Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Παγκόσμιος συναγερμός: 427 νεκροί και 5.322 κρούσματα σε μια ημέρα στην Ιταλία

427 νεκροί και 5.322 κρούσματα σε μια ημέρα στην Ιταλία
Ταξιδιωτική οδηγία επιπέδου 4 από το State Department

ΗΠΑ: 10.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, 154 οι νεκροί
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ιταλία ανήλθε σε 41.035 ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 3.405, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, έχασαν την ζωή τους 427 ασθενείς και καταγράφηκαν 5.322 νέα κρούσματα.
Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 35.713 και είχαν χάσει την ζωή τους 2.978 άνθρωποι. Την ίδια ώρα, 415 άτομα εξετάσθηκαν και βγήκαν αρνητικά στον ιό.
Στην Λομβαρδία τα συνολικά κρούσματα είναι 19.884 και οι νεκροί 2.168. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 5.214 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 531 . Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 3.484, με 115 νεκρούς.

Ταξιδιωτική οδηγία επιπέδου 4 από το State Department

Πρώτη φορά στην ιστορία εξέδωσε τέτοια οδηγία η Ουάσινγκτον.

Μια πρωτοφανή οδηγία εξέδωσε η Ουάσινγκτον καλώντας τους πολίτες της από όλες τις χώρες του πλανήτη να επιστρέψουν. Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν και προφανώς αποτελεί άλλη μια απόδειξη της σοβαρότητας της πανδημίας του κορωνοϊού που έχει παραλύσει τον κόσμο.

Η Ουάσινγκτον, με νέα ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε για όλους τους Αμερικανούς πολίτες, τους καλεί να μην φεύγουν στο εξωτερικό για κανέναν λόγο και όσοι βρίσκονται σε άλλες χώρες να επιστρέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν αυτό είναι εφικτό.

Η ταξιδιωτική οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που εκδόθηκε λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, είναι επιπέδου 4 και αφορά όλες τις χώρες του πλανήτη, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν.

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνιστά στους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό, λόγω του παγκόσμιου αντίκτυπου του Covid-19», ανέφερε στο Twitter το υπουργείο.

«Στις χώρες όπου υπάρχουν ακόμη επιλογές για να φύγουν μέσω εμπορικών διόδων, οι Αμερικανοί πολίτες που διαμένουν μόνιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να οργανωθούν για να επιστρέψουν αμέσως», πρόσθεσε. Δεν διευκρινίστηκε αν οι αμερικανικές αρχές θα αναλάβουν τη διαδικασία επαναπατρισμού των πολιτών τους ή όχι.

Το μέτρο αυτό λαμβάνεται αφού έκλεισαν πολλά σύνορα χωρών σε όλον τον κόσμο, όπως αυτά των ΗΠΑ με τον Καναδά. Έχουν διακοπεί επίσης τα ταξίδια των μη Αμερικανών πολιτών από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η πανδημία.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ακυρώνει τη χορήγηση βίζας στις περισσότερες πρεσβείες του κόσμου

Ακυρώνονται στις πρεσβείες και τα προξενεία των περισσότερων χωρών τα καθιερωμένα ραντεβού για χορήγηση βίζας. Δεν είναι σαφές, μέχρι στιγμής, πότε θα τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση και για πόσο καιρό θα ισχύσει.
Μια σειρά από αμερικανικές πρεσβείες ανά τον κόσμο θα αναστείλουν τη διαδικασία έκδοσης βίζας, όπως ανακοίνωσε - συγκεκριμένα - την Τετάρτη εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο αξιωματούχος δεν έδωσε ακριβή αριθμό χωρών, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι οι περισσότερες χώρες θα επηρεαστούν από την απόφαση. Οι υπηρεσίες, πάντως, θεώρησης έκτακτης ανάγκης θα παραμείνουν διαθέσιμες για το κοινό.
Η απόφαση αναστολής θα επηρεάσει τη μεταναστευτική και μη μεταναστευτική βίζα σε χώρες με ταξιδιωτική οδηγία κλίμακας 2, 3, 4. Το γεγονός αυτό σημαίνει, δηλαδή, ότι θα επηρεαστούν περί τις 100 χώρες.

Η Αφρική πρέπει να «ξυπνήσει»

Ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus, προειδοποίησε ότι ο ιός COVID-19 αποτελεί μια "πρωτοφανή απειλή".

Σε μια συνέντευξη Τύπου, τόνισε την ανάγκη οι χώρες παντού να «συνεργάζονται από κοινού εναντίον ενός κοινού εχθρού ενάντια στην ανθρωπότητα».

Ακούστηκε επίσης μια προειδοποίηση για την Αφρική, λέγοντας ότι η ήπειρος αυτή πρέπει να «ξυπνήσει» και να «προετοιμαστεί για τα χειρότερα».

Σχεδόν 600 περιπτώσεις της πανδημίας έχουν αναφερθεί στην υποσαχάρια Αφρική, προκαλώντας ιδιαίτερη ανησυχία λόγω των ευάλωτων συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης της ηπείρου.

Η Λατινική Αμερική έχει περισσότερες από 1.300 καταγεγραμμένες περιπτώσεις και η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα της ηπείρου, η Βραζιλία, ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα την Τρίτη.

Ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας της Βραζιλίας Αουγκούστο Έλενο αποκάλυψε την Τετάρτη ότι ήταν θετικός σε τεστ για τον ιό.

Ο ΠΟΥ έχει επίσης ζητήσει μια πιο "επιθετική" δράση στη Νοτιοανατολική Ασία για την καταπολέμηση του ιού μετά τη αναφορά των ανησυχητικών αριθμών περιπτώσεων στην Ασία. Η Μαλαισία έχει ήδη απαγορεύσει την είσοδο στους ταξιδιώτες από το εξωτερικό, ενώ το Βιετνάμ έχει μπλοκάρει τους επισκέπτες από διάφορα ευρωπαϊκά έθνη.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας παρότρυνε τους πολίτες να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό και απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις περισσότερων από 100 ατόμων, καθώς οι περιπτώσεις του ιού ξεπέρασαν τις 500.
Αργή κατανόηση του κινδύνου

Μια ημέρα μετά την απαγόρευση των 30 ημερών από την Ευρωπαϊκή Ένωση στους ταξιδιώτες εκτός της ένωσης, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen αναγνώρισε ότι οι πολιτικοί είχαν αρχικά υποτιμήσει την απειλή.

«Καταλαβαίνουμε ότι μέτρα που φάνηκαν δραστικά πριν από δύο ή τρεις εβδομάδες, πρέπει να ληφθούν τώρα», είπε η ίδια στην εφημερίδα Bild.

Εντός της ΕΕ ορισμένες χώρες έχουν σφραγίσει τα σύνορα, ενώ τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα περισσότερα καταστήματα έκλεισαν τις πόρτες τους μέχρι την επόμενη ειδοποίηση,αλλάζοντας εντελώς τη ζωή στις πολυσύχναστες πόλεις της Ευρώπης.

Ο κάθε τομέας από τον τουρισμό έως τον τομέα των τροφίμων και την πολιτική αεροπορία επηρεάζονται σοβαρά καθώς η παγκόσμια οικονομία κλυδωνίζεται πλέον αποτελεσματικά. Το ξέσπασμα έχει επίσης καταστρέψει το παγκόσμιο αθλητικό και πολιτιστικό πρόγραμμα.

Στο ποδόσφαιρο, τα πρωταθλήματα της Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής έχουν αναβληθεί μέχρι το επόμενο έτος και τα τουρνουά τένις του Γαλλικού Open θα καθυστερήσει μέχρι το φθινόπωρο.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο εξακολουθούν να είναι υπό αίρεση. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αναγνώρισε ότι δεν υπάρχει "ιδανική" λύση, αφού ορισμένοι κορυφαίοι αθλητές δήλωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους σε περίπτωση που υλοποιηθούν φέτος οι αγώνες.

Τόσο ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision όσο και το ετήσιο φεστιβάλ μουσικής Glastonbury στην Αγγλία έχουν ακυρωθεί και ο πλανήτης βιώνει πλέον πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές προειδοποιούν ότι αναμένουν πως ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στις ΗΠΑ, θα αυξηθεί ραγδαία τις επόμενες ημέρες

Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν σήμερα το όριο των 10.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του Covid-19 και καταμετρούν 154 νεκρούς, σύμφωνα με τον απολογισμό του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Επομένως, οι ΗΠΑ είναι η έκτη κατά σειρά χώρα σε αριθμό καταγεγραμμένων κρουσμάτων, πίσω από την Κίνα, την Ιταλία, το Ιράν, την Ισπανία και τη Γερμανία, ενώ την ακολουθούν η Γαλλία και η Νότια Κορέα.

Σε παγκόσμια κλίμακα, καταμετρώνται περισσότερα από 220.000 κρούσματα και ο νέος κορωνοϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 9.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου έως τις 13.00 ώρα Ελλάδας.

Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές προειδοποιούν ότι αναμένουν πως ο αριθμός των κρουσμάτων στις ΗΠΑ, που υπερβαίνει πλέον τα 10.700, θα αυξηθεί ραγδαία τις επόμενες ημέρες, λόγω του μεγαλύτερου αριθμού διαγνωστικών τεστ που θα γίνουν.

Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων, αυτή τη στιγμή, έχει καταγραφεί στην πολιτεία της Νέας Υόρκης (άνω των 4.000).
πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...