ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΣ
Η ψήφιση και του δεύτερου πακέτου μέτρων από την ελληνική Βουλή, την ερχόμενη Τετάρτη 22 Ιουλίου, αφού πρώτα...
θα έχουν αποπληρωθεί τα ομόλογα της ΕΚΤ, είναι το κλειδί για να ανοίξουν πάλι τα τραπεζικά καταστήματα.
Η ψήφιση και του δεύτερου πακέτου μέτρων από την ελληνική Βουλή, την ερχόμενη Τετάρτη 22 Ιουλίου, αφού πρώτα...
θα έχουν αποπληρωθεί τα ομόλογα της ΕΚΤ, είναι το κλειδί για να ανοίξουν πάλι τα τραπεζικά καταστήματα.
Το κλίμα στην Φραγκφούρτη, στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν είναι καλό για την Ελλάδα.
«Αφού οι Έλληνες βουλευτές και μάλιστα του κυβερνώντος κόμματος διστάζουν να εμπιστευτούν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που καταθέτει η Ελληνική Κυβέρνηση γιατί να το εμπιστευτούμε εμείς;» λένε οι κεντρικοί τραπεζίτες των 18 κρατών μελών που συμμετέχουν στο Δ.Σ. της ΕΚΤ.
Με την πίεση του Προέδρου Μάριο Ντράγκι, θα δοθεί σήμερα η έγκριση για μερικές μόνο σταγόνες ρευστότητας που δυστυχώς δεν επαρκούν για να ανακουφίσουν το διψασμένο κορμί της ελληνικής οικονομίας.
Την επόμενη Τρίτη, 21 Ιουλίου, συμπληρώνονται τρείς εβδομάδες, από την επιβολή των ελέγχων ροής κεφαλαίων στην Ελλάδα που ουσιαστικά έκλεισε τα τραπεζικά καταστήματα για το ευρύ κοινό.
Για να ανοίξουν πάλι οι τράπεζες έστω και για μικρό εύρος εργασιών ώστε να λειτουργήσουν υποτυπωδώς οι επιχειρήσεις, να τακτοποιηθούν βασικές υποχρεώσεις και να χτυπήσει πάλι η καρδιά της πραγματικής οικονομίας, θα πρέπει η Ελλάδα να «αναλάβει επιτέλους την ιδιοκτησία αλλά και την ευθύνη υλοποίησης των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής».
Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν ανοίξουν τα τραπεζικά καταστήματα, μετά την Τετάρτη 22 Ιουλίου, οι Έλληνες δεν θα μπορούν να συναλλάσσονται με το εξωτερικό –παρά μόνο κατόπιν ειδικής εγκρίσεως- ούτε φυσικά θα μπορούν να ταξιδεύουν με μετρητά πάνω από ένα ποσό ακόμη και για λόγους υγείας ή σπουδών. Θα υπάρχουν προσβλητικοί σωματικοί έλεγχοι στα τελωνεία και τα αεροδρόμια.
Καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να εκκαθαρίζονται οι βασικές συναλλαγές εντός της χώρας, με επιταγές, εμβάσματα εσωτερικού και πληρωμές. Οι αλλοδαποί τουρίστες θα μπορούν να σηκώνουν μετρητά από τα ΑΤΜ χωρίς να αντιμετωπίζουν τα άγρια βλέμματα των Ελλήνων που περιμένουν στις ουρές για 60 Ευρώ με τον φόβο ότι θα «αδειάσει το μηχάνημα».
Το «παλιό» και το «νέο» χρήμα
Με βάση την πρόσφατη Κυπριακή εμπειρία, οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν προετοιμαστεί δημιουργώντας νέα διπλογραφικά μηχανογραφικά συστήματα για να χωρίσουν τα χρήματα των καταθετών σε «παλιά» και «νέα».
Τα χρήματα που βρίσκονταν στους τραπεζικούς λογαριασμούς μέχρι την 29η Ιουνίου –ημέρα επιβολής capital controls- θα παραμείνουν υπό έλεγχο. Είναι τα «παλιά λεφτά».
Τα χρήματα που θα μπαίνουν στην Ελλάδα, μετά το άνοιγμα των τραπεζικών καταστημάτων από νέες συναλλαγές, είτε με εισροή συναλλάγματος είτε με πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων μετά την 20η Ιουλίου, θα θεωρούνται «νέα λεφτά» και δεν θα υπόκεινται σε περιορισμούς ροής κεφαλαίων.
Με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει κίνητρο επαναπατρισμού κεφαλαίων ή εμφάνισης των αποσυρθέντων κεφαλαίων από τα σεντούκια στους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Το Χρηματιστήριο της Αθήνας δεν έχει ακόμη τη δυνατότητα για τέτοιου είδους διαχωρισμό των κεφαλαίων σε «παλιά» και «νέα». Η επανεκκίνηση των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα γίνει κάποιες μέρες αργότερα μετά τη λειτουργία των τραπεζών αλλά πρέπει να βρεθεί τρόπος να εκκαθαρίζονται όλες οι πράξεις τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό για να μην υπάρξει στρέβλωση της αγοράς.