Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

Με αυτούς τους τρόπους θα ενισχύσετε τη μνήμη του παιδιού

Η σωστή διατροφή των παιδιών, που πηγαίνουν στο σχολείο, είναι το Α και το Ω για την καλύτερη απόδοσή τους στις σχολικές υποχρεώσεις.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν το παιδί τρέφεται σωστά, μπορεί να ανταπεξέλθει στο πρόγραμμα του σχολείου, αλλά και να έχει καλύτερες επιδόσεις στα μαθήματα.

Μάλιστα, υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που ενισχύουν τη μνήμη και βοηθούν στη συγκέντρωση του παιδιού.

Το πρωινό
Είναι απαραίτητο στα παιδιά, αφού καθορίζει την απόδοσή του στο υπόλοιπο της ημέρας. Τα παιδιά που λαμβάνουν έναν θρεπτικό πρωινό, μπορούν να ανταπεξέλθουν καλύτερα στις υποχρεώσεις τους. Σε αντίθεση με τα παιδιά που δεν τρώνε πρωινό και τα οποία μέσα στην ημέρα εμφανίζουν σημάδια κούρασης, μειωμένης απόδοσης και όρεξης, έλλειψη συγκέντρωσης, αφηρημάδα και υπερκινητικότητα.

Υδατάνθρακες

Πλούσιες πηγές υδατανθράκων με βάση τη γλυκόζη είναι τα σιτηρά, δημητριακά και τα παράγωγα αυτών. Τα φρούτα (μήλα, μπανάνες, εσπεριδοειδή κ.α.), τα λαχανικά, τα όσπρια και τα γαλακτομικά, όπως το τυρί, το γάλα, το γιαούρτι κ.α.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Β
Το κρέας, τα ψάρια, τα μη επεξεργασμένα δημητριακά, το καλαμπόκι, οι ξηροί καρποί κ.α. είναι από τις τροφές, που είναι πλούσιες σε βιταμίνες Β και βοηθούν στην ενίσχυση της μνήμης.

Γλυκόζη


Την χαρακτηρίζουν ως «καύσιμο του εγκεφάλου». Σύμφωνα με μελέτες, σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου συμβαίνουν σύντομες πτώσεις στη διαθεσιμότητα της γλυκόζης. Αυτές μπορεί να επηρεάσουν διάφορες γνωσιακές λειτουργίες, όπως η προσοχή, η μάθηση και η μνήμη. Γι’ αυτό και η χορήγηση της γλυκόζης μπορεί να βελτιώσει τη γνωσιακή λειτουργία. Η γλυκόζη περιέχεται στα αμυλούχα τρόφιμα (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, πατάτες), στα φρούτα, στους χυμούς, στο μέλι, στις μαρμελάδες, αλλά και στη σοκολάτα. Η τελευταία δεν θα πρέπει να απουσιάζει από τη διατροφή του παιδιού, αλλά πάντα με μέτρο. Προτιμήστε, καλύτερα τη μαύρη σοκολάτα.

Πέρα από τις τροφές, σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της μνήμης παίζει και η ενυδάτωση. Εκτός από το νερό, ο οργανισμός μπορεί να ενυδατωθεί με χυμούς, γάλα, φρούτα ή λαχανικά. Τέλος και η άθληση παίζει το δικό της σοβαρό ρόλο στην ενίσχυση της συγκέντρωσης και μνήμης, αφού σύμφωνα με μελέτες, η φυσική δραστηριότητα βελτιώνει την κατάσταση του εγκεφάλου.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...