Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Ταξίδι στο Ελσίνκι

Ορθόδοξος Ναός Ουσπένσκι
Uspenski




Ο ορθόδοξος ναός Ουσπένσκι είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, σχεδιάστηκε το από το Ρώσο αρχιτέκτονα Αλεξέι Γκορνόστεφ και κατασκευάστηκε μετά το θάνατό του το 1862-1868. Ο ναός βρίσκεται την πλαγιά ενός λόφου, κοντά στο επιβατικό λιμάνι του Ελσίνκι, απ’ όπου ο επισκέπτης απολαμβάνει τη θέα της πόλης. Αποτελεί την έδρα της ορθόδοξης επισκοπής του Ελσίνκι και θεωρείται η μεγαλύτερη ορθόδοξη εκκλησία της Δυτικής Ευρώπης. Στο ναό βρίσκονται πολλές πολύτιμες εικόνες μεταξύ των οποίων και η αγιογραφία του Αγ. Νικολάου του Θαυματοποιού, που εκλάπη το 2007 και ακόμα αναζητείται.

Η Φινλανδική Ορθόδοξη Εκκλησία (φινλανδικά: Suomen ortodoksinen kirkko, σουηδικά: Finska Ortodoxa Kyrkan) είναι αυτόνομη αρχιεπισκοπή του ορθόδοξου Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Η Εκκλησία έχει νομική κατοχύρωση, ως εθνική εκκλησία της Φινλανδίας, μαζί με την Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία της Φινλανδίας.[2].

Με τις ρίζες της στο έργο της Καρελίας από ιεραποστόλους που προέρχονταν από το Νόβγκοροντ κατά το Μεσαίωνα, η Φινλανδική Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν κομμάτι της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μέχρι το 1923. Σήμερα η Εκκλησία έχει τρεις επισκοπές με 58.000 μέλη, που αντιπροσωπεύουν το 1,1% του πληθυσμού της Φινλανδίας. Στην ενορία του Ελσίνκι υπάρχει ο μεγαλύτερος αριθμός των πιστών.

Το Ελσίνκι είναι η πρωτεύουσα της Φινλανδίας. Είναι μια πανέμορφη παραθαλάσσια πόλη με πολλά νεοκλασικά και αρ νουβό κτίρια, γραφικό λιμάνι, εντυπωσιακές πλατείες και πολύ πράσινο! Έχει περίπου 700.000 κατοίκους και περισσότερα από 300 νησάκια!



Senate Square

Η πλατεία Senate με τον επιβλητικό λευκό καθεδρικό "ναό", καθώς και τα εντυπωσιακά κτίρια που την περιβάλουν (το κεντρικό κτίριο του πανεπιστημίου, η εθνική βιβλιοθήκη και το κτίριο της κυβέρνησης), είναι το νούμερο ένα αξιοθέατο.

Suomenlinna

Ένα θαλάσσιο οχυρό, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο. Ήταν το πιο κομβικό σημείο άμυνας ενάντια στους εχθρούς. Η πρόσβαση γίνεται μόνο με πλοιάριο από το λιμάνι. Ο χώρος περιλαμβάνει τα τείχη, μικρά μουσεία, εστιατόρια και καφέ και προσφέρει όμορφη θέα προς την πόλη αλλά και τη θάλασσα.

Πλατεία Market

Είναι η μεγαλύτερη αγορά της πόλης. Εκεί θα βρείτε πάγκους με παραδοσιακά προιόντα, χειροποίητα αντικείμενα και σουβενίρ. Διαβάστε περισσότερα.

"Εκκλησία" Temppeliaukio

Είναι χτισμένη ή καλύτερα πιο σωστά, σκαλισμένη πάνω σε βράχο. Είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακή εξωτερικά αλλά και εσωτερικά με τον μεγάλο θόλο της και την μοναδική ακουστική του χώρου. Για αυτό τον λόγο συχνά διοργανώνονται κονσέρτα.

Το μνημείο του Sibelius

Βρίσκεται στο ομώνυμο πάρκο και είναι αφιερωμένο στον διάσημο Φινλανδό συνθέτη Jean Sibelius. Αποτελείται από 600 σωλήνες.

Κρουαζιέρα στο αρχιπέλαγος


Κάντε οπωσδήποτε μια μίνι κρουαζιέρα για να θαυμάσετε τα παραθαλάσσια εξοχικά των Φινλανδών.
Η θάλασσα είναι το χαρακτηριστικό του Ελσίνκι. Περιβάλλει την πόλη από τρεις πλευρές: το Νότο, την Ανατολή και τη Δύση. Υπάρχουν περίπου 330 νησιά από την ακτή του Ελσίνκι, πολλά είναι προσιτά μέσω γεφυρών και άλλα μόνο με πλοιάριο.


Άποψη της πόλης από το πλοίο
Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα δείτε τα όμορφα ξύλινα εξοχικά των Φιλανδών με τις προβλήτες τους, θα περάσετε κάτω από πολλές γέφυρες, θα δείτε την άποψη του λιμανιού μέσα από τη θάλασσα, θα περάσετε δίπλα από τα παγοθραυστικά και σε παραθαλάσσιες περιοχές του Ελσίνκι.


Υπάρχουν 3 εταιρίες που διοργανώνουν τις κρουαζιέρες: Sun Lines ,Royal Line και IhaLines. Το καλύτερο είναι να πάρετε ενημερωτικά φυλλάδια από όλες- φυλλάδια θα βρείτε στη πλατεία αγοράς ή ακόμα και στο ξενοδοχείο σας- για να αποφασίσετε ποια βόλτα σας ενδιαφέρει και σας βολεύει.


Βλέποντας τις φωτογραφίες μπορείτε να πάρετε μια ιδέα για την εξαιρετική αυτή κρουαζιέρα μέσα στο φυσικό τοπίο της πόλης.

Το πλοίο που πηγαίνει στα άλλα σκανδιναβικά κράτη
Μερικά από τα πιο όμορφα κτίρια και σπίτια κατά μήκος της διαδρομής.


Τα σπίτια είναι ουσιαστικά τα εξοχικά σπίτια των κατοίκων της πόλης. Λίγοι μένουν μόνιμα εκεί, ωστόσο πηγαίνουν τα σαββατοκύριακα και στις γιορτές, ακόμα και το χειμώνα! Στα περισσότερα από αυτά η πρόσβαση γίνεται μόνο με βάρκα.

Μικρά ξύλινα χρωματιστά σπίτια μέσα στο πράσινο και με σκαλίτσες στη θάλασσα.

Παρά το σχετικό κρύο,αν και Αύγουστος, κάποιοι κολυμπούσαν!

Πολλά σπίτια ίσα ίσα που διακρίνονται μέσα στο πράσινο!



Το αγαπημένο μου!

Μικρή πλαζ δίπλα σε σπίτι


Σπίτι με....υδροπλάνο!!


Καζίνο σε ένα νησάκι





Τα παγοθραυστικά περιμένουν το χειμώνα για να πιάσουν δουλειά!



Παραλία με αμμουδιά


Νεόκτιστη περιοχή




Εδώ φαίνεται ο εκπληκτικός ορθόδοξος ναός που είναι χτισμένος πάνω σε βράχο.


Loyly

Το συγκρότημα διαθέτει δημόσια παραδοσιακή σάουνα, δύο θερμαινόμενες σάουνες και εστιατόριο. Οι Φινλανδοί λατρεύουν τη σάουνα, αν θέλετε κι εσείς να δοκιμάσετε, αυτό είναι το καάλληλα μέρος.

Πάρκο Esplanade

Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και αποτελεί σημείο συνάντησης και χαλάρωσης των ντόπιων. Θα βρείτε πολλά εστιατόρια και καφέ. Στην σκηνή που υπάρχει εκεί φιλοξενούνται δρώμενα, με σημαντικότερο το κονσέρτο τζαζ μουσικής που γίνεται κάθε Ιούλιο.

Νησί Seurasaari

Είναι ένα ανοιχτό υπαίθριο δηλαδή μουσείο που παρουσιάζει την παραδοσιακή ζωή των Φινλανδών.

Ζωολογικός κήπος

Είναι φτιαγμένος σε ένα νησάκι, η απόσταση από τον ένα χώρο στον άλλο είναι αρκετά μεγάλη γιατί τα ζώα ζουν άνετα σαν σε φυσικό περιβάλλον. Διαβάστε περισσότερα.

Linnanmaki θεματικό πάρκο

Δημιουργήθηκε το 1950 και είναι ένα ενδιαφέρον λούνα παρκ με πολλές δραστηριότητες.

Μουσεία

Ξεχωρίζει το Εθνικό Μουσείο της Φινλανδίας, που παρουσιάζει την ιστορία της χώρας, από το την προιστορική εποχή μέχρι τον 19ο αιώνα.
Για τους λάτρεις των τεχνών, υπάρχει το μουσείο σύγχρονης τέχνης Kiasma και το Ateneum με πίνακες διάσημων ζωγράφων όπως ο Van Gogh.

Ολυμπιακό στάδιο

Βρίσκεται 2 χλμ έξω από την πόλη, στην περιοχή Toolo. Εκεί έγιναν οι ολυμπιακοί αγώνες του 1952 και σήμερα είναι το μεγαλύτερο γήπεδο της χώρας.


Πως θα πάτε
Πτήσεις εκτελούνται όλο το χρόνο με την Aegean. Τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχουν και τσάρτερ πτήσεις. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 3,5 ώρες. To αεροδρόμιο απέχει περίπου μισή ώρα από το κέντρο της πόλης. Μπορείτε να πάτε με τρένο (κόστος 5,5 ευρώ) με λεωφορείο (κόστος 6,60 ευρώ) ή ταξί (κόστος 40-45 ευρώ).


Μετακινήσεις στην πόλη
Η πόλη διαθέτει μετρό, τραμ και λεωφορεία. Το πιο εύκολο μέσο είναι το τραμ για μικρές αποστάσεις. Μπορείτε να πάρετε το τραμ 2 και 3 για να δείτε όλο το κέντρο της πόλης. Το εισιτήριο μιας διαδρομής στοιχίζει 2,50 ευρώ.


Πότε να πάτε
Καλύτερη εποχή είναι το καλοκαίρι και ιδιαίτερα από μέσα Ιουνίου μέχρι και τον Ιούλιο, που έχει θερμοκρασία γύρω στους 17-25 βαθμούς και δεν νυχτώνει σχεδόν ποτέ, αλλά παραμένει το φως της δύσης του ηλίου. Από τον Αύγουστο ξεκινά η ψύχρα αλλά μπορείτε άνετα να πάτε, αρκεί να έχετε πάρει πιο ζεστά ρούχα.


Διαμονή
Η πόλη διαθέτει πολλά ξενοδοχεία που μπορείτε να τα βρείτε εδώ. Επιλέξτε ένα κεντρικό ξενοδοχείο για να είναι πιο άνετες οι βόλτες σας.


Αγορές
Stockmann, το μεγάλο πολυκατάστημα στο κέντρο της πόλης.
Galeria Esplanad, εμπορικό κέντρο με καταστήματα από γνωστές διεθνείς αλυσίδες.
Kamppi, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της πόλης με 6 ορόφους, γεμάτο καταστήματα και εστιατόρια

Φαγητό
Υπάρχουν εστιατόρια για όλα τα γούστα και πορτοφόλια! Υπολογίστε ότι θα χρειαστείτε σχεδόν όσα χρήματα χρειάζεστε για να φάτε σε ένα φυσιολογικό εστιατόριο στην Ελλάδα. Στα μενού θα βρείτε πολλές σούπες, διεθνή πιάτα όπως πίτσες και μακαρονάδες. Μπορείτε να δοκιμάσετε κρέας ταράνδου, που τρώγεται πολύ στην Φινλανδία. Εννοείται πως υπάρχουν πολλά πιάτα με σολομό!



Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...