Για πρώτη φορά φέτος στις ετήσιες κρίσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων υπάρχει πρόβλημα αντικατάστασης των αρχηγών ένεκα των πολλών αποστρατειών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και οι οποίες έχουν επηρεάσει σημαντικά σε αρνητικό βαθμό την επετηρίδα.
Οι υποθέσεις των στρατιωτικών συνομωσιών της Ergenekon και της Balyoz που είχαν σαν αποτέλεσμα την αποστρατεία πολλών στελεχών και υψηλόβαθμων αξιωματικών του τουρκικού στρατού, καθώς και η εκστρατεία εκκαθάρισης από τους στρατιωτικούς που πρόσκεινται στον Φετουλάχ Γκιουλέν τα τελευταία χρόνια, είχαν σαν άμεσο αποτέλεσμα την μεγάλη αποδυνάμωση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε σημείο να αποτρέψει την Τουρκία να προχωρήσει σε κάποιου είδους στρατιωτικής επέμβασης μέσα στην Συρία, με τον φόβο μιας ολέθριας ήττας που θα έχει ανεξέλεγκτες συνέπειες στην ίδια την ύπαρξη της Τουρκίας.
Οι απόψεις αυτές που έχουν προβληθεί στον τουρκικό τύπο, (εφημερίδα Sabah), προέρχονται από την επίσημη ιστοσελίδα της «Φωνής της Αμερικής», η οποία δημοσίευσε μια σημαντική συνέντευξη του Αμερικανού δημοσιογράφου Dorian Jones, στον απόστρατο Τούρκο υποστράτηγο, Haldun Soimaztürk. Σύμφωνα με τον Τούρκο υποστράτηγο, έχει διαρραγεί σε μεγάλο βαθμό η εμπιστοσύνη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων προς το πρόσωπο του Ερντογάν, με συνέπεια να καθίσταται αδύνατη κάθε πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας στην Συρία.
Οι αποστρατείες και οι αποχωρήσεις σημαντικών στελεχών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, δεν έπληξαν μόνο τον στρατό ξηράς, αλλά και τα άλλα δυο όπλα, δηλαδή το ναυτικό και τη αεροπορία. Την θέση αυτή συμμερίζεται παράλληλα με τον Haldun Soimaztürk και ο Τούρκος στρατηγικός ερευνητής, Sinan Ulgen, του Ινστιτούτου Carnegie, που εδρεύει στις Βρυξέλλες
Όλα αυτά έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό αρνητικά το αξιόμαχο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και αυτή η κατάσταση αντικατοπτρίστηκε σε έντονο βαθμό στις προετοιμασίες που έγιναν αυτές τις μέρες για μια θεαματική στρατιωτική επέμβαση στην Συρία.
Αν η Τουρκία, σύμφωνα με τον Haldun Soimaztürk, διαπράξει το ολέθριο σφάλμα να εμπλακεί στρατιωτικά στο εσωτερικό της Συρίας, τότε θα δούμε πολλές εκπλήξεις και μια πραγματικά πανωλεθρία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που θα έχουν να αντιμετωπίσουν συγχρόνως Κούρδους, Τζιχαντιστές και τον επίσημο συριακό στρατό, ενώ θα προκαλέσει την επέμβαση του Ιράν, καθώς και τη οργή της Ρωσίας.
Επίσης αρνητικό ρόλο στην πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης για στρατιωτική επέμβαση στην Συρία έπαιξαν και οι προειδοποιήσεις από την Ρωσία, (στην πρόσφατη συνάντηση Πούτιν Ερντογάν στις 13 Ιουνίου στο Μπακού, όπου συζητήθηκε το θέμα των Τζιχαντιστών της Συρίας, ο Πούτιν ζήτησε από τον Ερντογάν να συνεργαστεί με τον…πρόεδρο Άσαντ της Συρίας για να καταπολεμηθούν οι Τζιχαντιστές ), καθώς και του Ιράν σε πολύ αυστηρό τόνο.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος