Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Κλιμάκωση προκλήσεων στο Αιγαίο - Με νέα NAVTEX η Τουρκία αμφισβητεί την υφαλοκρηπίδα στη Ρόδο

Κωνσταντίνος Τσάκαλος
 

Στη γνωστή θεωρία, που, αρνούμενη να δει την πραγματικότητα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αποδίδει την τουρκική επιθετικότητα και αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου στα…
εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας, επανέρχεται το υπουργείο Εξωτερικών.
 
Σε μια περίοδο που έχει κλιμακωθεί η τουρκική επιθετική συμπεριφορά και έχουν παγώσει οι συζητήσεις, που φιλοδοξούσε να ξεκινήσει με την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, για νέα ΜΟΕ και για την υφαλοκρηπίδα, η Αθήνα αδυνατεί να καταστρώσει στρατηγική έναντι της Άγκυρας και περιμένει να ξεπερασθεί η πολιτική κρίση στη γειτονική χώρα…
 
Για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα, η Τουρκία προκαλεί εκδίδοντας NAVTEX για εργασίες πόντισης ή επισκευής υποβρύχιων καλωδίων σε σημεία που βρίσκονται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
 
Όπως αποκαλύπτει το «ΠΑΡΟΝ», με τη νέα NAVTEX (708/15) η Τουρκία ανακοίνωσε τη διενέργεια επισκευαστικών εργασιών σε υποβρύχιο καλώδιο, για το διάστημα από 30 Ιουλίου έως 15 Αυγούστου, από το ειδικό σκάφος C/S «ANTONIO MEUCCI» σε περιοχή της υφαλοκρηπίδας της Ρόδου. Είναι στην ίδια περιοχή για την οποία η Τουρκία έχει δημοσιεύσει στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης την παραχώρηση δικαιωμάτων σεισμογραφικών ερευνών στην κρατική εταιρεία TPAO, κίνηση που πριν από δύο χρόνια είχε οδηγήσει σε κρίση τις σχέσεις των δύο χωρών.
 
Τον Ιούνιο και πάλι η Τουρκία είχε εκδώσει NAVTEX για την πόντιση καλωδίου από το σκάφος OGS «EXPLORA» σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδα. Το τραγικό είναι ότι έπειτα από ελληνικές παρεμβάσεις και διαβήματα η πλοιοκτήτρια εταιρεία, αντί να ζητήσει την έκδοση άδειας από τις ελληνικές αρχές, όπως όφειλε, απέσυρε το ιταλικό σκάφος και αποχώρησε χωρίς να ολοκληρωθούν οι εργασίες.
 
Στο Αιγαίο, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε ο κ. Κοτζιάς, ελπίζοντας αρχικά ότι η διπλωματία των προσωπικών σχέσεων θα απέδιδε, η Τουρκία έχει επιβάλει ένα νέο πεδίο βολής στο κέντρο του Αιγαίου. Αυτό το νέο τετελεσμένο το επέβαλε όταν ο κ. Κοτζιάς άνοιξε συζήτηση για νέα ΜΟΕ στο Αιγαίο, στα οποία θα συμπεριλαμβάνονταν και τα πεδία βολής. Καθώς η Τουρκία διέθετε ένα λιγότερο πεδίο βολής από την Ελλάδα, για λόγους προφανείς, καθώς το Αιγαίο είναι και ο μοναδικός ζωτικός χώρος για άσκηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, έσπευσε εν όψει διαπραγμάτευσης να δεσμεύσει όλη αυτήν την περιοχή στο κέντρο του Αιγαίου και μάλιστα για μια περίοδο μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2015.
 
Την ίδια στιγμή προκαλεί εντύπωση η κλιμάκωση και η ποιοτική αναβάθμιση της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας από την Τουρκική Αεροπορία στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το ίδιο το ΓΕΕΘΑ στη δημοσιότητα, από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί 448 παραβάσεις των κανόνων του ICAO εντός του FIR Αθηνών, οι παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου έχουν φθάσει τις 1.071, έχουν σημειωθεί 55 εμπλοκές (από οκτώ που είχαν σημειωθεί σε όλη τη διάρκεια του 2014) και έχουν σημειωθεί 18 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, όταν ολόκληρο το 2014 είχαν σημειωθεί συνολικά μόλις 14 υπερπτήσεις.

 
Η σαφώς επιθετική πολιτική που ακολουθεί η Άγκυρα έναντι της χώρας μας δεν έχει φυσικά να κάνει μόνο με την κυβερνητική αστάθεια στην Τουρκία, ούτε με την υποτιθέμενη διαφοροποίηση των στρατιωτικών από την πολιτική ηγεσία. Όλα αυτά είναι «εφευρήματα» της Αθήνας για να αποφεύγει να αντιμετωπίσει στρατηγικά και μακροπρόθεσμα το γεγονός ότι η αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία αποτελεί στρατηγική και διαχρονική επιλογή της Άγκυρας. Μια επιλογή η οποία γίνεται όλο και πιο επιθετική όσο η κρίση αποδυναμώνει τη στρατιωτική δύναμη αποτροπής της Ελλάδας, εξουδετερώνει τα διεθνή ερείσματά της και εξαντλεί τη διπλωματική φαρέτρα της…
 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...