Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Η Ρωσία σχεδιάζει να αναβιώσει στρατιωτική βάση SIGINT στην Κούβα!

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
 
Χοντραίνει στο παιχνίδι πάρα πολύ επικίνδυνα μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ. Οι δηλώσεις από επίσημα κυβερνητικά χείλη για την επαναλειτουργία ρωσικής βάσης υποκλοπών SIGINTστην Κούβα ,
μας γυρνάει πολλά χρόνια πίσω στο μακρινό 1962, όταν ο πλανήτης έζησε ένα θρίλερ. Ένα θρίλερ που αφορούσε την μεταφορά ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων δίπλα  στο αμερικανικό έδαφος.  
Η ρωσική Δούμα λοιπόν , ΣΗΜΕΡΑ,  μιλά για το ενδεχόμενο η Ρωσία να συνεχίσει τον εκσυγχρονισμό  του  ηλεκτρονικού κέντρου πληροφοριών, το οποίο βρίσκεται σε ένα προάστιο της Αβάνας , κάτι που αποτελεί απομεινάρι  από την πάλαι ποτέ Ρωσική Ομοσπονδία το 2002, αναφέρει το τηλεοπτικό δίκτυο tvzvezda.ru.
Ο σταθμός πληροφοριών SIGINT στην Lourdes, ήταν ένα μεγάλος σταθμός συλλογής πληροφοριών μέσω σημάτων . Χτίστηκε το 1967 και λειτούργησε μέχρι το 2002. Το Κέντρο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόκτηση απόρρητων πληροφοριών κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Αυτό ανέφερε επί λέξη ο Sergei Naryshkin  σημαίνων μέλος της ρωσικής Δούμας μετά την επίσημη επίσκεψη του στην Κούβα, δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής ασφάλειας Dmitri Gorovtsov. Μια τέτοια πρωτοβουλία αποτελεί στην κυριολεξία  ένα «κρύο ντους» για τις ΗΠΑ, που ασκούν ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα μια άκρως  επιθετική εξωτερική πολιτική απέναντι στην Ρωσία, τονίζει  ο ίδιος. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι η Κούβα αποτελεί μία ιδιαίτερα  στρατηγικά σημαντική περιοχή, στον τομέα των στρατιωτικών πληροφοριών για το  Κρεμλίνο .
«Στις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην γεωπολιτική αρένα, ως αποτέλεσμα της πίεσης των ΗΠΑ και των κυρώσεων προς την  Ρωσία, η συνεργασία και η αποκατάσταση των σχέσεων με την Κούβα είναι άκρως σημαντική. Οι σχέσεις θα αναπτυχθούν με στόχο την αποκατάσταση της στρατιωτικής  συνεργασίας που χαρακτήριζε τις δυο  χώρες μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980, πριν έλθει ο Γκορμπατσόφ στην εξουσία, και η συνεργασία αυτή  καταρρεύσει» , δήλωσε ο Gorovtsov , τονίζοντας ότι στο εγγύς μέλλον η στρατιωτική-τεχνική συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Κούβας θα αυξηθεί.
Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι τυχαία η επίσκεψη στην Κούβα, τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, του Ρώσου υπουργού  Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, και το καλοκαίρι του 2014 του Προέδρου  Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Ρώσος εμπειρογνώμονας έχει την πεποίθηση ότι πολύ σύντομα ένας σταθμός ραντάρ υψηλής εμβέλειας ( πιθανόν θα ελέγχει όλη της βόρεια Αμερική) στην περιοχή  Lourdes, θα αποτελεί   το καμάρι της Ρωσίας, τονίζει το άρθρο.
Σύμφωνα με ανάλυση , η  ενοικίαση κόστιζε στην Ρωσία  90.000.000 δολάρια  το 1992, και  200 εκατομμύρια  δολάρια το διάστημα 1996-2000. Η πληρωμή γίνονταν με  την ανταλλαγή προμηθειών σε είδος , όπως   τροφίμων, ξύλου, προϊόντων πετρελαίου και στρατιωτικού εξοπλισμού. Επιπλέον, είχε   επιτραπεί στον κουβανικό στρατό  η πρόσβαση στις πληροφορίες που ελάμβανε το κέντρο αυτό.
Η συλλογή Πληροφοριών Ακτινοβολιών (SIGINT ) ,  περιλαμβάνει πληροφορίες που συλλέγονται:
-Από την καταγραφή του Η/Μ φάσματος
-Από την καταγραφή δορυφορικών εκπομπών
-Από το δίκτυο αισθητήρων των διαφόρων   ΕΔ
 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...