Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

Το να αγκαλιάζετε τα παιδιά για καληνύχτα είναι τρόπος επικοινωνίας της αγάπης χωρίς να πείτε λέξη

Οι περισσότεροι γονείς αναγνωρίζουν ότι η ήσυχη συνέπεια ενός προγράμματος ύπνου είναι παρήγορη και κατευναστική για τα παιδιά τους, παρόλο που οι γονείς σπάνια σκέφτονται τις επιδράσεις που αυτό το πρόγραμμα και η ρουτίνα έχει στους ίδιους τους τους εαυτούς. Τουλάχιστον 1 έρευνα συμπεραίνει ότι το τακτικό πρόγραμμα μειώνει το στρες των γονιών, το οποίο με τη σειρά του έχει θετικά αποτελέσματα στα συναισθήματα των παιδιών, στη ρύθμιση της συμπεριφοράς τους και στην προθυμία τους να μάθουν.
Το να διαβάζετε βιβλία δίνει στα παιδιά το άγγιγμα που χρειάζονται μέσω της αγκαλιάς και των χαδιών.

Η ώρα του βιβλίου επίσης βοηθά τα παιδιά να μαθαίνουν νέες έννοιες, γλώσσες και να αποκτήσουν προ-αναγνωστικές ικανότητες.

Το να βουρτσίζουν τα δόντια τους και να φοράνε τις πυτζάμες τους βοηθά τα παιδιά να αποκτήσουν μια αυτονομία και ικανότητες φροντίδας για τον εαυτό τους.

Το να τους δώσετε αυτή την τελευταία γουλιά νερό πριν κοιμηθούν, να φτιάξετε την κουβέρτα τους και να τα βοηθήσετε να ξαπλώσουν ενισχύει το ρόλο σας ως φροντιστή. Λέγοντας στα παιδιά σας ότι τα αγαπάτε και ότι παρατηρήσατε όλα τα ωραία πράγματα που κάνουν τους υπενθυμίζει ότι παρ’ όλες τις αντιπαραθέσεις ή τις έντονες στιγμές, πάντα θα είναι οι αγαπημένοι σας άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Το να κάνετε μια αγκαλιά για καληνύχτα είναι τρόπος επικοινωνίας της αγάπης και της καλοσύνης χωρίς να λέτε καμία λέξη.

Ενώ όλα αυτά είναι υπέροχα, ίσως το πιο σημαντικό από όλα είναι να χρησιμοποιήσετε αυτή την ώρα της κατάκλισης για να πάρετε χρόνο να ακούσετε τα παιδιά σας.

Η ώρα του ύπνου είναι τέλεια πάροχος αυτού του ήσυχου χώρου που χρειάζονται τα παιδιά για να ακουστούν οι δικές τους φωνές, να εκφράσουν τους εαυτούς τους, να μιλήσουν για τις αμφιβολίες ή τους φόβους τους, να πουν όλα όσα τους συνέβησαν ή να μοιραστούν την καλύτερη στιγμή της ημέρας.
Τα παιδιά περνούν πολύ χρόνο της ημέρας τους ακούγοντας ή μέσα σε διδασκαλία από τους άλλους αλλά είναι σημαντικό να δημιουργείτε λίγο χώρο και γι’αυτά να καθοδηγήσουν τη συζήτηση.

Το να ακούτε την ώρα του ύπνου δίνει χώρο στα παιδιά σας να σας πουν τις ιστορίες τους χωρίς την πίεση της απάντησης μιας κατευθυνόμενης ερώτησης (όπως το: πως ήταν το σχολείο; Ή με ποιόν έπαιξες στο διάλειμμα;) δυναμώνει το μεταξύ σας δέσιμο και αποτελεί την εναρκτήριο για ένα σχέδιο υγιούς συνομιλίας που μπορεί να συνεχιστεί κατά την ενήλικη ζωή.

Πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...