Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Ένωση Γιατρών Τουρκίας : “Τα στοιχεία που ανακοινώνει ο υπουργός είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου”…

¨Είμαστε μάρτυρες πως από τις 11 Μαρτίου 2020 που εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα η επιδημία του COVID-19, εξαπλώνεται με ταχύτητα στην πατρίδα μας.
Τον απολογισμό αυτής της επιδημίας που συνιστά απειλή για την κοινωνία και ένα σημαντικό μέρος των εργαζομένων στην υγεία, τον παρακολουθούμε από τα ημερήσια tweet του υπουργού υγείας κυρίου Φαχρεττιν Κοτζά. Ακόμη δεν είναι δυνατό να αποκτήσουμε πιο λεπτομερείς πληροφορίες από το υπουργείο υγείας ή από ιστοσελίδα κάποιου άλλου επίσημου φορέα.
Στην πλειοψηφία όμως των προηγμένων χωρών γίνεται πολύ πιο πλήρης ενημέρωση σχετικά με την επιδημία και οι ανακοινώσεις δεν γίνονται μόνο από τα με περιορισμένο αριθμό λέξεων tweet του υπουργού, αλλά με εξουσιοδοτημένους φορείς υγείας (για παράδειγμα στις ΗΠΑ το Centers for Disease Control και στη Γερμανία το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ).
Διότι εκείνες οι χώρες έχουν αντιληφθεί καλά το εξής: Ο αγώνας ενάντια στην πανδημία αφορά το σύνολο της κοινωνίας, είναι ένας αγώνας στον οποίο ο κάθε πολίτης πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και ότι αν οι πολίτες δεν ενημερωθούν επαρκώς για την εξάπλωση της επιδημίας μέσα στην κοινωνία, τότε δεν θα είναι δυνατόν να πειστούν επαρκώς στο θέμα των ατομικών μέτρων προστασίας, από το πλύσιμο των χεριών ως την αύξηση των κοινωνικών αποστάσεων.
Για τους παραπάνω λόγους είναι απαραίτητο καταρχήν η ηγεσία του υπουργείου και οι δημόσιοι λειτουργοί να αλλάξουν στάση, όσον αφορά την μετάδοση πληροφοριών προς το κοινό σχετικά με την επιδημία. Η κοινή γνώμη και οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας ζητούν να εφαρμοστεί η αρχή της διαφάνειας που από την αρχή ζήτησε ο Ιατρικός Σύλλογος Τουρκίας
Από την πρώτη μέρα που η πανδημία άρχισε να επηρεάζει τον κόσμο μέχρι την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στην πατρίδα μας, η χώρα μας είχε μία χρυσή ευκαιρία να ετοιμαστεί. Στην περίοδο αυτή έπρεπε να είχαν ετοιμαστεί η απαραίτητη υποδομή για τα τεστ, η οργάνωση των υπηρεσιών υγείας σύμφωνα με τις αναγκαιότητες της πανδημίας, η εκπαίδευση της κοινωνίας στην προστασία και η προμήθεια του προστατευτικού εξοπλισμού που είναι απαραίτητος για τους εργαζόμενους στην υγεία.
Με βάση τα στοιχεία τα οποία ανακοινώθηκαν χθες, ο αριθμός των τεστ που έχουν γίνει μέχρι τώρα στη χώρα μας είναι ανεπαρκείς και σε σύγκρουση με χώρες που μπορούν να συγκριθούν μαζί μας στον πληθυσμό είναι περίπου στο 1/10. Ως αποτέλεσμα του ανεπαρκούς αριθμού των τεστ η εικόνα σχετικά με τα θετικά τεστ που ανακοίνωσε χθες ο κύριος υπουργός γνωρίζουμε πως είναι ανεπαρκής.
Ο αριθμός αυτών που προσφεύγουν σε φορείς υγείας με υποψία για COVID-19 και των οποίων τα κλινικά χαρακτηριστικά ή τα στοιχεία από τον τομογράφο συνάδουν με άρρωστο του COVID-19 και νοσηλεύονται, είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των ανακοινωθέντων θετικών τεστ. Ή για να το πούμε αλλιώς τα στοιχεία που ανακοινώνει στα tweet του ο υπουργός Υγείας αντιπροσωπεύουν μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Ως Ιατρικός Σύλλογος Τουρκίας και από τους συναδέλφους μας στα νοσοκομεία, γνωρίζουμε καλά πως έτσι είναι η κατάσταση.

Ιστοσελίδα του Ιατρικού Συλλόγου Τουρκίας

http://www.ttb.org.tr/kollar/COVID19/haber_goster.php?Guid=f704779a-6f6e-11ea-a219-c213173be5c8
https://tourkikanea.gr/uncategorized/ios-44/ 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...