Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Ο Πρόεδρος των Σκοπίων έριξε «βόμβα» υποστηρίζοντας με διάγγελμα ότι δεν υπογράφει τη συμφωνία προδότη Τσίπρα - Ζάεφ

Πολιτικό θρίλερ στα Σκόπια: «Βόμβα» Ζάεφ στη «ρουκέτα» Ιβάνοφ – «Εξετάζουμε το σενάριο των πρόωρων εκλογών» – Βαθαίνει το χάσμα

Πολιτικό θρίλερ στα Σκόπια, καθώς κυβέρνηση, αντιπολίτευση και Ιβάνοφ τρώγονται μεταξύ τους. Οι χαρακτηρισμοί που ρίχνει ο ένας στον άλλον είναι βαρύτατοι, με ολα τα σενάρια να είναι ορθάνοιχτα αυτή την στιγμή.

Aν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε τα Σκόπια μπορεί να μπουν σε τέλμα και η κατάσταση να ξεφύγει πέρα από κάθε όριο. Το ζήτημα είναι ένα βέβαια. Με ποιους διαπραγματευόμαστε κααι γιατί;

Και εάν οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές; Τότε τι θα επακολουθήσει; Κάποιοι λοιπόν βιάζονται για λύση. Η ανακοίνωση ΝΑΤΟ-ΕΕ που ακολουθεί λίγο πιο κάτω δείχνει ποιοι κρύβονται από πίσω.

Ο Πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ μετά τη συνάντηση της Τετάρτης έριξε «βόμβα» υποστηρίζοντας με διάγγελμα ότι δεν υπογράφει αυτή τη συμφωνία για να έρθει λίγο αργότερα ο Πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ να αφήσει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο εκλογών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ζάεφ απάντησε στον Γκιόργκι Ιβάνοφ με κάλπες. Τι ακριβώς είπε; Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερωτήσεις Σκοπιανών δημοσιογράφων, άφησε ορθάνοιχτο το παράθυρο των πρόωρων εκλογών. «Εάν οι περιστάσεις το απαιτήσουν», απάντησε σε σχετική ερώτηση για τις κάλπες εξηγώντας πως μπορεί να στηθούν ταυτόχρονα με το δημοψήφισμα το φθινόπωρο.

Τι δήλωσε ο Ιβάνοφ:

«Η συμφωνία παραβιάζει τη συνταγματική τάξη και το νομικό καθεστώς».

Είπε ακόμα πως «σήμερα για πρώτη φορά σήμερα είχε μια εικόνα για τη συμφωνία ότι και τις θέσεις που έχουν «χτιστεί» μέχρι τώρα, έχουν παραβιαστεί».

«Με αυτή τη συμφωνία, η μακεδονική ταυτότητα δεν ενισχύεται και τα ήδη αποκτηθέντα δικαιώματα στα Ηνωμένα Έθνη υποβαθμίζονται. Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση ηττήθηκε, ενώ η 20ετής ιστορία του ανεξάρτητου κράτους της πΓΔΜ διαγράφεται.

Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αποτελούν άλλοθι για μια κακή συμφωνία. Ως πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, θα προσπαθήσω να επιτύχω μια λύση που δεν θα παραβιάζει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα του μακεδονικού λαού. Δεν θα υποστηρίξω και δεν θα υπογράψω αυτό το ταπεινωτικό κείμενο σχετικά με τη συμφωνία».

Τι σημαίνει αυτό; Οτι οι διαπραγματεύσεις πλέον βρίσκονται στον αέρα, καθώς η συμφωνία δύσκολα θα περάσει πλέον.

Ο Πρόεδρος των Σκοπίων, μπορεί να τινάξει στον αέρα τις διαπραγματεύσεις σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας.

Από την άλλη πλευρά το γνωστό εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη των εσωτερικών οργάνων για να συζητηθούν οι αντιδράσεις πάνω στην συμφωνία με την Ελλάδα.

«Οι απόψεις του VMRO-DPMNE είναι γνωστές, αμετάβλητες και ακριβείς. Δεν θα απομακρυνθούμε από τις αρχικές μας πεποιθήσεις . Το VMRO-DPMNE δεν θα δεχθεί αλλαγή του Συντάγματος, προκειμένου να αλλάξει η ονομασία η χώρα .

Αν ο Ζάεφ προσπαθεί με λαθρεμπόριο και συνθηκολόγηση να γλιστρήσει μέσα από την νόμιμη κοινοβουλευτική διαδικασία, πρέπει να ξέρει ότι το δημοψήφισμα θα πρέπει να γίνει οπωσδήποτε και θα είναι δεσμευτικό και όχι συμβουλευτικό», δήλωσε ο ηγέτης του VMRO-DPMNE, Christian Mickoski σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με την με την Ελλάδα.

Ο ίδιος κατηγόρησε τον Ζάεφ ότι διεξήγαγε διαπραγματεύσεις που κρατήθηκαν μυστικές από όλους.

«Το VMRO-DPMNE δεν συμπεριλήφθηκε σε αυτές τις διαδικασίες και τώρα είναι ξεκάθαρο γιατί. Ο Ζάεφ μονοπώλησε τη διαδικασία.

Το μόνο πράγμα που συνέβη ήταν ότι είχε μια τηλεφωνική συνομιλία . Αυτή είναι μια νίκη της Ελλάδας, αυτή είναι η λεγόμενη συμφωνία. Εάν αυτή η συμφωνία είναι η αποδοχή μιας αλλαγής στο Σύνταγμα, πρόκειται για σύμβαση συνθηκολόγησης.

Το κακό αποτέλεσμα οφείλεται στην άσκηση διπλωματίας με ανικανότητα και άγνοια. Ο Ζάεφ έδειξε αστάθεια και βιασύνη .

Υπάρχει μια αλλαγή στο σύνταγμα, οπότε τώρα δεν πείθει κανέναν ο Ζάεφ για όσα είπε για την μακεδονική ταυτότητα. Είναι ένας παραπλανημένος και αυτό είναι εις βάρος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας», είπε ο Μιτσκόφσκι.

ΕΕ και ΝΑΤΟ για τη συμφωνία: Να μην πάει χαμένη η ευκαιρία, παράδειγμα για άλλους

Κοινή δήλωση για την επίλυση του ονοματολογικού έκαναν ο Ντόναλντ Τουσκ και ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Καλωσορίζουμε τη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στους πρωθυπουργούς Τσίπρα και Ζάεφ, για μία λύση στο ονοματολογικό», ανέφεραν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η μοναδική ευκαιρία επαναπροώθησης της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης της ευρύτερης περιοχής των δυτικών Βαλκανίων δεν θα πάει χαμένη. Αυτή η συμφωνία αποτελεί ένα παράδειγμα για άλλους για το πώς να εδραιώσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», συμπλήρωσαν.

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα την Παρασκευή από τις παμμακεδονικές οργανώσεις

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κατά της συμφωνίας για το όνομα της ΠΓΔΜ οργανώνουν το πρωί της Παρασκευής οι παμμακεδονικές οργανώσεις.

Το ραντεβού έχει δοθεί έξω από τη Βουλή.

Νέα συγκέντρωση προγραμματίζεται το πρωί του Σαββάτου στις Πρέσπες όπου αναμένεται η υπογραφή της συμφωνίας.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...