Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2020

Το motto «μένω σπίτι» θα μεταλλαχθεί σε «παραμένω σπίτι»

Του Ιερομονάχου Μερκουρίου
Εφημερίου Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Σπάτων 


σχόλιο Γ.Θ : Διαβάστε το οπωσδήποτε και στείλτε το σε όλους τους ρασοφόρους που μας χρύσωσαν το χάπι του μένουμε σπίτι και δεν πάμε Εκκλησία


Τις τελευταίες ημέρες ήθελα να γράψω σχολιάζοντας τις απαράδεκτες απόψεις και στάσεις κάποιων Αρχιερέων και Ιερέων, οι οποίοι έδωσαν αφορμή με τα όσα προβάλλουν μέσω δημοσιευμάτων τους!
Έχω συγκεντρώσει αρκετό υλικό από τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών και σήμερα είχα σκοπό να γράψω για αυτό το θέμα. Μέχρι που συνάντησα κάτι ισχυρότερο και δραματικότερο από την κατάντια των λόγων κάποιων που κατέχουν Επισκοπικές και Ποιμαντικές θέσεις.
Την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, για πρώτη φορά ίσως στη ζωή τής Εκκλησίας, η Κυριακή και Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία είχε χαρακτήρα βαρύτατου πένθους!
Οι Αρχιερείς, Ιερείς, Διάκονοι και Μοναχοί, με τις πύλες των Ενοριακών Ναών και Μονών κλειστές για να μην εισέλθουν πιστοί εντός (αφού είναι απαγορευμένο από την Κυβέρνηση και σιωπηλά το αποδέχεται η Σύνοδος) θα λειτούργησαν, θα έψαλαν, θα έκαναν την Τελετή της Περιφοράς του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού και τέλος θα Κοινώνησαν και θα έλαβαν μέσα τους Σώμα και Αίμα Χριστού.
Καλώς έκαναν, όσοι το έπραξαν! Με κάποιο τρόπο οφείλουμε να συνεχίσουμε την Λατρεία μας προς τον Άγιο Τριαδικό Θεό!
Χωρίς όμως κανέναν εντός τού Ναού, απλού πιστού που δεν είναι ρασοφόρος, δεν μπορεί να υπάρξει η Κοινωνία Κλήρου και Πιστού Λαού! Μόνον ο Κλήρος δεν αρκεί για Δοξολογική Λατρεία! Άλλωστε, ο Κλήρος πηγάζει από τον Πιστό Λαό!
Όσο όμορφα και με πάθος να έψαλαν οι Ιεροψάλτες ή οι Μοναχοί, όσα φώτα κι αν άναψαν, όση κατάνυξη κι αν προσπαθούσε κάποιος να αισθανθεί, δίχως τον απλό πιστό με την απλή ευσεβή του επιθυμία να ανάψει ένα κερί, να προσκυνήσει τις Άγιες Εικόνες, να συμψάλλει το Μυστήριο που επιτελείται και τέλος να Μεταλάβει Χριστό, δεν μπορούσε να υπάρξει Δοξολογία Του Μυστηρίου και Ευχαριστιακή Κοινωνία.-
Όπως προανέφερα, υπήρχε έντονο πένθος στους Ναούς που τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία! Όποιος από εμάς τους ρασοφόρους δεν το ένιωσε, τότε, μάλλον δεν έχουμε γνώση και γεύση από Αυτόν που μεταλάβαμε!
Θα ήθελα να απευθυνθώ προς όλους τους Αρχιερείς και Ιερείς της Ελλαδικής Εκκλησίας που μένουν στη σιωπή.
Η σιωπή είναι σεβαστή από όλους μας κι αν δεν είναι σεβαστή από κάποιους θα πρέπει να γίνει.
Διότι ο προσευχόμενος άνθρωπος ποτέ δεν μιλά αμέσως! Αφήνει χώρο μέσα του για να του μιλήσει ο Θεός!
Και είμαι βέβαιος ότι οι Αρχιερείς και οι Ιερείς, που δεν μιλούν ακόμη (και είναι η πλειοψηφία), προσευχόμενοι παρατηρούν! Σεβαστό και Άγιο!
Αλλά ένα είδος διωγμού ξεκίνησε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων! Δεν είναι ούτε επιπολαιότητα αυτό που έπραξε, ούτε ευσεβισμός, ούτε ακρότητα, όπως έγραψαν κάποιοι Μητροπολίτες και Ιερείς ότι πρέπει να λείψουν αυτά τα φαινόμενα, πριν ακόμη απ’ το γεγονός του Μητροπολίτου Κυθήρων!
Είναι βαθιά πίστη αυτό που έπραξε ο Μητροπολίτης Κυθήρων!
Αυτός όμως που δεν την κατέχει σε βάθος, παρά στην επιφάνεια των τύπων, εύκολα μπορεί να επικαλείται ότι δεν διασαλεύεται η πίστη με την απομάκρυνση από τον Ιερό Ναό, τον Οίκο Του Τριαδικού Θεού ή ότι η πίστη είναι μέσα στον καθένα μας, άρα, δεν υπάρχει πρόβλημα αν δεν Κοινωνήσουμε Σώμα και Αίμα Χριστού!
Επιπλέον, για όσους επικαλούνται τις θυσίες Αγίων για συνανθρώπους τους ή τον αναχωρητισμό Ασκητών στις ερήμους όπου έμεναν χωρίς Θεία Κοινωνία για Μήνες ή Χρόνια, έχω να απαντήσω τα εξής.
Όλες οι περιπτώσεις που καταθέτουν κάποιοι ρασοφόροι είναι αλήθειες πραγματικών γεγονότων, αλλά λείπει κάτι στα περιστατικά αυτά.
Η ΕΠΙΒΟΛΗ! Κανένας δεν τους επέβαλλε να θυσιαστούν για τον αδελφό ή να ασκηθούν σε ερήμους, αντιθέτως, το έπραξαν με την ελευθερία της επιλογής (αυτεξούσιο). Στην περίπτωση των ημερών μας, μάς επιβάλλεται να μην κάνουμε τίποτα!
Με επιβολή (με το ζόρι που λέμε) δεν θέλει να μπείς στην Εκκλησία Του (στον Παράδεισο), ούτε ο Χριστός! Ας μην ερμηνεύουμε κατά το δοκούν κάποια θέματα για να δικαιολογήσουμε την κατάσταση!
Όσο για το θέμα τής διασάλευσης τής πίστης που ανέφερα λίγο πιο πάνω, πρέπει να πώ ότι κανένας άνθρωπος δεν είναι τόσο πιστός, ώστε να μην έχει ανάγκη της Κοινωνίας μέσω της Εκκλησίας Του Χριστού, όπως και της Δωρεάς τής μετοχής του, στο Μυστήριο τής Θείας Μεταλήψεως Του Σώματος και Αίματος Του Κυρίου!
Πώς μπορούν να τα λένε αυτά, όταν ένας Προφήτης Ηλίας, κρυμμένος μέσα στο σπήλαιο τού όρους Χωρήβ δοκιμάστηκε η πίστη του σε σημείο να επιθυμεί τον θάνατο, διότι δεν ένιωθε καλύτερος από τους προγόνους του;
Όταν ένας Απόστολος Πέτρος απαρνήθηκε τρείς φορές τον Κύριο;
Όταν ένας Απόστολος Θωμάς απίστησε στα λεγόμενα των υπολοίπων Μαθητών για την Παρουσία του Χριστού;
Όταν οι Αποστόλοι κρύβονταν για τον φόβο των Ιουδαίων;
Όταν ένας Άγιος Γρηγόριος Θεολόγος λόγω αναταραχών στην Εκκλησία, γέρος και φανερά κουρασμένος, λέει τα ανατριχιαστικά λόγια που υποδηλώνουν την βαθιά του πίστη: «ο Χριστός κοιμάται, δεν μπορεί να συμβαίνουν αυτά!»;
Ποτέ δεν υπήρξε Άγιος της Εκκλησίας Του Χριστού που να μην είχε βαθιά πίστη και παράλληλα ψήγματα απιστίας ή απελπισίας!
Και αυτό γιατί υπάρχει πάντοτε ο ανθρώπινος παράγοντας! Η ατέλεια της ανθρώπινης φύσης μας!
Έτσι, ο Χριστός μάς λέει για να μας ηρεμεί: «τα αδύνατα για εσάς θα τα πράξω Εγώ»!
Άγιοι Αρχιερείς και Ιερείς τής Εκκλησίας τής Ελλάδος, που τηρείτε εν προσευχητική σιωπή έως τις 30/3, αυτό είναι ίσως η αρχή.
Το motto «μένω σπίτι» θα μεταλλαχθεί σε «παραμένω σπίτι» κι έπειτα ίσως να καταλήξει σε «επιμένω σπίτι». Και αυτό κακό δεν είναι! Όλοι θέλουμε να προστατεύσουμε τους συνανθρώπους μας!
Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι, ενώ μπορεί να δοθεί άμεση και ακίνδυνη λύση για να μετέχει ο απλός ευσεβής πιστός στην Θεία Κοινωνία Του Παντοδύναμου Τριαδικού Θεού, εμείς επιλέγουμε να Κοινωνούμε μόνοι!
Γιατί; Για την ειδική ομάδα των ρασοφόρων Σταυρώθηκε ο Χριστός; Μόνον για εμάς παρέδωσε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας;
Νιώθουμε καλά μέσα μας που, ενώ εμείς λαμβάνουμε εντός μας την Αληθινή Ζωή, όλος ο ευσεβής πόθος του πιστού να λάβει και αυτός την Αληθινή Ζωή μέσα του, αρκείται σε μια εικονική πραγματικότητα του Μυστηρίου μέσω τηλεόρασης και ραδιοφώνου;
Εμείς οι ίδιοι θα τους εισάγουμε στους Ναούς για να Κοινωνήσουν λίγοι-λίγοι. Δεν θα υπάρξουν προβλήματα.
Δώστε παρακαλώ λύση! Μη τους γυρίσετε την πλάτη με την πρόφαση της απόφασης ενός, άπιστου και άγευστου Σώματος και Αίματος Χριστού, ΦΕΚ!
Δεν μπορεί να παραθεωρείται το Αποστολικό ανάγνωσμα της Γ΄ Κυριακής των Νηστειών: «Πᾶς γὰρ ἀρχιερεὺς ἐξ ἀνθρώπων λαμβανόμενος…», καθώς και το αντίστοιχο Ευαγγελικό ανάγνωσμα: «Ὃς γὰρ ἂν θέλῃ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ σῶσαι, ἀπολέσει αὐτήν·…»!
Να με συγχωρείτε!

12 σχόλια:

 1. να αγιασει η καρδια ο νους το χερι που τα εγραψε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η απορία μου είναι,δε διάβασαν αυτοί οι θεολόγοι και οι αρχιερείς Παλαιά Διαθήκη και δε κατάλαβαν ότι η ιστορία του Εβραϊκού λαού είναι η ιστορία και του Xριστιανισμού;Όταν οι Εβραίοι απομακρύνονταν από το Θεό και συμπορεύονταν με τα έθνη τα ειδωλολατικά,είχαν ασθένειες,θανάτους και υποδουλώνονταν στους εχθρούς τους,μέχρι και τα Iερά και τα Oσια τους και η Κιβωτός του Μαρτυρίου έπεσε στα χέρια των εχθρών τους.Και όταν ενθυμούνταν τοv Θεό και μετανοούσαν, ερχόταν η ηρεμία,η ησυχία και η γαλήνη στα σπίτια τους.Αντί να κηρύξουν μετάνοια ταπείνωση και αποχή από την αμαρτωλή ζωή,αντί να καταφύγουν στοv Κύριο με παρακλήσεις και δεήσεις προς τον δυνάμενο να μας σώσει από την ασθένεια,απαγορεύουν τη θεία λειτουργία και τις ακουλουθίες της Εκκλησίας, καταργούν τα όπλα πού μπορούν να πολεμήσουν κάθε κακό!
  Η απιστία και η αποστασία στο αποκορύφωμά της!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Άνθρωπε του Θεού μια απορία. Σε περίπτωση που κάποιος θέλει να μετά λάβει με πόθο ψυχής και δεν μπορεί λόγω της καταστάσεως της επιβαλλομενης και τον βρει ο θάνατος την ευθύνη και το κρίμα της παρεμπόδισηςτου ποιος θα το σηκώσει;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι εργάτες του κακού, σε όποια ταξη και αν ανήκουν ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ ΤΟΥΣ!!! Από τα χέρια του ΘΕΟΥ κανείς δεν θα γλιτώσει.

   Διαγραφή
  2. ΑΔΕΛΦΕ!!!ΘΙΓΕΙΣ ΕΝΑ ΠΟΛΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΖΗΤΗΜΑ.
   Α Π Α Γ Ο Ρ Ε Υ Σ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑ - Α Π Α Γ Ο Ρ Ε Υ Σ Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ....
   ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗΣ...
   ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ Η ΑΜΑΡΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΦΥΣΗ ΜΑΣ...ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΑΜΑΡΤΑΝΟΥΜΕ ΣΥΝΑΧΕΙΑ....
   ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ;;;ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΦΥΓΕΙ ΑΝΕΤΟΙΜΟΣ;;;
   ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ κ ΤΟ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΝΑΩΝ;;;
   ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ κ ΟΙ ΙΕΡΟΙΣ ΤΙ ΕΠΡΑΞΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥΣ;;;
   Ο ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ

   Διαγραφή
 4. Δοξα τω Θεω που υπαρχουν ανθρωποι να αντιδρασουν σ'αυτες τις καταστασεις. Καποιος πρεπει να βγει να τα πει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τα λόγια δεν είναι αντίδραση.
   Από λόγια έχουμε πολλά να θυμόμαστε.

   Ίσως ο Θεός το έφερε αυτό, έτσι ώστε να μην γίνονται τα παρακάτω:

   1) Να μην συλλειτουργούν οι ιερείς μας με τους αιρετικούς και σχισματικούς της Ουκρανίας. Από αυτό, ακόμα και εγώ που έχω γερό στομάχι, αηδίασα και έγινα έξω φρενών.

   2) Να μην μνημονεύουν οι ιερείς το όνομα των αιρετικών επισκόπων τους. Άλλη πηγή αηδίας αυτό... Να ονομάζεις "ορθοτομούντα τον λόγον της Αληθείας" έναν διαολεμένο ρασοφόρο που έχει ασπαστεί όλες τις αναγνωρισμένες αιρέσεις ως οδούς σωτηρίας και που διώκει μανιωδώς κάθε αληθινό ορθόδοξο.

   3) Να μην κοινωνούνε αναξίως οι Έλληνες. Μη κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Ξέρουμε πολύ καλά όλοι την πνευματικότητα των Ελλήνων. Και ξέρουμε και πόσο μπαζωμένη είναι η συνείδησή τους. Ίσως δεν μας άντεχε άλλο ο Θεός να ερχόμαστε μέσα στη βρώμα μπροστά Του.

   4) Να αποκαλυφθεί η πίστη μας και η πίστη των επισκόπων μας. Και, ως αναμενόμενο, η αποκάλυψη ήταν απογοητευτική, για άλλη μια φορά.

   Γενικά, νομίζω πως ο Θεός μας βαρέθηκε να μας βλέπει να παίζουμε θέατρο. Να είμαστε χριστιανοί στα έθιμα και αντίχριστοι στο βίο. Έτσι, είπε να μας καταργήσει και τα έθιμα, χρησιμοποιώντας τους αντίχριστους κυβερνήτες μας, που τόσο αγαπάμε.

   Διαγραφή
  2. simfono apolitos mazi sou

   Διαγραφή
 5. ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΛΟΓΙΑ ΘΕΟΥ ΝΑ ΒΓΕΙ ΕΝΑ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΙΕΡΕΩΝ ΑΝΑ ΝΟΜΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ ΝΑ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΕ ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΜΙΑ..ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ...Ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΑΣ ΤΟΧΕΙ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Τα ερωτήματα πολλά:
  Οι Πατριάρχες και Αρχιερείς,θα ζητήσουν συγγνώμη από τον Τριαδικό Θεό μας και θα αποκηρύξουν με ανάθεμα της αποφάσεις της ληστρικής ψευδοσυνοδου στο Κολυμπάρι τής Κρήτης;;
  Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος καί οι ιεράρχες μας, θα ζητήσουν συγγνώμη από τον Πατριάρχη Μόσχας καί από τόν Μητροπολίτη Ονούφριο,για την αναγνώριση τών ψευδο -ιεραρχών του Μητροπολίτη Επιφάνιου της Ουκρανίας;;
  Η κυβέρνηση θα αποσύρει τούς καταραμένους νόμους που περιλαμβάνει τα δικαιώματα της ομοφυλοφιλίας,των εκτρώσεων και των λαθραίων μεταναστών;;
  Η κυβέρνηση θα αποσύρει της διάβολο- ταυτότητες ID 2020(RIFD) ;;;
  Τίς οποίες δεν πρέπει να της παραλάβουν οι Χριστιανοί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Δημήτριος Mαντες26 Μαρτίου 2020 - 9:48 π.μ.

  ΑΚΥΡΗ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ!!
  ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΑΓΩΓΕΣ!!
  Οπως ολοι γνωριζετε,το ΣΥΝΤΑΓΜΑ της ΕΛΛΑΔΑΣ,στεκει πιο πανω απο καθε προσωρινο νομο η διαταγη της οποιας κυβερνησης,πολυ περισσοτερο,οταν αυτος ο νομος ερχεται σε καταφωρη αντιθεση με το γραμμα και το πνευμα του Συνταγματος.
  Παραπεμπω ολους τους συμπολιτες μου στο Αρθρο 5,παραγραφος 4 του Συνταγματος, οπου αναφερει ρητα:
  "Απαγορευονται ατομικα διοικητικα μετρα που περιοριζουν σε οποιονδηποτε Ελληνα την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ η εγκατασταση στη Χωρα,καθως και την ελευθερη εξοδο και εισοδο σ αυτη.Σε εξαιρερικες περιπτωσεις αναγκης,και μονο για την προληψη αξιοποινων πραξεων,ειναι δυνατον να επιβληθουν τετοια μετρα,υστερα απο αποφαση ποινικου δικαστηριου,οπως νομος οριζει."
  Αντι λοιπον για οποιοδηποτε " κωλοχαρτο " και αδεια εξοδου απο το σπιτι μας, καλο θα ειναι να διαβασουμε μια απλη φωτοτυπια στον αστυνομικο το αρθρο 5, παρ.4 του Συνταγματος,να τον προειδοποιησουμε οτι προβαινει σε πραξη ΠΑΡΑΝΟΜΗ για την οποια θα διωχθει ποινικως και με ΑΓΩΓΗ,πολυ δε περισσοτερο,οταν δεν εξεδωσε κανενα ποινικο Δικαστηριο,καμια τετοια αποφαση εναντιον μας!(Οπως νομος οριζει)
  Η κυβερνηση Μητσοτακη προεβη εντελως αυθαιρετα στην παρανομη καταδικη ενος ολοκληρου λαου,αντικαθιστωντας τη Δικαστικη Εξουσια.
  Δηλαδη,μας δικασαν και μας καταδικασαν εν μια νυκτι σε παρανομο και αντισυνταγματικο ΕΓΚΛΕΙΣΜΟ,κοντρα σε καθε Νομο,σε καθε λογικη,με γεροντακια που εφυγαν απο λοιμωξη του αναπνευστικου,διοτι οπως ΟΛΟΙ πλεον γνωριζετε,ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΟΡΩΝOΙΟΣ!!
  Το παραμυθι αυτο κατερρευσε!!
  Και τωρα αγαπημενοι μου Συμπολιτες που μαθατε την ΑΛΗΘΕΙΑ,οπως μας δικασαν αυτοι και μας καταδικασαν παρανομα σε μια νυχτα,ερχεται η σειρα μας να τους ΔΙΚΑΣΟΥΜΕ και να τους ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ!!
  Με τη μονη διαφορα!
  Εμεις θα τους στειλουμε κανονικα στην Ελληνικη Δικαιοσυνη και θα περασουν κανονικη Δικη!
  Αν προλαβουμε!
  Διοτι φωνη Λαου,Oργη Θεου!!
  Ειμαστε πολυ ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ ολοι τωρα κ. Μητσοτακη!!
  Ερχομαστε και δε θα ξερετε που να κρυφτειτε σε λιγο!
  Μολις μαθουν ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δημήτρη καλησπέρα
   Ξεκαθαρίζω καταρχήν ότι είμαι 150% μαζί σου!
   Ωστόσο χρήζει διευκρίνισης το που θα ασκηθεί η αγωγή ... Στο όργανο που ασκεί τα καθήκοντα που απορρέουν από αυτή την παράνομη πράξη ή στον εκδίδοντα το νόμο που έχει την ασυλία...

   Διαγραφή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...