Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΩΝ... ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ!

ΜΕΤΑΞΟΧΩΡΙ ΑΓΙΑΣ: ΕΚΕΙ ΠΟΥ Η ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

   Χωριό ξακουστό το Μεταξοχώρι της Αγιάς. Πανέμορφο, γραφικό, πλούσιο σε ιστορία, ένας από τους λίγους χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.
   Χωριό που οι φιλοπρόοδοι και δραστήριοι κάτοικοί του φροντίζουν και η φυσική του ομορφιά να διατηρηθεί, αλλά και ο θρησκευτικός και πολιτιστικός του θησαυρός να διασωθεί ή ακόμη και να αναδειχθεί μέσα από παρεμβάσεις τους σημαντικές, βασισμένες, κι αυτό είναι το ενδιαφέρον, σε μια εθελοντική διάθεση, έμφυτη θα ‘λεγε κανείς, που οι Μεταξοχωρίτες έχουν μέσα τους.
   Τελευταία τους κίνηση, που αποδεικνύει και τη μεγάλη αγάπη για τον τόπο τους και την όρεξη που έχουν να προσφέρουν για να τον βοηθήσουν, είναι η συντήρηση των εικόνων που κοσμούν το εξαίρετης ομορφιάς τέμπλο του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής. Συντήρηση η οποία έγινε με πρωτοβουλία, αλλά και δαπάνη, γυναικών του χωριού!
 
 
  Για μια ακόμη φορά οι γυναίκες του Μεταξοχωρίου, και, γενικότερα, η δράση που παρουσιάζουν οι κάτοικοι αυτού του χωριού,
απέδειξαν το αυτονόητο, πως όταν συνεργαζόμαστε για έναν κοινό καλό σκοπό – πέραν των δυσκολιών – στο τέλος πάντα βγαίνουμε κερδισμένοι.
   Ήταν σπουδαία και συγκινητική η πρωτοβουλία των συγκεκριμένων γυναικών με τη δική τους οικονομική βοήθεια να επιδιώξουν και να επιτύχουν τη συντήρηση και την ανάδειξη του πλούτου μέσα στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής. Έδωσαν, έτσι, σε όλους μας ένα τρανταχτό παράδειγμα θέλησης και προσφοράς. Θερμά συγχαρητήρια.
   Οι Μεταξοχωρίτες έχουν μέσα τους μια σπάνια κουλτούρα εθελοντισμού που τη συνδυάζουν άριστα με τη μεγάλη τους αγάπη για το χωριό. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από αυτά που έχουν κάνει. Έχουν προβεί επανειλημμένως σε δενδροφυτεύσεις αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007. Έχουν κατασκευάσει δεξαμενή πυρασφάλειας με χρήματα που συγκέντρωσαν από διοργάνωση συναυλιών και από άλλες εκδηλώσεις. Έχουν καθαρίσει μονοπάτια και ρέματα. Έχουν κατασκευάσει παγκάκια και πινακίδες σήμανσης. Έχουν καθαρίσει – στην ουσία μεταμορφώσει – το μοναστήρι της Παναγίας. Λειτουργούν και συντηρούν μόνοι τους το γήπεδο 5Χ5. Έβαψαν και προχώρησαν στον καλλωπισμό του παλιού κοινοτικού τους γραφείου, το οποίο παρέδωσαν στον Δήμο σε αρίστη κατάσταση ώστε να στεγαστεί το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης. Διοργάνωσαν συναυλίες με τα έσοδα των οποίων αγοράστηκαν τρόφιμα και διανεμήθηκαν σε ανήμπορες οικογένειες του Μεταξοχωρίου. Οι κάτοικοι αυτού του χωριού αποτελούν τρανό παράδειγμα για όλους μας.
   Τρανό παράδειγμα, λοιπόν, για όλους οι Μεταξοχωρίτες, μια και ο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη είναι τα αντίδοτα στη σημερινή οικονομική κρίση. Παράδειγμα και για άλλα χωριά, παράδειγμα προς όλους, πως οι δημότες μπορούν κι από μόνοι τους να κάνουν πράγματα για την περιοχή τους. Το να περιμένεις να γίνουν τα πάντα από την Πολιτεία ή από την τοπική Δημοτική Αρχή, θα σε κάνει απλά να περιμένεις... Το Μεταξοχώρι δείχνει τον δρόμο... Όσοι θέλουν τα χωριά τους να παραμείνουν ζωντανά ας τον ακολουθήσουν...

http://www.eleftheria.gr/index.asp?cat=42&aid=55848#.Uf7P89Lwnpx
http://pagoinia.blogspot.gr/2015/08/blog-post_29.html

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...