Αλλά αυτές είναι μόνο οι φιλοδοξίες που έχει ο Musk για την Neuralink για το εγγύς μέλλον. Σε βάθος χρόνου, ελπίζει να αναπτύξει μια συσκευή που θα επιτρέπει τη «συμβίωση» ανάμεσα σε ανθρώπους και στην τεχνητή νοημοσύνη.

Μετάφραση ε.ρω.

Πηγή
Πηγή 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...